30/9/2009
Τα αποτελέσματα από τη διακυβέρνηση της χώρας την τελευταία πενταετία είναι ορατά από τους πολίτες. Η δημοσιονομική κατάρρευση, η σπατάλη του δημοσίου χρήματος, η διάλυση του κρατικού μηχανισμού, η ανεργία και τα οικονομικά αδιέξοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα σκάνδαλα, η έλλειψη διαφάνειας και η αναξιοκρατία, οι εισοδηματικές ανισότητες και η έκρηξη του φαινόμενου της φτώχειας είναι ορισμένα από τα αποτελέσματα μιας πραγματικά χαμένης πενταετίας.
Η κυβέρνηση, αντί να παραδεχθεί το μέγεθος της αποτυχίας της, κινδυνολογεί θέτοντας ερωτήματα για το πώς το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε στη χώρα, παρακάμπτοντας με ανεύθυνο τρόπο δύο αμείλικτες για αυτή διαπιστώσεις.
Πρώτη διαπίστωση: η συνολική αποτυχία της οικονομικής της πολιτικής που, εκτός από τη δημοσιονομική εκτροπή, οδήγησε την οικονομία σε ύφεση για πρώτη φορά μετά από δεκαέξι χρόνια .
Δεύτερη διαπίστωση: η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι είναι αυτή που είχε την πρωτοβουλία για την επίσπευση των εκλογών, δεν είναι σε θέση να παρουσιάσει κάποια πρόταση για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση. Γιατί ούτε το πάγωμα των μισθών ούτε η υπεράσπιση των πεπραγμένων της, που οδήγησαν την οικονομία σε κρίση, είναι αξιόπιστες απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα.
Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το όραμα του για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με βάση την πράσινη ανάπτυξη, έχει επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανόδου, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική εξυγίανση. Αν ο ρυθμός ανάπτυξης φθάσει το 1% το 2010 και στο 2,5% για την μετά το 2010 περίοδο, τότε η μείωση του ελλείμματος στο 3% στο τέλος της τριετίας είναι απολύτως εφικτή.
Άρα πολύ σωστά η στόχευση πρέπει να είναι διπλή, δηλαδή μέτρα τόνωσης της οικονομίας με παράλληλα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που έχει ήδη επεξεργασθεί το ΠΑΣΟΚ και αφορούν τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην οικονομία, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων και την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας, στοχεύουν στο να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης στην αρχή και στη συνέχεια ανάτασης της οικονομίας.
Παρά το υψηλό δημόσιο χρέος η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κινητοποιήσει τους αναγκαίους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και να απαντήσει έτσι στο ερώτημα πού θα βρεθούν οι πόροι.
Η χρηματοδότηση αυτή θα προέλθει κυρίως από τρεις πηγές και θα περιλαμβάνει κοινοτικά ,εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια.
Πρώτον η επαναφορά της πιστωτικής επέκτασης του τραπεζικού συστήματος σε ένα λογικό ποσοστό 10% θα διοχετεύσει στην οικονομία την επόμενη τριετία 80 δισ. ευρώ περίπου. Η νέα κυβέρνηση, με την πρόταση της για την ίδρυση ταμείου αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, και την ουσιαστική ενεργοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ, θα καταφέρει να πετύχει το παραπάνω ρυθμό πιστωτικής επέκτασης, όταν με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης η αύξηση της χρηματοδότησης των τραπεζών κινείται σε μηδενικά επίπεδα με αποτέλεσμα την πραγματική πιστωτική ασφυξία.
Δεύτερον το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007- 2013 μαζί με την εθνική χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 39 δισ. ευρώ. Η νέα κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε το ποσό αυτό να φθάσει γρήγορα στην πραγματική οικονομία για τη χρηματοδότηση των υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων.
Τρίτον τέλος, το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων το οποίο από 5% του ΑΕΠ το 2003 το μείωσε η σημερινή κυβέρνηση στο 3% του ΑΕΠ το 2009. Η επαναφορά του προγράμματος στο ίδιο ποσοστό με το 2003 θα διοχετεύσει στην οικονομία 35 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία .
Αυτός είναι ο λόγος που μας κάνει να πιστεύουμε ότι με διαφορετική πολιτική από αυτή που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση θα οδηγήσουμε την οικονομία σε μια νέα ανοδική πορεία.
Είναι στο χέρι μας να δώσουμε τη ευκαιρία που χρειάζεται η χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου