Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

"ήπια" υποβάθμιση

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009
Ισχυρή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις του οίκου Moody's
"ήπια"
υποβάθμιση
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε Α2 από Α1, προχώρησε την Τρίτη η Moody's, επικαλούμενη τα διογκούμενα ελλείμματα, αποτελώντας τον τρίτο μεγάλο οίκο που μειώνει την αξιολόγηση της χώρας αυτό το μήνα.
Η Μoody's διατήρησε τις «αρνητικές προοπτικές», κάτι που σημαίνει ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης, η οποία θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης (διαρκής αύξηση των φορολογικών εσόδων και/ή την αποτελεσματικότητα στη συγκράτηση των δαπανών).
Όπως δήλωσε στο Reuters η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα, το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να μειώσει περαιτέρω την αξιολόγηση της Ελλάδας τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
«Έχουμε αρνητικές προοπτικές στην αξιολόγηση, συνεπώς αυτό υποδηλώνει ότι θεωρούμε πως είναι πιο πιθανό να μειωθεί η αξιολόγηση τους επόμενους 12-18 μήνες» είπε.
«Θα κοιτάμε επίσης την κοινωνική αποδοχή των όποιων μέτρων θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, επειδή αυτό πραγματικά είναι το ......κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία τους. Δεν υπάρχει ξεκάθαρα ιστορικό κοινωνικής αποδοχής, άρα δεν μπορούμε να το λάβουμε αυτό ως δεδομένο. Συνεπώς, αυτό που αναζητούμε είναι να αποδώσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και τότε θα εξάγουμε συμπεράσματα για το τι σημαίνει αυτό για την αξιολόγηση της χώρας» ανέφερε.
Η κ. Κάρλσον υπογράμμισε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είπε πολύ διαφορετική από αυτή σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας.
«Υπάρχουν αρκετά ουσιώδεις διαφορές μεταξύ της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας και άλλων χωρών, ξεκινώντας από το γεγονός ότι στην Ελλάδα η ύφεση είναι σχετικά ρηχή. Η επιδείνωση του ελλείμματος το 2009 δεν εξηγείται πρωτίστως από την παγκόσμια κρίση, εξηγείται πρωτίστως από την υπέρβαση των δαπανών και την αδύναμη είσπραξη φόρων. Αρα, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ της περίπτωσης της Ελλάδας, της περίπτωσης της Ιρλανδίας και άλλων χωρών» επισήμανε.
Ο οίκος είχε θέσει την αξιολόγηση της χώρας μας υπό αναθεώρηση από τις 29 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, το γεγονός ότι μείωσε την αξιολόγηση κατά μόνο μία βαθμίδα, κρίνεται θετικό, καθώς αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας, ακόμα και από τις αρχές του 2011, όταν επαναφέρει τους σχετικούς αυστηρούς κανόνες της (Α-), τους οποίους είχε αναστείλει προσωρινά λόγω της κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2010 η ευρωτράπεζα δέχεται ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ- ως εγγύηση χορηγήσεων.
Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι η υποβάθμιση «δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις της χώρας που παραμένουν 'Αaa'», στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο οίκος.
Αν η Moody's προχωρούσε σε μείωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης κατά τρεις βαθμίδες, τότε η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, από το 2011, τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως, μάλιστα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος, την περασμένη Παρασκευή, η EKT δεν θα αλλάξει τα σχέδιά της για αυστηροποίηση των όρων αποδοχής ομολόγων ως ενέχυρο στα τέλη του 2010, για να διευκολύνει την Ελλάδα.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποβιβαστεί, πλέον, στη Β κατηγορία, από δύο εκ των τριών οίκων αξιολόγησης, τη Fitch και τη Standard & Ρoor's.
«Η αναβαθμολόγηση της Ελλάδας με Α2 αντιπροσωπεύει τον πολύ περιορισμένο κίνδυνο ρευστότητας από τη μία πλευρά και τον κίνδυνο αφερεγγυότητας της χώρας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα από την άλλη», δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, επικεφαλής αναλύτρια δημοσίου χρέους της Moody's για την Ελλάδα.
Η Moody's αναγνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη την περασμένη εβδομάδα αναγνωρίζει τις αδυναμίες αυτές και ανοίγει το δρόμο για μια διαρκή λύση. Εντούτοις, η μακροπρόθεσμη θέση κατάσταση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των μέτρων αυτών από τους πολίτες και το σθένος με το οποίο η κυβέρνηση θα τα θέσει σε εφαρμογή.
«Καθώς κανένα από τα δύο αυτά ενδεχόμενα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, και καθώς τα μέτρα αυτά θα πάρει καιρός μέχρι να έχουν αποτελέσματα, η Moody’s έθεσε αρνητικό outlook στην καινούρια αξιολόγηση Α2 της Ελλάδας», συμπλήρωσε η κ. Κάρλσον.
«Η Moody's υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι απίθανο να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας ή αναχρηματοδότησης, εκτός εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να χαρακτηρίσει τους κρατικούς τίτλους ενός κράτους μέλους 'ακατάλληλους' για εξασφάλιση, ενδεχόμενο που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο», επισήμανε ο Ανροντ Μέιερς, ανώτατος αντιπρόεδρος του τμήματος κινδύνου δημοσίου χρέους της Moody's.
Ο οίκος δεν πιστεύει ότι οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση συνιστούν ουσιαστική δοκιμασία για το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά θεωρεί ότι πρόκειται μάλλον για μια «επανατιμολόγηση» των αντίστοιχων κινδύνων που είχαν συγκαλυφθεί εξαιτίας της εξαιρετικά υψηλής ρευστότητας των τελευταίων χρόνων στη διεθνή αγορά και τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επιπλέον, η Moody's θεωρεί ότι ο συνδυασμός των «μετά την κρίση» διεθνών συνθηκών που δεν ευνοούν καθόλου τη δυναμική των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και των εξίσου αντίξοων συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας, καθιστά τη δημοσιονομική προσαρμογή εξαιρετικά δύσκολη και το κόστος ενδεχόμενης καθυστέρησής της απαγορευτικά υψηλό.
Ωστόσο, ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει απίθανη τη μετακύλιση των υποχρεώσεων από τους τραπεζικούς ισολογισμούς στους κρατικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: