Η Επόμενη μέρα


Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Την κυβέρνησή του συνθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου

Η Επόμενη μέρα

Οι "ασκοί του Αιόλου" άνοιξαν στη ΝΔ

Μετά την παραίτηση Καραμανλή, την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο Γ. Σουφλιάς

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί την Τετάρτη. Όπως όλα δείχνουν ο Γ.Παπανδρέου θα καταρτίσει ένα μικρότερο και σφιχτό σχήμα, με συγχωνεύσεις και αλλαγές υπουργείων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 14:20. Υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού ευχήθηκε καλή δύναμη.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε την ευχή σας για δύναμη, γιατί η στιγμή είναι δύσκολη, ενώ το εύρος της νίκης δείχνει την ελπίδα του λαού και τη διάθεσή του για σημαντικές τομές».

«Δεν ξενυχτήσατε πολύ», είπε ο κ. Παπούλιας στον κ. Παπανδρέου, για να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: «'Οχι... Ήταν σύντομο, εξ άλλου χρειαζόμαστε όλοι μας τη δύναμη, γιατί είναι πολλές οι ευθύνες».

Ανταπαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον κ. Παπανδρέου: «Ελπίζω να κάνετε αυτό που λέτε, για σημαντικές τομές, άλλωστε, είστε και προπονημένος» και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Και οι δυο είμαστε προπονημένοι».

O νέος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας την Τρίτη στις 11 το πρωί -ένα 24ωρο νωρίτερα από τους υπουργούς του, προκειμένου να είναι δυνατή η υπογραφή των απαραίτητων Προεδρικών Διαταγμάτων, λόγω της αλλαγής της δομής της κυβέρνησης.

Τα ονόματα των υπουργών θα ανακοινωθούν την Τρίτη το απόγευμα και η ορκομωσία τους θα γίνει την Τετάρτη.

Μικρότερο και σφιχτό υπουργικό σχήμα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο Γ.Παπανδρέου αναμένεται να μειώσει τον αριθμό των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Έτσι, το κυβερνητικό σχήμα του κ. Παπανδρέου θα αριθμεί περίπου 35 άτομα, εκ των οποίων 14 υπουργοί.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναθέσει στον γραμματέα του κόμματος Γιάννη Ραγκούση το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο Επικρατείας. Εάν ο κ. Ραγκούσης αναλάβει το υπουργείο Επικρατείας, το χαρτοφυλάκιο του υπουργείο Εσωτερικών θα αναλάβει η Μ.Ξενογιαννακοπούλου.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αναμένεται να αναλάβει η Λούκα Κατσέλη, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ο Γ.Παπακωνσταντίνου. Επίσης, το υπουργείο Απασχόλησης αναμένεται να ανατεθεί στην Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Ακόμη, αναμένεται να δημιουργηθεί υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα περιλαμβάνει το κομμάτι των Δημοσίων Έργων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Μεταφορών, πιθανώς και το υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Για το υπουργείο Υποδομών ακούγεται το όνομα του Δ.Ρέππα.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου δεν αποκλείεται να κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, νεώτερες πληρφορίες αναφέρουν ως υποψήφιους για το υπουργείο Εξωτερικών τον Ανδρέα Λοβέρδο ή τον Χρήστο Παπουτσή. Ως αναπληρωτής υπουργός ακούγεται το όνομα του συμβούλου του κ. Παπανδρέου, Δ.Δρούτσα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μελετά να αναθέσει στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εναλλακτικά μπορεί να προταθεί στον κ. Βενιζέλο η προεδρία της Βουλής.

Το σχήμα συμπληρώνεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- με την Φ.Γεννηματά στο υπουργείο Υγείας, την Αννα Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας, τον Μ.Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης).

Για το υπουργείο Περιβάλλοντος ακούγεται το όνομα του Σπ.Κουβέλη και για τη θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην EE δεν απκλείεται αναμένεται να προταθεί ο Στ.Λαμπρινίδης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου εξετάζει το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θέση κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά κάθε υπουργείο να έχει έναν εκπρόσωπο Τύπου, κατά το πρότυπο της Κομισιόν, ενώ θα οριστεί εκπρόσωπος του πρωθυπουργου, θέση που πιθανότατα θα αναλάβει ο Π.Γερουλάνος.

Αποχωρεί από την πολιτική ο Γιώργος Σουφλιάς

Την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή ανακοίνωσε ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική μετά τη συντριπτική ήττα της ΝΔ και τη θύελλα των αντιδράσεων, υπεραμυνόμενος, ωστόσο, της θέσης του υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Στην επιστολή του, ο κ. Σουφλιάς σημειώνει: «Η διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα».

Το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ υπογραμμίζει ότι η ήττα του κόμματος είναι βαριά, ωστόσο δεν είναι αποτέλεσμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, αλλά πολλών άλλων παραγόντων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές ήταν πράξη ευθύνης προς όφελος του εθνικού συμφέροντος και πως η ΝΔ δεν θα είχε καλύτερη τύχη το Φεβρουάριο.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη».

Ο κ. Σουφλιάς αφήνει αιχμές κατά εκείνων που τού απέδωσαν υστεροβουλία και μιλά για απρέπειες, τονίζοντας: «Αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά». Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει «καμία πολιτική θέση ή αξίωμα» εντός της ΝΔ ή ευρύτερα, επισημαίνοντας: «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής».

Επιπλέον, ο κ. Σουφλίας αναφέρει ότι είχε σκεφθεί να παραιτηθεί λίγο πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ωστόσο παρέμεινε, επειδή τού το ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Μετά τη συντριπτική ήττα της ΝΔ, στελέχη του κόμματος έβαλαν τον Γ.Σουφλιά στο στόχαστρο, κατηγορώντας τον έμμεσα ως κύριο εισηγητή της πρότασης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σουφλιάς ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ και τη βουλευτική έδρα του αναμένεται να καταλάβει ο Ευάγγελος Αντώναρος, που είχε την 5η θέση στο Επικρατείας.

Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Σουφλιά, o πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής δήλωσε: «Ο Γιώργος Σουφλιάς, στενός συνεργάτης μου αυτά τα χρόνια, είναι ένας πολιτικός με μακρά και ουσιαστική προσφορά στον τόπο, στα δημόσια πράγματα, στην παράταξη.

»Από όλες τις κυβερνητικές θέσεις που πέρασε προσέφερε σημαντικό και δημιουργικό έργο. Ειδικά τα τελευταία πεντέμιση χρόνια κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία των δράσεων της κυβέρνησης στους κρίσιμους τομείς του Περιβάλλοντος και των Υποδομών».

H κα Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Η σημερινή απόφαση του Γιώργου Σουφλιά αποδεικνύει στην πράξη ότι υπάρχουν πολιτικοί που υπηρετούν τον πολίτη με αρετή και τόλμη.

»Ο Γιώργος Σουφλιάς στάθηκε διαχρονικά ένα μαχητής για τη μεγάλη παράταξη της ΝΔ. Έβαλε πάντα πάνω από οποιαδήποτε προσωπική προτίμηση ή και πικρία, το συμφέρον της χώρας και της παράταξης, κι απ΄όπου κι αν πέρασε άφησε σημαντικό έργο. Όσοι είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του το γνωρίζουμε πολύ καλά και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε και δημοσίως».

«Σεβόμαστε και τιμούμε την απόφαση του Γιώργου Σουφλιά. Είναι πολιτικός που, κατά τη μακρά διαδρομή του στο δημόσιο βίο, πρόσφερε πολλά στην Πατρίδα μας, στα δημόσια πράγματα και την παράταξη της ΝΔ» ανέφερε και ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Η επιστολή παραίτησης του Γ.Σουφλιά έχει ως εξής:

«H διαδρομή στην πολιτική τελείωσε για μένα.

»Η αποχώρησή μου από την πολιτική ήταν κάτι που αρκετές φορές με είχε απασχολήσει στο παρελθόν. Διάφορες καταστάσεις, διαδικασίες, μέθοδοι στην πολιτική, ήταν αντίθετες με τα πιστεύω μου και τα στοιχεία του χαρακτήρα μου. Τα παραπάνω, μαζί με τα φίλια πυρά, με πίεζαν και πολλές φορές με πλήγωναν. Επέμεινα με την πίστη ότι είμαι χρήσιμος και πιστεύω ότι προσέφερα σημαντικό έργο στον τόπο και στην παράταξη.

»Έφτασα πολύ κοντά στο να λάβω αυτήν την απόφαση της αποχώρησης, λίγο καιρό πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Θεώρησα όμως -όπως το θεώρησε και η ηγεσία του κόμματος- ότι θα ήταν χρήσιμο για την παράταξη να είμαι υποψήφιος και αυτήν τη φορά.

»Δεν προτίθεμαι να ορκιστώ βουλευτής. Ξεκαθαρίζω και ότι δεν με ενδιαφέρει καμία πολιτική θέση ή αξίωμα, είτε εντός Νέας Δημοκρατίας είτε ευρύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να αναπνεύσω εκτός πολιτικής.

»Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά βαρύ. Πιστεύω, όμως, ότι η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον, όπως και η στάση του χθες το βράδυ, τιμούν τον ίδιο και το κόμμα μας.

»Σε ό,τι με αφορά στο θέμα των εκλογών -όπως έχω δηλώσει δημόσια- όταν μου ζητήθηκε η γνώμη τάχθηκα υπέρ των εκλογών, όπως τάχθηκαν και άλλα κορυφαία στελέχη. Η άποψή μου ήταν -και δεν την αλλάζω- ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος σε μία τέτοια οικονομική συγκυρία, θα ήταν μεγάλη ζημιά για τον τόπο και ότι το παραταξιακό συμφέρον πρέπει να ταυτίζεται με το Εθνικό.

»Γι' αυτούς που σκέπτονται παραταξιακά και μόνον, έχω να τονίσω δύο πράγματα: Πρώτον, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τα αίτια της ήττας δεν ήταν ο χρόνος των εκλογών, αλλά πολλά άλλα. Δεύτερον, στις εκλογές του Φεβρουαρίου, όλα και κυρίως η οικονομία, δείχνουν ότι δεν θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για την παράταξη.

»Πιστεύω, επίσης, ότι η επιλογή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, την οποία υποστήριζα σταθερά, αποτελεί σοβαρή κληρονομιά για την παράταξη αλλά και παρακαταθήκη για την πολιτική ζωή του τόπου.

»Ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την άποψη όσων πιστεύαμε ότι έπρεπε να προκηρυχτούν εκλογές. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να αποδίδει υστεροβουλίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ομολογώ ότι απρέπειες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα δεν τις περίμενα, αλλά δεν με επηρέασαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Πολιτεύτηκα 35 χρόνια με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της παράταξης. Άλλωστε, αν ενδιαφερόμουν για διάφορα αξιώματα και, κυρίως, αν έβαζα πάνω από όλα το δικό μου συμφέρον, έμπειρος είμαι και θα πολιτευόμουν διαφορετικά.

»Ολοκληρώνοντας αυτήν την πολιτική διαδρομή, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν. Τους χιλιάδες πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους και τους αείμνηστους Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη και Ξενοφώντα Ζολώτα, καθώς και τον Τζανή Τζανετάκη, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή, που ως Πρωθυπουργοί μου ανέθεσαν σημαντικά Υπουργεία. Εργάσθηκα με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο. Αισθάνομαι υπερήφανος για το έργο μου σε κάθε Υπουργείο, αλλά και για τα δύο Κυβερνητικά Προγράμματα, του 1989 και του 2004.

»Τα τελευταία 5,5 χρόνια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποιήσαμε πολύ σημαντικό έργο στο Περιβάλλον και τις Υποδομές. Οι συνεργάτες μου και εγώ πιστεύουμε ότι αφήνουμε μία σημαντική κληρονομιά, που κάνει πραγματικά καλύτερη τη ζωή των πολιτών σε όλη την Ελλάδα.

»Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που με στήριξε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πολιτική μου διαδρομή γεύτηκα, όπως όλοι, πικρίες, αλλά οφείλω να τονίσω ότι γεύτηκα και την χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς. Αποχωρώ με γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κυρίως με αναλλοίωτα τα στοιχεία του χαρακτήρα μου.

»Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα τον τόπο. Πιστεύω ότι η παράταξή μας θα βρει γρήγορα και πάλι τον δρόμο της. Η προσωπική μου πολιτική διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ. Και πάλι ευχαριστώ όλους όσους μου έδωσαν την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους, αυτά τα 35 χρόνια».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)