Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Συνεργασία και «γκρίζες ζώνες»


1_SYNERGASIA
Πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ εκτιμούν οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, ότι είναι το κόστος των ζημιών που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες νεροποντές. Στο κόστος των ζημιών αναφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο νομάρχης Πιερίας, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο με τη συμμετοχή του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του νομού, δημάρχων και εκπροσώπων των δήμων, εθελοντικών ομάδων, καθώς και του Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσής Πιερίας και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργιου, προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τις καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες πλημμύρες στην Πιερία, τονίζοντας τη σημαντική συμβολή των εθελοντών στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων (σημαντική ήταν είπε και το καλοκαίρι για την πυροπροστασία), καθώς και την εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών.
«Οι ζημιές ανέρχονται σε πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο νομάρχης, σημειώνοντας ότι οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ....ξεκινήσει από την επομένη των καταστροφών. Παρόλα αυτά, επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων είναι απαραίτητη, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν θα αντέξουν ρέματα και χείμαρροι μια παρόμοια νεροποντή. «Πρέπει να αφαιρεθεί τουλάχιστον 1,5 μέτρο φερτών υλικών από ρέματα και κανάλια» υποστήριξε ο νομάρχης, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και πολυδάπανη.
Όσον αφορά τα σημεία, όπου δημιουργούνται επικίνδυνοι χείμαρροι κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, ο κ. Παπαστεργίου, ανακοίνωσε ότι θα σημανθούν ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για την επικινδυνότητά τους.
Ο νομάρχης Πιερίας, μάλλον απογοητευμένος φάνηκε από τη συνεργασία των πολιτών τις ώρες της κρίσης, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα ατυχήματα εκείνες τις ώρες οφείλονται στη μη τήρηση των εντολών της Αστυνομίας από τους πολίτες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, όσον αφορά τη συνεργασία των πολιτών, ήταν και η τοποθέτηση του Αστυνομικού Διευθυντή Πιερίας. «Ενώ πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα κάποιοι πολίτες δεν συνεργάζονταν», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο και ουσιαστικό το συγκεκριμένο κομμάτι.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των υπηρεσιών, εξέφρασε την ικανοποίησή του, δηλώνοντας ότι η κατάσταση φέτος ήταν καλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο Αστυνομικός Διευθυντής, είπε ότι η υπηρεσία του έχει προχωρήσει σε λεπτομερή αυτοψία σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού μας, εντόπισε κάποια σημεία στα οποία χρειάζονται παρεμβάσεις και πως για αυτές θα ενημερωθούν αναλυτικά οι δήμοι και η Νομαρχία.
Τη χαρτογράφηση των σημείων όπου δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα όταν βρέχει ζήτησε και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του νομού μας, ο οποίος χαρακτήρισε δυσάρεστο το γεγονός οτι η Πιερία μετρά έναν αγνοούμενο από τις τελευταίες πλημμύρες.
Ο κ. Κοκκολάκης, άφησε αιχμές για τους δήμους (έστω για κάποιους από τους 13), επισημαίνοντας ότι «δεν αρκεί να συνεδριάζει μόνο το ΣΝΟ, αλλά πρέπει να συνεδριάζουν και τα τοπικά συντονιστικά όργανα για την πρόληψη αυτών των φαινόμενων».
Επίσης, επέμεινε στη συνεχή επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ζητώντας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να έχουν ανοιχτά τα κινητά τους και κυρίως να απαντούν σ’ αυτά», τονίζοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις δήμων οι οποίοι την ώρα της κρίσης δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις.
Ανοιχτά τηλέφωνα, ζήτησε και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης κ. Καραλιάς, ο οποίος σημείωσε ότι όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, έτσι και στις περιπτώσεις πλημμύρας, δεν αρκεί μόνο η συνδρομή της υπηρεσίας του για την αντιμετώπισή τους, αλλά κυρίως η συνεργασία των πολιτών.

«Γκρίζες ζώνες» αρμοδιοτήτων στο οδικό δίκτυο

2._SYNERGASIAΤο ΣΝΟ συζήτησε και τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση προβλημάτων από ενδεχόμενες χιονοπτώσεις, όπου επίσης επισημάνθηκαν αδυναμίες, οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με τις περιοχές αρμοδιότητας κάθε φορέα.
Αναφερόμενος στο Εθνικό Οδικό δίκτυο, ο κ. Παπαστεργίου, είπε ότι όσο είχε την ευθύνη του συγκεκριμένου δικτύου το Κράτος παρατηρήθηκαν πολλά και σοβαρά προβλήματα, εκτιμώντας πως η «ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε.» (της οποίας ευθύνη πλέον είναι και ο απογχιονισμός του Εθνικού δικτύου που διέρχεται του νομού μας) «φαίνεται να αντιμετωπίζει εξαιρετικά το πρόβλημα».
Ο νομάρχης αναφέρθηκε και στις «γκρίζες ζώνες» του οδικού δικτύου της περιοχής μας, αφού πολλοί φορείς είναι υπεύθυνοι για διάφορα κομμάτια, κρίνοντας ότι ο συντονισμός όλων των φορέων που έχουν στην ευθύνη τους οδικό δίκτυο είναι απαραίτητος.
«Υπάρχει πρόβλημα με την 3η ΔΕΣΕ» (εκπρόσωποι της οποίας ήταν απόντες από τη συνεδρίαση), είπε ο νομάρχης επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχει πάρει απάντηση για το ποιος έχει την ευθύνη του αποχιονισμού στις παράπλευρες οδούς της ΑΙΓΑΙΟ.
Ο κ. Παπαστεργίου, ζήτησε από τους δήμους να προμηθευτούν εγκαίρως αλάτι, το οποίο θα το τοποθετήσουν σε συγκεκριμένα σημεία, τονίζοντας ότι η Νομαρχία δεν μπορεί να πληρώνει το αλάτι και για τους δήμους. «Σε έκτακτες περιπτώσεις να βοηθήσουμε, όπως το κάναμε και στο παρελθόν, αλλά δεν μπορεί να γίνεται αυτό σε μόνιμη βάση», συμπλήρωσε ο νομάρχης, τονίζοντας ότι η Ν.Α. Πιερίας έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει την προσπέλαση σε δρόμους μήκους 580 χιλιομέτρων.
«Μην περιμένετε να πιάσει ο χειμώνας για να προμηθευτείτε αλάτι», είπε προς τους εκπροσώπους των δήμων ο κ. Κοκολάκης, ζητώντας παράλληλα να γίνει καταγραφή των νεφροπαθών σε κάθε δήμο, ώστε να γνωρίζουν οι υπηρεσίες από πού θα γίνει η διακομιδή τους στο νοσοκομείο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας στο νομό μας, ζήτησε επίσης από τους δήμους να έχουν χάρτες «που εύκολα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναπαραχθούν», ώστε αν και εφόσον χρειαστεί να έρθουν δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, να μπορούν να φτάσουν ταχύτερα στο σημείο που επιβάλλεται να βρεθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: