Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ :Να παραμείνει στην Κατερίνη




NA_PARAMEINEI_STHN_KATERINH
ΠΕΜΠΤΗ 12 Νοέμβριος 2009 - Πολιτεία

Να μη μεταφερθεί στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας ζητά, με υπόμνημά του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Επιμελητήριο Πιερίας.
«Ίσως είναι, αν μη τι άλλο άκομψο, αν όχι άσοφο, τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμβατική υποχρέωση της παράδοσης του αυτοκινητόδρομου, η δική μας Υπηρεσία Τροχαίας να καλύπτει ανάγκες της εταιρίας εις βάρος των πολιτών της Πιερίας», λέει χαρακτηριστικά το ΕΒΕΣτο εκτενές (χιλίων λέξεων) υπόμνημά του, το ΕΒΕ Πιερίας παραθέτει σειρά επιχειρημάτων που συνηγορούν υπέρ της παραμονής του Τμήματος στο χώρο που στεγάζεται σήμερα, στην .......Κατερίνη, εκτιμώντας ότι η μετεγκατάστασή του στη Λεπτοκαρυά θα έχει επιπτώσεις «τόσο για τους επιχειρηματίες, όσο και για τον κάθε πολίτη της Πιερίας».
Οι λόγοι που παραθέτει το Επιμελητήριο, μεταξύ άλλων, είναι:
-Το Τμήμα βρίσκεται σήμερα στο μέσον της δικαιοδοσίας ελέγχου (που εκτείνεται σε 36 χιλιόμετρα στη Βόρεια Πιερία και 46 στη Νότια πλευρά του νομού) και μάλιστα σε κατεξοχήν κομβικό σημείο, δηλαδή στην πρωτεύουσα του νομού. Όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος (τα 2/3) του πληθυσμού της Πιερίας. Μια ενδεχόμενη μεταφορά του Τμήματος στη Λεπτοκαρυά, λέει το Επιμελητήριο, θα επιφέρει απίστευτη ταλαιπωρία στον πολίτη-επιχειρηματία καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρέπει να απευθύνεται σε πολλαπλές Υπηρεσίες για την καταβολή προστίμων. Έτσι…θα τον τρών’ οι δρόμοι, αν είναι να διανύει περίπου 50 χιλιόμετρα για να βρεθεί από το Κ.Ε.Σ. Λεπτοκαρυάς στην Κατερίνη και τούμπαλιν.
-Το υπάρχον οίκημα στο οποίο στεγάζεται η Υπηρεσία της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Πιερίας μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους τουρίστες που επισκέπτονται την Πιερία και οι οποίοι δεν είναι λίγοι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και να ελέγξει πιο αποτελεσματικά τον εσωτερικό τουριστικό φόρτο, που δημιουργείται το χειμώνα προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, που ουδεμία γεωγραφική συνάφεια δεν έχει με τον προτεινόμενο χώρο στη Λεπτοκαρυά. Επιπλέον, ο μαζικός τουρισμός ναι μεν υπάρχει στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου, λέει το ΕΒΕ, αλλά παραδοσιακά δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα στην περιοχή της Παραλίας Πιερίας και της Ολυμπιακής Ακτής Κατερίνης, λόγω της μικρής απόστασης από το κέντρο της Κατερίνης, της ύπαρξης πληθώρας νυκτερινών μαγαζιών σε ακτίνα 7-8 χιλιομέτρων και του κακού οδικού δικτύου.
-Βάσει επίσημων στατιστικών δεδομένων τα περισσότερα ατυχή περιστατικά πάνω στο οδικό δίκτυο έχουν παρατηρηθεί στη Βόρεια Πιερία, πιθανόν λόγω του αυξημένου κυκλοφοριακού φόρτου στο ρεύμα προς και από τη Θεσσαλονίκη και όχι προς την πόλη της Λάρισας, που υπάρχει μια σχετικά σταθερή κυκλοφοριακή κατανομή και όχι συχνές απότομες μετακινήσεις επιβατηγών και φορτηγών αυτοκινήτων.
- Πρέπει να συνυπολογιστεί ακόμη, υποστηρίζει το ΕΒΕ, ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι τρεις δίδυμες σήραγγες στον Πλαταμώνα και τα Τέμπη, σε περιπτώσεις κλεισίματος των Τεμπών από διάφορες αιτίες (μέχρι και μπλόκα των αγροτών) η ροή των αυτοκινήτων μεταφέρεται μέσω της 13ης Ε.Ο. από την Ελασσόνα και τον Άγιο Δημήτριο Πιερίας προς την πόλη της Κατερίνης για να δοθεί κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη. Και στην περίπτωση αυτή η ύπαρξη της υπηρεσίας της Τροχαίας στα νότια του Νομού είναι παντελώς άχρηστη.
- Ακόμη, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η μετεγκατάσταση αυτή να εκληφθεί από τα 12.000 μέλη μας και τους πολίτες του Νομού Πιερίας σαν μία ακόμη παραχώρηση προς την εταιρία που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση του εν λόγω οδικού άξονα για τα επόμενα τριάντα χρόνια, προειδοποιεί το Επιμελητήριο. «Ίσως είναι, αν μη τι άλλο άκομψο, αν όχι άσοφο», λέει χαρακτηριστικά, «τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η συμβατική υποχρέωση της παράδοσης του αυτοκινητόδρομου, η δική μας Υπηρεσία Τροχαίας να καλύπτει επί της ουσίας ανάγκες της εταιρίας εις βάρος των πολιτών της Πιερίας που βλέπουν ήδη να κατασκευάζονται νέα διόδια στο Αιγίνιο Πιερίας και παραπονούνται διαρκώς».
Πέρα από τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, το υπόμνημα του Επιμελητηρίου παραθέτει μια ακόμη παράμετρο που αφορά όπως λέει τον παράγοντα άνθρωπο: από τα 33 στελέχη του Τμήματος της Τροχαίας, μόλις τα 2 διαμένουν στη Λεπτοκαρυά, ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν είτε μέσα στην Κατερίνη (24) είτε στη Βόρεια πλευρά της Πιερίας (7).
«Δεδομένο του ότι ο υπηρεσιακός παράγοντας δεν παύει πάνω από όλα να είναι άνθρωπος, επιθυμούμε ευχαριστημένα στελέχη που η ικανοποίηση για τη δουλειά τους θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του λειτουργήματος που επιτελούν», λέει το ΕΒΕ.
Τέλος, δεν παραλείπει και μια αναφορά στο κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Τμήμα (στις εργατικές κατοικίες της περιοχής Αυγουστίνου), το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν (χωρίς καμία επιβάρυνση ενοικίου, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, συντήρησης κτιρίου) και επ’ αόριστο από το δήμο Κατερίνης, ο οποίος μάλιστα δαπάνησε κι ένα μεγάλο ποσό ώστε να είναι άρτιο, και να διαθέτει επαρκείς χώρους στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: