Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Κρίτων Αρσένης


ΣΑΒΒΑΤΟ 5 Δεκεμβρίου 2009


O Πωλ Μακάρτνεϊ και o Κρίτων Αρσένης συζητούν για Κλιματική Αλλαγή και πολιτική τροφίμων στο Ευρωκοινοβούλιο

"Less Meat = Less Heat" είναι ο τίτλος του συνεδρίου για τη διατροφική πολιτική και την Κλιματική Αλλαγή που διοργανώνεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή Ολίβιερ ντε Σούτερ, ο Πωλ Μακάρτνεϊ και ο Κρίτων Αρσένης είναι βασικοί ομιλητές της συνάντησης.
Είναι η δεύτερη εκδήλωση που αφορά την Κλιματική Αλλαγή μέσα σε δύο μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά το χθεσινό συνέδριο με τίτλο "How to get REDD right?", που συνδιοργάνωσε ο Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ήταν και  συντονιστής της ειδικής συζήτησης για τη προστασία των δασών ως αποθηκών άνθρακα παράλληλα με την προστασία των δικαιωμάτων των γηγενών πληθυσμών και της βιοποικιλότητας.
Με αφορμή τις παραπάνω εκδηλώσεις ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Σήμερα με τον Πωλ Μακάρτνεϊ και χθες με διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοπεγχάγη και μέλη της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, συζητήσαμε πώς θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην Κοπεγχάγη. Τρεις ημέρες πριν την Κοπεγχάγη, οι προσδοκίες αυξάνονται, καθώς η Κίνα και από χθες και η Ινδία προχώρησαν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις περιορισμού της αύξησης των εκπομπών της και η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να θέτει στο τραπέζι τη μείωση των εκπομπών της κατά 30% έως το 2020.  Στις 13 με 18 Δεκεμβρίου θα είμαι στην Κοπεγχάγη και θα δώσω τη μάχη για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, που να υπογραφεί από όλα τα κράτη του κόσμου, να θέτει ως ελάχιστο στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2? C και να μπορεί να τροποποιείται όταν προκύπτουν νεώτερα επιστημονικά δεδομένα. Θα δώσω τη μάχη στη συμφωνία αυτή να αναγνωριστεί ο κομβικός ρόλος της προστασίας των δασών και των υπόλοιπων φυσικών οικοσυστημάτων στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, όπως έχει ήδη κατοχυρωθεί στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: