Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009
Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Εδώ τα καλά….μηνύματα. Ομιλίες, εκδηλώσεις, συγκινηθήκανε πάλι οι εκπρόσωποι μας.
Άντε να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα πάλι. Να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως τα άτομα με Αναπηρία, είναι μεν ισότιμα μέλη της κοινωνίας αλλά όλοι εμείς δημιουργούμε πλείστα όσα προβλήματα μπορούμε καθημερινά για να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη.
Κάντε μια σύντομη διαδρομή όσοι δεν αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα από το σπίτι σας στο κέντρο της πόλης και αναλογιστείτε πώς θα κάνατε την ίδια διαδρομή αν ήσασταν τυφλός, κωφός, ανάπηρος, σε καροτσάκι.
Ποιους δρόμους, ποιες ράμπες, ποια διευκόλυνση θα ...σας παρείχε η Κατερίνη για να κινηθείτε με άνεση;
Καμία απολύτως.
Αν αποφασίζατε δε να επισκεφθείτε σε όροφο δημόσιες υπηρεσίες θα έπρεπε να ρωτήσετε αν έχετε πρόσβαση με κάποιον πολιτισμένο και αξιοπρεπή τρόπο σε αυτές.
Για τη διασκέδασή σας; Δεν το συζητώ. Ακόμη κι ένας απλός καφές στα καταστήματα του πεζόδρομου της Κατερίνης είναι αδύνατος.
Τα πατάρια και τα καταστήματα έγιναν για τους αρτιμελείς. Έτσι δεν σχεδιάστηκαν; Κι όσες φορές κι αν έγραψα για το πρόβλημα της προσβασιμότητας ουδείς συγκινήθηκε.
Μόνον ορισμένοι ιδιοκτήτες καταστημάτων έδειξαν την ευαισθησία τους. Ας μην πιούν καφέ, ας μην φαν σε εστιατόρια της αρεσκείας τους.
Έτσι δεν είναι;
Αυτός είναι λοιπόν ο πολιτισμός μας. Αυτή είναι η Ελλάδα μας.
Θέλετε να δείτε τώρα τι ζητούν οι άνθρωποι αυτοί κάθε φορά την 3η του Δεκέμβρη που τους τιμά η πολιτεία και η κοινωνία;
Τα αυτονόητα.
Διαβάστε ένα από τα χιλιάδες υπομνήματα σε όλα τα υπουργεία.
Προώθηση εγκυκλίου προς όλους τους Φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ για ένταξη της διάστασης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους διαγωνισμούς έργων και προμηθειών τους.
Διασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων και συστηματική σταδιακή υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων σε όλα τα σχολεία της χώρας για αποκατάσταση της προσβασιμότητάς τους στα άτομα με αναπηρίες, στα πλαίσια εργασιών συντήρησής τους η οποία έχει πλέον ανατεθεί στις τοπικές αρχές.
Σχεδιασμό και μεθόδευση τακτικών ελέγχων και σύνταξη και δημοσιοποίηση τουλάχιστον άπαξ του έτους έκθεσης για την προσβασιμότητα των πάσης φύσεως υποδομών (κτιριακών, ηλεκτρονικών/ψηφιακών κλπ) των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ στα πλαίσια του έργου του Σώματος Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης.
Διασφάλιση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην πληροφόρηση με προώθηση εγκυκλίου, εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και σχολαστική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης μέτρων για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία των ιστοσελίδων όλων των Υπουργείων και λοιπών Φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και ενσωμάτωση σε αυτές κάθε διατιθέμενης πληροφορίας σχετικά με ειδικές ρυθμίσεις, εξυπηρετήσεις, παρεμβάσεις και υπηρεσίες που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία.
Καθιέρωση της διάθεσης των παραπάνω πληροφοριών και σε προσβάσιμες μορφές (έντυπα σε γραφή Braille, κασέτες και CD, κλπ).
Καθιέρωση διερμηνέων νοηματικής γλώσσας σε υπηρεσίες συναλλαγής με κοινό μεγάλης κίνησης (π.χ. μεγάλα αεροδρόμια, εφορίες, υγειονομικές επιτροπές και νοσοκομεία κλπ).
Προτροπή όλων των Δήμων και Νομαρχιών να καταρτίσουν – από κοινού με τους τοπικούς φορείς του αναπηρικού κινήματος και την ΕΣΑμεΑ – τοπικά σχέδια δράσης για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς.
Αξιοποίηση των δομών του Υπουργείου (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης), για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο με διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, έκδοση ενημερωτικού υλικού κλπ σε συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ.
Καθιέρωση συνεργασίας για την διεξοδική επεξεργασία και σχεδιασμό των παραπάνω μέτρων.
Άντε και χρόνια πολλά (ΤΟΠΙΚΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: