Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Παρασκευή 10 Ιουλίου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Συναντήθηκαν τελικά εκπρόσωποι των φορέων που προωθούν το αίτημα για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στην Κατερίνης με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Δ. Παπαδημόπουλο. Ο οποίος, όπως μας είπαν, όχι μόνο καλοδέχτηκε τη αντιπροσωπεία, αλλά προσυπέγραψε κιόλας το αίτημα, βάζοντας την υπογραφή του δίπλα στις περίπου 6.000 υπογραφές πολιτών του νομού. Το δυσάρεστο νέο (τους το είπε) είναι ότι Κέντρο Μαστού δεν προβλέπεται ούτε για το νέο νοσοκομείο. Το ευχάριστο (που δεσμεύτηκε) ότι θα θέσει ως προτεραιότητα τη διεκδίκησή του. Και το ακόμα πιο ευχάριστο, ότι οι γυναίκες που συμμετέχουν δεν πτοούνται. «Συνεχίζουμε τη συγκέντρωση υπογραφών», λένε, «και δε θα σταματήσουμε αν δεν πετύχουμε το στόχο μας».

Μεταμεσονύκτιες συναυλίες στο 3o φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας Και σας το ΄λεγα χθες, ότι το γλέντι (πραγματικό, κι όχι ξενέρωτο, γλέντι) είναι στο Αιγίνιο. Όπου, εκτός από κρουστά, πνευστά, και λοιπά, θα του δώσουν να καταλάβει και με μεταμεσονύκτιες, παρακαλώ, συναυλίες. Από νεολαίους που ξέρουν από ξενύχτια. Έτσι, αύριο Σάββατο 11 Ιουλίου, ετοιμάζουν λαϊκή, μεταμεσονύκτια, βραδιά, με το μουσικό συγκρότημα του ΓΕΛ Αιγινίου. Το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή έναν σχολικό καλλιτεχνικό διαγωνισμό πριν από ένα χρόνο και με την παρθενική του εμφάνιση πήρε κι ένα βραβείο, το πρώτο βραβείο στη Βόρεια Ελλάδα, στην κατηγορία Ρεμπέτικο. Αυτή (μας λένε) ήταν μόνο η αρχή (καλή αρχή), καθώς ακολούθησαν και άλλες συμμετοχές του συγκροτήματος σε διάφορες εκδηλώσεις και Φεστιβάλ καλλιτεχνικού αλλά και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Η όρεξη και το μεράκι των παιδιών υποδεικνύουν ότι ένα νέο, ανεξάρτητο μουσικό κύτταρο έχει αρχίσει να αναπαράγεται στη Βόρεια Πιερία. Συμμετέχουν οι: Πέτρος Τερζής (Κιθάρα), Δημήτρης Κουκούδας (Πλήκτρα), Χρήστος Μαντζανίδης (Μπουζούκι) Τραγούδι: Μαρία Τερζή, Φωτεινή Μεσίδου, Κική Μηνούδη, Ντίνα Παυλοπούλου, Τάσος Δούλιας Για μεθαύριο Κυριακή, μας επιφυλάσσουν άλλη μια μεταμεσονύκτια συναυλία, ροκ, αυτή τη φορά, με την «Αντίστροφη Μέτρηση», μια τετραμελή ροκ μπάντα από το Αιγίνιο, που δημιουργήθηκε το 2000. Η αρχική σύνθεση των μελών της περιελάμβανε τους: Πασχάλη Θεοτόκη (Φωνή, Κιθάρα, Τύμπανα), Ηλία Σιμόπουλο (Κιθάρα), Ορέστη Γεωργιάδη (Πλήκτρα), Πανταζή Θεοτόκη (Μπάσσο) ενώ αργότερα προστέθηκε στην παρέα και ο Γιώργος Γκαφαρίδης (Τύμπανα). Τα πρώτα τους live πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες του Αιγινίου και το κοινό αγκάλιασε την προσπάθεια τους αποδίδοντάς τους πολύ καλές κριτικές. Το καλοκαίρι του 2001 πραγματοποίησαν και την πρώτη τους ηχογράφηση, καρπός της οποίας ήταν η δημιουργία του άλμπουμ «Όγδοη ημέρα», ενώ το 2005 ηχογράφησαν άλλα 2 τραγούδια με αγγλικό στίχο. Η είσοδος και στις δυο συναυλίες είναι ελεύθερη και η ώρα έναρξης, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης, να σας ενημερώσουμε πως το 3ο Φεστιβάλ Βόρειας Πιερίας, είναι και οικολογικό: προσφέρει επίσκεψη γνωριμίας στο δέλτα του Αλιάκμονα με ποδήλατα, με τη φροντίδα και επίβλεψη του τμήματος ποδηλασίας του Ορειβατικού Συλλόγου Αιγινίου και με συνοδεία του ιππικού ομίλου Σίνδου όπου θα συμμετέχουν και τοπικοί αναβάτες (Κυριακή ώρα 09.30) και ενημερωτική ξενάγηση (με πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό) στα χαρακτηριστικά της περιοχής του υγροβιότοπου του δέλτα του Αλιάκμονα, από εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Αξιού-Λουδία- Αλιάκμονα-Αλυκών Κίτρους (Κυριακή ώρα 19.00). Κι επειδή όλα αυτά δεν γίνονται …ξεροσφύρι, στο χώρο του Φεστιβάλ ( στο άλσος του Αη Γιώργη) θα λειτουργεί όλες τις ώρες καφε-αναψυκτήριο και ταβέρνα , όπου οι τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι του Αιγινίου θα σας προσφέρουν τοπικές νοστιμιές σε πολύ χαμηλές τιμές. Ε, τι άλλο, δηλαδή, να ζητήσει κανείς!

Η «εποχή των παγετώνων», στις σχέσεις Νομάρχη Πιερίας και Δημάρχου Κατερίνης, τελικά δεν διήρκεσε πολύ. Ο Γ. Παπαστεργίου, βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κατερίνης για τη συνέντευξη-παρουσίαση του προγράμματος της 5ης Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, εκεί που ήταν και ο Σάββας Χιονίδης. Η γενικά καλή σχέση των δύο ανδρών, φαίνεται να είχε διαταραχθεί όταν ο Δήμος αποφάσισε να συμμετάσχει στην έκδοση ενός τουριστικού φυλλαδίου για την Πιερία, από το ΕΒΕ.

«Η θέση του κ. Λεμονόπουλου (όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος) είναι δική του θέση», απάντησε ο δήμαρχος Κατερίνης, κληθείς να σχολιάσει αν συμφωνεί με τα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην διαδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου, ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής του Αγ. Διονυσίου. Αναφερόμενος δε, στην ουσία της διαμάχης, ο Σάββας Χιονίδης αφού διευκρίνισε ότι ποτέ δεν ζητήθηκε από την ΤΕΔΚ να πάρει θέση και αφού μίλησε για το «θεάρεστο έργο του Ηγουμένου» ειδικά στον τομέα της αναστήλωσης του Μοναστηριού, τόνισε πως όπως προστατεύει ένας ιδιώτης την περιουσία του, έτσι οφείλει να προστατεύει το κράτος ή ο Δήμος ή Μητρόπολη ή το οποιοδήποτε Μοναστήρι τη δική του περιουσία. Ο κ. Χιονίδης, τόνισε ότι «υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες εν εξελίξει», παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την διοργάνωση τέτοιων συγκεντρώσεων διαμαρτυριών.

«Με το σχέδιο υπογειοποίησης μεγάλου τμήματος σιδηροδρομικών γραμμών, που έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση στο ΣτE από τον ΟΣΕ, επιχειρείται να τεθεί ένα τέλος στη διχοτόμηση της Αθήνας από τις γραμμές του τρένου. Το σχέδιο έχει ήδη υπογραφεί από το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και το διευθύνοντα σύμβουλο... του Οργανισμού Γιώργο Γιαννούση. Από το σχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η υπογειοποίηση του τμήματος από την Πέτρου Ράλλη έως τη Λένορμαν και από τη Σεπολίων έως τις Τρεις Γέφυρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δια των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα εξοικονομηθούν 20.000 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου που θα διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής. Παράλληλα προγραμματίζεται και η ανάδειξη του σταθμού Πελοποννήσου.» Αλλού υπογειοποιούν γραμμές τρένων, αλλού υπογειοποιούν δρόμους κάτω από τις γραμμές των τρένων. Όσο για την «ευαισθησία» του ΟΣΕ, αυτή εξαντλείται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθότι όταν ζητήθηκε (έστω και χλιαρά) από κάποιους στην Κατερίνη η υπογειοποίηση των γραμμών του τρένου στο Σ. Σταθμό, ο Οργανισμός έκοψε κάθε ελπίδα αρνούμενος να συζητήσει τέτοιο (πολυέξοδο) ενδεχόμενο.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: