Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ασπίδα στα «μπλογκς»

ΠΕΜΠΤΗ 16 - ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ
Μπλόκο στη γνωμοδότηση Σανίδα για την ανενόχλητη πρόσβαση των αστυνομικών Αρχών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ακόμα και σε ήσσονος σημασίας πλημμελήματα

Αποκρούει πλήρως και κατηγορηματικά η ΑΔΑΕ την πρόσφατη εισαγγελική γνωμοδότηση που θέλησε να επιτρέψει την ανενόχλητη πρόσβαση των αστυνομικών αρχών στα «μπλογκ» και στα ίχνη των «μπλόγκερ», αλλά και στα «εξωτερικά στοιχεία» των κάθε είδους επικοινωνιών των πολιτών, ακόμα και όταν υπάρχει υπόνοια διάπραξης ενός ήσσονος σημασίας πλημμελήματος.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Αν. Λαμπρινόπουλος
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Αν. Λαμπρινόπουλος

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Απ. Σταύρου, η ΑΔΑΕ εκφράζει εκτενώς τις αντιρρήσεις της σχετικά με την εισαγγελική γνωμοδότηση, με εκτενή επιχειρηματολογία ότι οι μέχρι σήμερα κοινοτικές οδηγίες, η ελληνική νομοθεσία, αλλά και η νομολογία δέχονται ότι οι σχετικές επικοινωνίες εξακολουθούν να καλύπτονται από το απόρρητο.

Η ΑΔΑΕ επικαλείται μάλιστα την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, καθώς διάφορες εταιρείες έχουν στείλει ερωτήματα για το τι πρέπει να κάνουν εν όψει «βομβαρδισμού» τους από τις αστυνομικές αρχές για την παροχή στοιχείων για «μπλογκ» ή για την εξωτερική επικοινωνία πολιτών (ποιος μίλησε με ποιον, πότε και πόσο ακριβώς, από πού κ.λπ.).

Οι εταιρείες προβληματίζονται (όπως και η ΑΔΑΕ), καθώς η εισαγγελική γνωμοδότηση ανατρέπει τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως αντίθετες στο Σύνταγμα διατάξεις διαταγμάτων και άλλων νομοθετημάτων που κατοχυρώνουν το απόρρητο των επικοινωνιών.

Γι αυτό η ΑΔΑΕ διά του προέδρου της Αν. Λαμπρινόπουλου έστειλε τις αναλυτικές 16σέλιδες απόψεις της προς τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε, ζητώντας του ουσιαστικά να επανεξετάσει τη γνωμοδότηση του προκατόχου του Γ. Σανιδά, εν όψει των προβλημάτων που δημιουργούνται για την ερμηνεία και εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων που αφορούν θεμελιώδη δικαιώματα.

Στο έγγραφό της η ΑΔΑΕ επισημαίνει την προστασία του απορρήτου για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, την τηλεφωνία και μέσω Διαδικτύου, ενώ εξηγεί ότι η ισχύουσα νομοθεσία δίνει διέξοδο για να αντιμετωπίζονται και οι κακόβουλες ενέργειες, αλλά και η άρση του απορρήτου για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων υπό συνθήκες όμως δικαστικών εγγυήσεων, με τη χορήγηση σχετικής άδειας από δικαστικό συμβούλιο. Ετσι καθίσταται προβληματική η κατευθείαν πρόσβαση των αστυνομικών αρχών, παρά την αντίθετη νομοθεσία.

Η ΑΔΑΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς νομοθετική τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος, κάτι που επισήμανε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Χρ. Γεραρής. Γι αυτό η ΑΔΑΕ επισημαίνει προς τη Βουλή ότι αν θέλει μπορεί να διευρύνει (υπό όρους και προϋποθέσεις) τα αδικήματα για τα οποία μπορεί να διαταχθεί δικαστικά η άρση του απορρήτου, εφόσον πρόκειται για ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: