Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

«Βήμα» αναδιανομής

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009
Ανοίγει ο διάλογος εν μέσω διαφωνιών για το νομοσχέδιο που αφορά το επίδομα αλληλεγγύης
«Βήμα»
αναδιανομής
Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Πεταλωτής το ενδεχόμενο για «κάποιες βελτιώσεις, όπου δεν δημιουργείται δημοσιονομικό ζήτημα» στο νομοσχέδιο για το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης, μετά τις αντιδράσεις -πολλές από τις οποίες προήλθαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- για το μέτρο.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Mega, ο Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση και εκεί ο καθένας μπορεί να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του. Οι όποιες αντιρρήσεις ή προτάσεις θα ληφθούν υπ' όψη, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει: «Όπου δεν υπάρχει ζήτημα δημοσιονομικό, μπορεί να γίνουν κάποιες βελτιώσεις».
Ο κ. Πεταλωτής απέρριψε τον χαρακτηρισμό «ψίχουλα» για το επίδομα αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί «ανάσα» για ορισμένους. Πρόκειται για μια αδιανομή φορολογικών βαρών και έχει τόσο ουσιαστική, όσο και σημειολογική σημασία, παρατήρησε.
Αντιδράσεις εκ των έσω
Βέλη εκ των έσω δέχθηκε την Τρίτη το νομοσχέδιο και προσωπικά ο Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το παρουσίασε στον ....Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για την Οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε επικρίσείς τόσο για την φιλοσοφία, όσο και για την ουσία του νομοσχεδίου.
Έντονη κριτική ασκήθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Β.Παπανδρέου, η οποία επισήμανε ότι η κατάσταση στα δημοσιονομικά είναι πολύ χειρότερη από ότι την παρουσιάζει η κυβέρνηση και πως πρέπει να ακουστεί η αλήθεια και να ληφθούν άμεσα μέτρα.
Αλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει ελλείμματα σε σχέση με τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς αφήνει εκτός κάποιες κοινωνικές ομάδες και δεν κάνει αναφορά στο επίδομα θέρμανσης, ενώ την ίδια ώρα, αναμένεται επιβολή φορολόγησης στα καύσιμα που θα επιβαρύνει περαιτέρω τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ακόμη, αντιδράσεις υπήρξαν για την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε ακίνητες περιουσίες άνω των 600.000 ευρώ, καθώς επισημάνθηκε ότι νομιμοποιείται μια επιλογή της ΝΔ, η οποία είχε καταγγελθεί από το ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη εντονότερη κριτική ασκήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Φ.Πετσάλνικο, ο οποίος προσήλθε στη συνεδρίαση για να επικρίνει τον Γ.Παπακωνσταντίνου για τον τρόπο που χειρίστηκε το -πρώτο- νομοσχέδιο, επισημαίνοντάς του ότι δεν θα πρέπει στο εξής οι βουλευτές και τα κοινοβουλευτικά όργανα να αιφνιδιάζονται και να πληροφορούνται το περιεχόμενο των νομοσχεδίων από τα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Πετσάλνικος άσκησε κριτική και στο θέμα της κατάργησης του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ.
Αργότερα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγιναν επισημάνσεις και από υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο Ευ.Βενιζέλος και η Κ.Μπατζελή και εκφράστηκαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος είναι αποκλειστικά φορολογικά. Ειδικότερα σημειώθηκε η παρατήρηση ότι ίσως σημειωθούν αδικίες, δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι κρύβουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πρόθυμος να λάβει υπ' όψη όλες τις προτάσεις που δεν θα αλλοιώνουν το δημοσιονομικά ουδέτερο χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: