Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009 - ΤΟΠΙΚΗ

 
Και εγένετο και το επίδομα αλληλεγγύης. 2,5 εκ. οικογένειες θα πάρουν ένα βοήθημα που σε τέτοιους δύσκολους καιρούς μάλλον αυτονόητο είναι και δεν θα μας αιφνιδίαζε η απόφαση.
***
Αυτό που μας  αιφνιδίασε ευχάριστα είναι ότι το 1,1 δις που θα χορηγηθεί,  θα προέλθει από τη φορολόγηση των κερδών 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας.
***
Πρόκειται ουσιαστικά όπως ειπώθηκε για μια ουδέτερη δημοσιονομικά κίνηση που σηματοδοτεί την αρχή μιας μεγάλης πολιτικής απόφασης με αιχμή του δόρατος την αναδιανομή του πλούτου.
***
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πολιτεία θα ....
πρέπει να λειτουργεί με τη λογική φιλόπτωχου συλλόγου, όπου οι έχοντες με τον οβολό τους συμβάλλουν στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, με τη μορφή έκτακτης φορολόγησης-εισφοράς.
***
Η στήριξη των ασθενέστερων θα πρέπει να επιτευχθεί στα πλαίσια μιας ανοιχτής οικονομίας, όπου ο πλούτος που παράγεται «χτυπιέται» στη γέννησή του και αναδιανέμεται, όχι με επιδοματική μορφή αλλά με τη μορφή αξιοπρεπούς ημερομισθίου και μισθού και την εξάλειψη της ανεργίας.
***
Θεωρώ λίγο αναξιοπρεπές το να μας υπενθυμίζουν ότι δίνουν οι πλούσιοι για να έχουν οι φτωχοί κάτι που θα μπορούσε να ωραιοποιήσει τη λογική της συσσώρευσης πλούτου.
***
Κατ’ανάγκη θα έπρεπε η «υποτιθέμενη» ενίσχυση των ασθενέστερων να προέκυπτε, όχι ως δημοσιονομικά  ουδέτερη πράξη αλλά ως απόλυτα δημοσιονομικά εξαρτημένης.
***
Είναι αυτονόητο ότι ο πλούτος που παράγεται δεν προκύπτει αυτόματα από μόνος του αλλά με τη συμμετοχή της εργατικής δύναμης της οποίας η υπεραξία τελεί υπό καθεστώς εκμετάλλευσης.
***
Το επίδομα αλληλεγγύης δεν πρέπει να λαμβάνεται ως μια χαριστική πράξη της πολιτείας προς τους μη έχοντες ούτε ως ευεργέτημα των εχόντων προς τους αναξιοπαθούντες.
***
Είναι μια αυτονόητη πράξη, μια διορθωτική κίνηση αν θέλετε-δυσανάλογη βέβαια της αδικίας που συντελείται-ένα πρώτο βήμα προς άρση κάποιων ανισοτήτων.
***
Η ενίσχυση των ασθενέστερων και η κάθε είδους παροχή θα πρέπει να έχει μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα, να είναι ενσωματωμένη στο ατομικό εισόδημα και να αποφεύγονται οι εξειδικεύσεις του τύπου αυτά τα παίρνουμε απ’τους πλούσιους ή αυτά τα δίνει η εκκλησία.
***
Δεν με βρίσκει σύμφωνο η ρήση ότι οι πλούσιοι πρέπει να παραχωρήσουν λίγα για να απολαύσουν εν ειρήνη τα πολλά. Είναι μεγάλη συζήτηση. Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.
***
Υ.Γ. Χωρίς άλλο όμως ομολογώ ότι ο Γιώργος πράγματι δεν χρωστάει σε κανέναν και τους υπενθυμίζει ότι μας χρωστάνε πολλά. Κι ας υποθέσουμε ότι είναι μόνο η αρχή. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: