Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Παπανδρέου ΣΤΗ ΔΕΘ : Η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία - ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΕΣ


Δευτερα 14/09/2009 - πηγη
Τη βεντάλια των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ με αιχμή την οικονομία και το κράτος άνοιξε στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Γ. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι στις προσεχείς εκλογές "δεν συγκρούονται δύο κόμματα και δύο αρχηγοί, αλλά δύο διαφορετικές αντιλήψεις" και τόνισε ότι "η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία" ώστε να αναδειχθούν χρόνια προβλήματα που μπορούν να διορθωθούν.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί με ισχνή αυτοδυναμία, προανήγγειλε σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο απογραφής, έκανε λόγο για δημιουργία “πυλώνα” στην τραπεζική αγορά ο οποίος θα ελέγχεται από το κράτος, γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει την υπόθεση Siemens με Εξεταστική Επιτροπή, ενώ για τον κ. Σημίτη είπε ότι θα τον ήθελε στη Βουλή.

Το οικονομικό μοντέλο

Το σχήμα "αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη" επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς στο "που θα βρεθούν τα λεφτά;" για την υλοποίηση του προγράμματος που εξήγγειλε. Πρόσθεσε ότι το φορολογικό σύστημα που παρουσίασε είναι δίκαιο και θα φέρει περισσότερα έσοδα- "όχι νέα βάρη στη μεσαία τάξη και του χαμηλόμισθους", ενώ χαρακτήρισε "ρεαλιστικό" το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι "τα τελευταία χρόνια ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά ευχάριστη για ημέτερους και ισχυρούς". Και πρόσθεσε: "Θα είμαι σωστός αποτελεσματικός και δίκαιος. Θα συγκρουστούμε με πρακτικές του παρελθόντος. Υπάρχουν τεράστιες σπατάλες, πελατειακές σχέσεις. Υπάρχουν τα λεφτά". "Πρέπει να σταματήσουμε τις σπατάλες και να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα" υπογράμμισε και έδωσε το παράδειγμα των Νοσοκομείων.

"Υπολογίζουμε στο πλαίσιο του τριετούς προϋπολογισμού να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα, νοικοκύρεμα της σπατάλης, για να χρηματοδοτήσουμε τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει" είπε και πρόσθεσε ότι "η επανεκκίνηση της αγοράς που θα φέρει έσοδα στο κράτος".

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Σε ερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει με το χρέος και το έλλειμμα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "θα πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό" και διαβεβαίωσε ότι "απογραφή σαν αυτή που έκανε η ΝΔ δεν θα κάνουμε".

ΝΔ: Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Γνωστοποίησε ότι ο ίδιος έχει ήδη μιλήσει με τους κυρίους Τρισέ, Μπαρόζο και Αλμούνια, και πως υπάρχει προετοιμασία, ενώ υπογράμμισε ότι "θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου, κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση".

Σε ερώτηση για το εάν το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να προχωρήσει σε νέο δανεισμό είπε ότι "με το πρόγραμμα μας έχουμε στόχο να επανακινήσουμε την οικονομία. Δεν είναι στόχος να φορτώσουμε τεράστια ποσά νέου χρέους".

Ερωτηθείς για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, είπε ότι "στόχος μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όσοι έχουν να δώσουν θα πληρώσουν και όσοι δεν έχουν θα έχουν μειωμένη φορολογία. Θα φορολογούνται με ενιαία προοδευτική κλίμακα. Είμαστε σε άλλη φιλοσοφία με τη ΝΔ". Και πρόσθεσε: "Θα κτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή πιο αποτελεσματικά όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι το φορολογικό σύστημα είναι δίκαιο". Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι δεν θα μειωθεί ο ΦΠΑ, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει αύξηση.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Αναφορικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η πολιτική μας θέλει να βάλει κανόνες. Δεν έχει εξαιρέσεις. Έχω ξεκινήσει διάλογο με την εκκλησία. Μέσω αυτού θα βρούμε το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του θέματος της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η Εκκλησία σε αυτή την προσπάθεια δεν θέλει να λείψει".

ΔΕΚΟ- Απολύσεις

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρχουν απολύσεις σε παράνομες θέσεις στο Δημόσιο και για το τι θα γίνει στις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Αν υπάρχουν παρανομίες δεν θα τις επικυρώσουμε. Για νόμιμες προσλήψεις δεν υπάρχει θέμα απολύσεων".

Αναφορικά με την Ολυμπιακή είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τη συμμετοχή του δημοσίου μέσα στην Ολυμπιακή και στα έσοδα. Για τον ΟΤΕ σημείωσε ότι "θα είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Telekom για να δούμε πώς το δημόσιο θα έχει και πάλι ρόλο".

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Τράπεζες

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να προχωρήσει σε εθνικοποίηση Τράπεζας είπε: "Οι τράπεζες επειδή δεν είχαν επενδύσει σε τοξικά έμειναν σχετικώς έξω από την κρίση. Το τραπεζικό σύστημα διεθνώς έχει αδυναμίες και ευθύνες για την κρίση". Τόνισε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες: "Είναι απαραίτητο ο τραπεζικός κόσμος να αναπροσανατολιστεί, να στηρίξει την ανάπτυξη και να συμβάλλει σε μία δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Πρέπει να υπάρχει ισχυρός πυλώνας στην τραπεζική αγορά που θα έχει λόγο το δημόσιο" υπογράμμισε.

"Θα ήθελα τον κ. Σημίτη στη Βουλή"

Κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη με τον πρώην πρωθυπουργό και τη μη συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι ο ίδιος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Κ. Σημίτη. "Θα τον ήθελα στη Βουλή. Σέβομαι τη δική του απόφαση. Σέβομαι και τιμώ το έργο του, είναι ανεκτίμητο. Είναι αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και Ευρώπη" είπε. Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τόνισε ότι "γνώμονας μου είναι να έχω μία μάχιμη ομάδα για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος".

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Περί προσώπων

Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στα σενάρια που ακούγονται για τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ σε ερώτηση για τα πρόσωπα που σκοπεύει να αξιοποιήσει, απάντησε ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα το εφαρμόσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει όλο το δυναμικό του ελληνισμού, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε ότι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το κράτος θα επιλέγονται αξιοκρατικά.

Απόσπασμα της συνέντευξη Τύπου



"Δεν χρωστάω σε κανέναν"

Ερωτηθείς για την περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί με ισχνή πλειοψηφία και τι σκοπεύει να πράξει σε αυτή την περίπτωση, είπε ότι όταν "ένα κόμμα παίρνει πλειοψηφία, με αυτή κυβερνά. Είναι εντολή του λαού". Πρόσθεσε ότι "η σημερινή κυβέρνηση είχε πρόβλημα λόγω των πολιτικών της", ενώ επανέλαβε ότι ο ίδιος "δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν θα είναι όμηρος κανενός".

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Αναφερόμενος στο νέο εκλογικό σύστημα που προτίθεται να προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αφορά μόνο στην αύξηση των βουλευτών Επικρατείας, "αλλά είναι ένα σύστημα που έχει και διαφορετικές περιφέρειες". "Ζητάμε εντολή για να πάμε σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος, όχι μόνο του εκλογικού. Θα είναι και μια απελευθέρωση του βουλευτή να κάνει και τη δουλειά του", συμπλήρωσε.

Περί Siemens: "Η αλήθεια θα υπάρξει"

Κληθείς να σχολιάσει το σκάνδαλο Siemens, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "περιμένω εξηγήσεις, ο ελληνικός λαός περιμένει εξηγήσεις, από έναν πρωθυπουργό που δεν ήθελε διαφάνεια, δεν έδινε στοιχεία". Επανέλαβε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει ότι "πρέπει να ματώσουμε και να μάθουμε την αλήθεια" και προανήγγειλε ότι ως πρωθυπουργός θα ανοίξει τη διαδικασία, θα γίνει Εξεταστική Επιτροπή και "η αλήθεια θα υπάρξει", διότι -όπως υπογράμμισε- "καμία πολυεθνική δεν μπορεί να εξαγοράζει πολιτικούς. Πρέπει να έχουμε μία Δημοκρατία που να εκφράζει τον ελληνικό λαό".

Ασφαλιστικό

"Δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι "το πρόβλημα του ασφαλιστικού στη χώρα, δεν μπορεί να επιλυθεί με το συγκεκριμένο τρόπο".

Μεταναστευτικό

"Χρειάζονται σαφείς κανόνες" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μέτρων ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία. "Άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα, παιδιά που έχουν μεγαλώσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες", είπε.

Εθνικά θέματα

Για την Τουρκία τόνισε ότι "δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας" και επεσήμανε ότι θα αξιολογούνται τα βήματα της γειτονικής χώρας και στο Κυπριακό και στις διμερείς σχέσεις. "Ο Κ. Καραμανλής κατέβασε τα όπλα. Έπρεπε να διαπραγματευτεί. Επιτέλους θέλουμε μία χώρα που θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" τόνισε.

Για το "Σκοπιανό" είπε ότι ο ίδιος έχει χειριστεί το πρόβλημα πολλά χρόνια "και καταφέραμε να μην υπάρχουν αναγνωρίσεις από πολλές μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ". "Εμείς χειριστήκαμε το πρόβλημα με δυναμισμό. Η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει προτάθηκε από εμάς και την υιοθέτησε η κυβέρνηση. Δεν κάνουμε πίσω", συμπλήρωσε.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξ/πόλη είπε: "Εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε τον Μπουργκάς- Αλεξ/πόλη. Είναι βούληση μας να προχωρήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε συνεχώς". Χαρακτήρισε "λεόντεια συμφωνία υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς" τη συμφωνία και έθεσε επίσης το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας στην Αλεξ/πόλη.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου


"Διαφορετική προεκλογική εκστρατεία"

Κληθείς να σχολιάσει το Debate ανάμεσα στον κ. Καραμανλή και τον ίδιο, είπε ότι "δεν θα αξιολογήσω την επικοινωνιακή άνεση του Καραμανλή, μπορώ όμως να αξιολογήσω την πολιτική του". Τόνισε ότι το κόμμα του πρότεινε κάτι συνολικό, "μία διαφορετική προεκλογική εκστρατεία- καθαρό περιβάλλον, καθαρά λεφτά, καθαρές κουβέντες". Επεσήμανε επίσης ότι ο ίδιος πρότεινε άμεση συζήτηση μεταξύ των δύο ώστε να συγκριθούν τα προγράμματα μας.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τις απόψεις του για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος και της αυτονομίας της πολιτικής ζωής. Πρόσθεσε ότι θέλει ανεξάρτητα ΜΜΕ: "Τα ΜΜΕ σήμερα δεν είναι ελεύθερα, ο δημοσιογράφος δεν γράφει πάντα αυτό που πιστεύει. Υπάρχει οικονομική εξάρτηση πολλών παραγόντων. Θέλουμε καθαρές σχέσεις και καθαρούς κανόνες" πρόσθεσε.

Απόσπασμα της συνέντευξης Τύπου



Ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράσταση του στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης

Tο περίγραμμα του "Σχεδίου Εθνικής Ανάτασης" παρουσίασε ο κ. Παπανδρέου το βράδυ του Σαββάτου, με αιχμή την οικονομία και το κράτος, το οποίο -όπως είπε- θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή με την ψήφιση πέντε νομοσχεδίων. Διαβάστε αναλυτικά

Κοινωνική συμφωνία

Συνέντευξη στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, με την οποία προτείνει κοινωνική συμφωνία στις δυνάμεις της εργασίας και τον επιχειρηματικό κόσμο, παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Διαβάστε αναλυτικά
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: