Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Stage: Αναζητείται λύση για τους επόμενους διαγωνισμούς Νομοσχέδιο εγγυήσεων «για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας» μέχρι το τέλος του χρόνου

 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Του Γ. Χατζηδημητρίου και της  Κ. Γαλανού


Στροφή στο έδαφος του αυτονόητου στο πρόβλημα των εργαζομένων στα προγράμματα κατάρτισης και μαθητείας (Stage) επιχειρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει τις οξύτατες πολιτικές παρενέργειες που προκάλεσαν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργών με τις οποίες καταργήθηκε η μοριοδότηση στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Μετά τη μεταφορά των επίμαχων προγραμμάτων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και την οριστική κατάργηση της μοριοδότησης του 50% η οποία είχε χαρακτηριστεί από τον νομικό κόσμο της χώρας αντισυνταγματική, οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως φάνηκε χθες στη Βουλή, αναζητούν «ισορροπημένη λύση», ώστε στους επόμενους διαγωνισμούς για απασχόληση ορισμένου χρόνου να εξασφαλίζουν έναν βαθμό μορίων ή τουλάχιστον να μην ξεκινούν από άνιση αφετηρία σε σχέση με τους ανέργους, όσοι .....έχουν αποκτήσει προηγουμένως σχετική εργασιακή εμπειρία.
Απάντηση
Νωρίς το πρωί ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, που απάντησε σε διαφορετικές ερωτήσεις για το ίδιο όμως θέμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα και του βουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κοντογιάννη, αναγνώρισε την ανάγκη μιας λελογισμένης ρύθμισης που θα λαβαίνει υπόψη την προϋπηρεσία των διαγωνιζομένων, ώστε να εξισωθεί η μοίρα τους με αυτήν των ανέργων, οι οποίοι προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα στους διαγωνισμούς για συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Stage: Αναζητείται λύση για τους επόμενους διαγωνισμούς
Σε σειρά διαδοχικών ερωτημάτων στα οποία έσπευδε να δίνει αμέσως την απάντηση, ο υπουργός είπε: «Θα μπορούν οι stager αυτοί να είναι υποψήφιοι; Βεβαίως θα μπορούν! Θα είναι υποψήφιοι όπως όλοι οι άλλοι; Όχι! Ήδη ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας, δίνουν μόρια.
Δηλαδή αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε έναν βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μια εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως; Ναι! Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση νομοθετικά, ενόψει αυτών των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου; Ναι! Γιατί; Διότι οι ορισμένου χρόνου έχουν μια νομοθετική ρύθμιση για τις προσλήψεις με βάση την οποία προηγούνται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μια μαθητεία».
Ο κ. Λοβέρδος πάντως επέμεινε ότι θα καταργηθούν οι αθρόες προεκλογικές προσλήψεις, ενώ υποσχέθηκε αυστηρότερη εποπτεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα προγράμματα θα αφορούν «βραχύβια και ασφαλισμένη μαθητεία υπό τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» που θα ανασυσταθεί.
«Γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων απασχολούνται στην Επιθεώρηση Εργασίας είναι με ανασφάλιστους εργαζόμενους από τα stage;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας που πρόσθεσε επικριτικά «και τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γι΄ αυτό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας». Πρόβλεψε μάλιστα ότι το σύστημα των πελατειακών διευκολύνσεων «θα περάσει τώρα στον ιδιωτικό τομέα για φτηνή και ανασφάλιστη εργασία» και ζήτησε να καταργηθεί ο εργασιακός Μεσαίωνας.
Νομοσχέδιο 
Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει νομοσχέδιο που εισάγει πρόσθετες εγγυήσεις «για τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας», ενώ διαβεβαίωσε ότι τα κενά στις υπηρεσίες του Δημοσίου από την αποχώρηση των απασχολουμένων, μπορούν να καλυφθούν το πολύ σε 30 μέρες.

Στον κ. Κοντογιάννη εξάλλου που αν και παραδέχτηκε «κακή διαχείριση από πλευράς μας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκάλυψε το πραγματικό και ανάλγητο πρόσωπό της, ο υπουργός υπέδειξε αιχμηρά «πήρατε ένα θεσμό που ήταν θεσμός μαθητείας και τον μετατρέψατε σε μηχανισμό εξεύρεσης φθηνού και ανασφάλιστου εργατικού δυναμικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: