Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Λες και γίνονται επίτηδες

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Αν κρίνω από τη γειτονιά μου, όλα ...δεξιά σας πάνε κ. πρόεδρε.

Εδώ είναι ένα «γαλάζιο κάστρο» όπου οι διαρροές διαμαρτυρίας αντί να μειώνονται αυξάνονται. Γιατί η κυρία με το κατάστημα δερματίνων που έχει να κάνει σεφτέ εδώ και μέρες, έμαθε από την εφορία, μέσα στο απόγειο της προεκλογικής περιόδου, ότι χάνει την «ρύθμιση προϊσταμένου». Διότι, μη έχοντας εισπράξεις, ούτε καν στις εκπτώσεις, δεν πλήρωσε δυο δόσεις. Ο Πέτρος ο επιπλοποιός, πήρε, πέντε μέρες πριν πάει στην κάλπη, ειδοποίηση από το ΙΚΑ να προσκομίσει ...όλα του τα στοιχεία από το ...1998.

Δεν μπορώ να μεταφέρω εδώ τις εκφράσεις αυτού του ανθρώπου. Όχι διότι είναι και βραδύγλωσσος. Αλλά είναι κομμάτι βαριές.

Ο Πέτρος είναι «πα, πα, παραδοσιακός Κα, κα, καραμανλικός», όπως δήλωνε πάντοτε. Οπότε δυσκολεύεται να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Οπότε καταλαβαίνεται που θα πάει.

Όχι γιατί έχει τίποτα να κρύψει. Έναν Αλβανό βοηθό έχει και τον έχει ασφαλισμένο. Παραθέτει όλα τα χαρτιά σε όποιον έχει την ατυχία να τον επισκεφτεί από χθες το πρωί. Γιατί «το έχει πάρει αλά κάπα», όπως λέει.

Το «προσκλητήριο» βλέπετε ξεκινάει με ένα ψέμα: «Μετά την επίσκεψη του ελεγκτή μας στην έδρα της επιχείρησης σας».

Σαν να πήγε κάποιος στο μικρό εργαστήριο του, κάτι δεν βρήκε σωστό, και τώρα του λένε να περάσει για εξονυχιστικό έλεγχο. Αλλά δεν πήγε κανείς. «Κανένας κε, κε, κερατάς δεν πε, πέρασε». (Προφανώς κάποιος είχε πάει για καφέ και ...χρέωσε επίσκεψη στον Πέτρο και ποιος ξέρει σε πόσους ακόμα Πέτρους).

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όταν ένας φορέας έχει αμφιβολίες για όσα δηλώνει ο φορολογούμενος ή ο υποκείμενος σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που υποβάλει τακτικά τα χαρτιά του, δίο και παίρνει επί χρόνια ασφαλιστική ενημερότητα, πάνε πράγματι τα όργανα του επί τόπου να κάνουν έλεγχο. Και δεν καλούν τον πολίτη να κλείσει το μαγαζί του για να πάει στις ουρές του ΙΚΑ, έχοντας βγάλει φωτοαντίγραφα για τις συναλλαγές του ...μιας δεκαετίας.

Όταν μάλιστα αυτά συμβαίνουν σε προεκλογική περίοδο, προκαλούν την οργή κάθε Πέτρου, και το ξεκάρδισμα κάθε Μήτσου. Και Μήτσος εν προκειμένω είναι ο λουστραδόρος με τον οποίο συνεργάζεται ο Πέτρος, γνωστός «αγκιτάτορας» του ΚΚΕ στην περιοχή.

Τα θέλετε και τα κάνετε όλα αυτά, ή σας ξεφεύγουν;


ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: