ΤΗ ΧΡΥΣΗ τομή μεταξύ ρεαλιστικών προτάσεων και αισιοδοξίας αναζητούν στο ΠαΣοΚ όσο προετοιμάζονται για τις προσεχείς δημόσιες εμφανίσεις
του κ. Γ. Παπανδρέου - αρχικώς στην εκδήλωση για την 35η επέτειο από τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974 και εν συνεχεία στο βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα
στο κυβερνητικό στρατόπεδο και προσπαθούν να «διαβάσουν» τις πιθανές κινήσεις απεμπλοκής του κ. Κ. Καραμανλή από τις πιέσεις που δημιουργούν τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα που διαμορφώνονται στη χώρα.
Oι συζητήσεις και οι συσκέψεις στην Ιπποκράτους εν όψει της ΔΕΘ και της 3ης του Σεπτέμβρη είναι συνεχείς και οι εισηγήσεις που ακούγονται συγκλίνουν σε ένα χαρακτηριστικό: όλα όσα θα εξαγγείλει ο κ. Παπανδρέου τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πρέπει να επιδράσουν, αφενός, ως πειστική απάντηση στις αναμενόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού και, αφετέρου, να λειτουργήσουν ως πολιτική πλατφόρμα για τον κυβερνητικό σχεδιασμό του ΠαΣοΚ, δεδομένου ότι στην Ιπποκράτους θεωρούν πως η ΔΕΘ σε κάθε περίπτωση αποτελεί αφετηρία μιας σκληρής προεκλογικής περιόδου.
Εν όψει αυτών ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ετοιμάζεται να κάνει κάποια βήματα που θα αποτελέσουν σαφείς ενδείξεις για τον δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει.
▅ «Κοιτάμε το μέλλον»
Στην εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη την προσεχή εβδομάδα ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να τονίσει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι «εφέτος δεν μιλάμε για το παρελθόν, κοιτάμε το μέλλον». Από εκεί και έπειτα ευελπιστεί ότι θα έχει προετοιμάσει το έδαφος για όσα θελήσει να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ.
Ηδη από τις προηγούμενες εβδομάδες έχει αρχίσει να διεξάγεται έντονη συζήτηση στην Ιπποκράτους και στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, με κεντρικό θέμα τον προσδιορισμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών τις οποίες θα επιδιώξει να δημιουργήσει το ΠαΣοΚ. Αυτό είναι το πρώτο πεδίο στο οποίο θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέχρι στιγμής έχουν δοθεί ενδιαφέρουσες ενδείξεις για το πώς σκοπεύει να κινηθεί.
Επί παραδείγματι αξιοσημείωτη είναι η σύμπνοια που διαπιστώνεται εσχάτως κατά τις συζητήσεις με τον ΣΕΒ και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις θεσμικές αλλαγές στο κράτος και στον δημόσιο τομέα.
Την ίδια στιγμή στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου αποφεύγουν να εμφανίζουν το ΠαΣοΚ ως προστάτη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αδιακρίτως. Επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι θέλουν να στηρίξουν την «υγιή επιχειρηματικότητα» και το γεγονός αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες αφορμές: κατά κύριο λόγο η στάση αυτή προκύπτει από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και δείχνουν ότι μεγάλο μέρος αυτών των επιχειρήσεων έλαβε χρήματα από τοΤΕΜΠΜΕ, χωρίς όμως να αξιοποιηθούν για παραγωγικούς σκοπούς και με γνώμονα την προστασία της εργασίας. Ενα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ την περασμένη εβδομάδα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιθυμεί να συνομιλήσει με τους δημόσιους υπαλλήλους. Ενδεικτική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Παπανδρέου όταν του ετέθη το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου- πράγμα που αναμένεται να μετουσιωθεί και σε εξαγγελία από το βήμα της ΔΕΘ. Οπως υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρου: το ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να συνδυαστεί και να αποτελέσει μέρος των ευρύτερων αλλαγών στον δημόσιο τομέα και στο κράτος. Εν αναμονή των κινήσεων του κ. Καραμανλή πρόσωπα από το επιτελείο συμβούλων του κ. Παπανδρέου σημείωναν ότι το ΠαΣοΚ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο για εκλογές. Υπογραμμίζουν όμως ένα στοιχείο: με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας ο κ. Καραμανλής θα ήταν λογικό να προχωρήσει σε εκλογές για έναν και μόνο λόγο: αν διαπιστώσει ότι αδυνατεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Στην Ιπποκράτους εκτιμούν αυτήν την περίοδο ότι ο Πρωθυπουργός διαχειρίζεται και πάλι ένα εσωτερικό παιχνίδι ισορροπιών στη ΝΔ και δεν αποκλείουν τα σενάρια «ηρωικής εξόδου». Σε αυτό το πλαίσιο, όμως, διαβλέπουν ως πιθανότερη την πτώση της κυβέρνησης (σε επανάληψη του σεναρίου του 1993, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και πρωταγωνιστές) παρά την προκήρυξη εκλογών με κάποια άλλη πρόφαση.
Εν αναμονή της κινητικότητας στο κυβερνητικό στρατόπεδο και με βάση τις «εκκλήσεις» την προηγούμενη εβδομάδα από πολλούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι έκαναν λόγο για συγκυβέρνηση, στην Ιπποκράτους εμμένουν στη γραμμή που έχουν χαράξει από την περασμένη άνοιξη, προτάσσοντας το αίτημα για εκλογές και απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ για οποιονδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε πρόφαση. Οι απαντήσεις σε κάθε σχετικό διακινούμενο σενάριο (π.χ. τα γραφόμενα στον Τύπο περί συναίνεσης του ΠαΣοΚ σε πρόσωπα όπως ο κ. Γ. Σουφλιάς ) έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες.
▅ Επίθεση για την οικονομία
Στο πλαίσιο αυτό η Ιπποκράτους είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη για τυχόν επίθεση που θα στρέφεται κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και θα τον περιγράφει ως «άτυπο υπουργό Οικονομίας». Αν και εφόσον η επίθεση αυτή εκδηλωθεί, θα έχει ως βασική παράμετρο τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις αρχές του έτους και αφορούσαν τον δανεισμό της χώρας σε κρίσιμη περίοδο. Οπως επισημαίνουν πρόσωπα εντός της Ιπποκράτους που παρακολουθούσαν την πορεία του χρέους και τις κινήσεις στον τραπεζικό χώρο, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2009, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε ομολογιακό δανεισμό, τη στιγμή όπου όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου κινούνταν πτωτικά και οι τιμές των ομολόγων ήταν υψηλές. Η απόφαση αυτή, όπως υπογραμμίζουν στο ΠαΣοΚ, δέσμευσε τη χώρα, με συνέπεια να αναμένεται ανοδική πορεία των επιτοκίων και να καθίστανται εξαιρετικά δυσμενείς οι όροι για εκ νέου δανειοδότηση της ελληνικής οικονομίας και ενώ έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία περιορισμού της ρευστότητας των τραπεζών από την ΕΚΤ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου