Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Δεν είμαστε στο χείλους του γκρεμού» - Να κλείσει τη «φιλολογία περί σκληρών μέτρων» επιχείρησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός -

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009
«Δεν φταίει ο μισθωτός, δεν θα πληρώσει ο κοσμάκης», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, βάζοντας τέλος στα σενάρια για μέτρα τύπου Ιρλανδίας και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση του θα επιχειρήσει την περιστολή του ελλείμματος με την προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στο φορολογικό και τη διαφάνεια και όχι με έκτακτα μέτρα.

«Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, ωστέ να χρειάζεται να μειώσουμε τους μισθούς. Δεν είναι ο μισθωτός το πρόβλημα της οικονομίας», είπε ο Γ. Παπανδρέου και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε περιστολή της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο. Μάλιστα χαρακτήρισε «αβάσιμη φιλολογία» τη συζήτηση για σκληρά μέτρα, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα που ταλανίζει τη χώρα είναι «έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στα αρνητικά σχόλια του ξένου Τύπου, έκανε λόγο για ανεύθυνες αναλύσεις και επεσήμανέ ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο πρωθυπουργός στην καταπολέμηση της διαφθοράς και επανέλαβε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα θέσει σε διακομματική διαβούλευση τις προτάσεις του για τη διαφάνεια. «Είναι εθνική ανάγκη να συνεννοηθούμε σε αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατίας», είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε τη συναίνεση των κομμάτων, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ούτως ή αλλως εμείς θα προχωρήσουμε».
Επιμένοντας στο ζήτημα της διαφθοράς, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις επιπτώσεις που έχει το φαινόμενο στα δημόσια οικονομικά, λέγοντας ότι λειτρουργεί ως μείζων αποτρεπτικός παράγοντας για τις επενδύσεις.
«Αυτή η κρίση είναι και μια ιστορική ευκαιρία για να αναμετρηθούμε και να λύσουμε μεγάλα χρονίζοντα προβλήματα», είπε ο Γ. Παπανδρέου και έκανε εκτενή αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει στη χώρα η πράσινη οικονομία. 
(ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: