Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 Ιουλίου 2009

Κι άλλο γύρω-γύρω όλοι και στη μέση πανσεδάκια. Αυτή τη φορά στα Καταφυγιώτικα. Εδώ μάλλον χρειαζόταν, γιατί γινόταν της Περσεφόνης.

***

Άκουσα ότι θα’χουμε μεγάλες κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κατερίνη. Πολλοί σημερινοί μονόδρομοι θα γίνουν διπλής κατεύθυνσης, όπως η Θεσσαλονίκης, η Τερζοπούλου, η Κίτρους και άλλες.

***

Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο κυκλοφορεί καλύτερα αλλά δεν παρκάρει, δεν σταθμεύει στο κέντρο της πόλης. Ας περπατήσουν και λίγο οι ραγιάδες.

***

Καλό θα είναι βέβαια η δημοτική αρχή να ενημερώσει έγκαιρα για τις αλλαγές τους πολίτες και κυρίως τους καταστηματάρχες, γιατί θα’ρθουν τα πάνω-κάτω.

***

Δεν ξέρω αν στη μελέτη προβλέπονται ποδηλατόδρομοι κι αν προβλέπονται εύχομαι να μην είναι σαν αυτόν της Εθνικής Αντίστασης.

***

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα σε μια πόλη επίπεδη όπως η Κατερίνη ουδείς τόλμησε να κάνει τομές. Ευχολόγια και μεγάλα λόγια. Δωρίζαμε ποδήλατα και τα βάζαμε στα μπαλκόνια.

***

Ασφαλώς όπως κατάντησε η πόλη δεν διανοείται κανείς να κυκλοφορήσει με ποδήλατο, γιατί ο ποδηλάτης δεν τυγχάνει το σεβασμό κανενός.

***

Έχουμε γράψει πολλές φορές τόσο κατά τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής όσο και της σημερινής ότι είναι επιβεβλημένη η κατασκευή ενός σωστού ποδηλατόδρομου με ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θα διασχίζει κάθετα την πόλη από το Σταθμό ως την Ανδρομάχη.

***

Παράλληλα είναι προφανές ότι θα πρέπει να επεκταθούν οι υπάρχοντες κεντρικοί πεζόδρομοι προς το 5ο Γυμνάσιο και το δημοτικό κήπο. Και ίσως θα έπρεπε να ανοίξει ο διάλογος από τώρα.

***

Κι ας πάμε και στο πλέον υποβαθμισμένο κομμάτι της πόλης, το συνοικισμό Αστών. Αν δείτε τις εξαγγελίες των δημάρχων για πάρκα, πνεύμονες πρασίνου και τα μεγάλα λόγια για ποιότητα ζωής θα αντιληφθείτε το βαθμό αξιοπιστίας τους.

***

Έχω την εντύπωση ότι χρειάζονται μεγάλες τομές, ότι το πολιτικό κόστος πρέπει να περάσει σε δεύτερη μοίρα και κάθε επίδοξος δήμαρχος θα πρέπει να είναι αποφασισμένος να συγκρουσθεί με όποια συμφέροντα και όποιες νοοτροπίες.

***

Με πασαλείμματα της τελευταίας στιγμής δεν σώζεται ούτε η πόλη ούτε οι δήμαρχοι.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: