Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Φτιάχνει το κλίμα ο …αέρας του ΠΑΣΟΚ

ΤΡΙΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
http://www.protothema.gr/content.php?id=46496

Φτιάχνει το κλίμα ο …αέρας του ΠΑΣΟΚ

Του Σωτήρη Χιωτάκη

Το «ΠΑΣΟΚ effect», ο …αέρας ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι είχε δημιουργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο, δεν λειτούργησε θετικά μόνο για την αγορά, αλλά ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στις απόψεις που εκφράζουν οι – μόνιμα, πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια - Έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών), ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα εμφανίζει σαφή άνοδο τον Σεπτέμβριο και διαμορφώνεται πλέον στις 63,8 μονάδες, από 59,2 μονάδες τον Αύγουστο. Βρίσκεται δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2008 και μετά

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται ήπια άνοδος στη βιομηχανία και τις κατασκευές, σταθερότητα στο λιανικό εμπόριο και πτώση στις υπηρεσίες, ωστόσο η βελτίωση του κλίματος αποδίδεται περισσότερο στην άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (πλευρά της ζήτησης) και λιγότερο στους επιχειρηματικούς τομείς (πλευρά της προσφοράς).

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καταναλωτές διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας συνέχεια σε μία ανοδική τάση που, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί του ΙΟΒΕ, συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο.

Είναι κάτι που παρατηρείται προεκλογικά από το 1985 και μετά, έχει ωστόσο τη σημασία του το ότι καταγράφεται σημαντική άνοδος στις προσδοκίες των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, παρόλο που οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Και επιπλέον, οι προσδοκίες για την εξέλιξη της ανεργίας βελτιώνονται σημαντικά, οδηγώντας έτσι σε περιορισμό της έντονης ανασφάλειας των προηγούμενων μηνών.

Παράλληλα, ενισχύεται ελαφρά και η πρόθεση των Ελλήνων καταναλωτών για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο συνεχίζει να κινείται ανοδικά, για πέμπτο συνεχή μήνα. Ο δείκτης αυξάνεται σε σχέση με τον Αύγουστο κατά 1,6 μονάδα στην Ε.Ε. και 2,0 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώνεται στις 82,6 και 82,8 μονάδες αντίστοιχα, σε επίπεδα πάντως ακόμα χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: