Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Η τελευταία δημοσκόπηση της GPO για το MEGA

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 (ΠΗΓΗ ΜΕΓΑ)

Προβάδισμα πάνω από 4 μονάδες στο ΠΑΣΟΚ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις ευρωεκλογές, που διενήργησε η GPO για το MEGA. Ταυτόχρονα, καταγράφει ανατροπές στη δύναμη των υπολοίπων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 30,3%, η ΝΔ 23,2%, το ΚΚΕ 7,4%, ο ΛΑΟΣ 6,7%, όσο και οι Οικολόγοι, και τελευταίος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,8%.

Στην πρόθεση ψήφου, στο σύνολο των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 4,6 ποσοστιαίες μονάδες και ποσοστό 36,1% έναντι 31,5% της ΝΔ. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΚΕ με 8%, τέταρτο ο ΛΑΟΣ με 6,3%, πέμπτο οι Οικολόγοι με 6% και έκτο ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,4%.

Σε ότι αφορά την αποχή, αυτοί που δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στις ευρωεκλογές είναι 7 στους 10. Ειδικότερα, στην ερώτηση "θα πάτε να ψηφίσετε στις εκλογές;" οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε σε ποσοστό 70,2%, "μάλλον ναι" απαντά το 7,5%, "μάλλον όχι" το 7,7% και "σίγουρα όχι" το 13,5%.

Σε ό,τι αφορά στη συσπείρωση, για τη ΝΔ ανέρχεται στο 73% και για το ΠΑΣΟΚ στο 84%.

Ειδικότερα από το 70,2% όσων δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, το 73% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιβεβαιώνει ότι θα ψηφίσει τη ΝΔ και υπάρχουν μετακινήσεις 7% προς το ΠΑΣΟΚ, 6% προς τον ΛΑΟΣ και 3% προς τους Οικολόγους. Στο 6,5% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, εκείνων δηλαδή των ψηφοφόρων της ΝΔ που απαντούν "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

Αντίστοιχα για το ΠΑΣΟΚ, από το 70,2% όσων δηλώνουν ότι σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, το 74% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνει ότι θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν μετακινήσεις 2,5% προς τη ΝΔ, 2% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 4% προς τους Οικολόγους. Στο 2,5% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος, εκείνων δηλαδή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που απαντούν "δεν ξέρω/δεν απαντώ".

Στην ερώτηση "για ποιο λόγο δεν θα πάτε να ψηφίσετε;" που απευθύνεται στο 21,2% των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι μάλλον και σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν:

Το 51,1% απαντά ότι "θέλουν να αποδοκιμάσουν το πολιτικό σύστημα"

Το 19,9% απαντά ότι "δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον"

Το 18,9% απαντά ότι "έχουν ανυπέρβλητες υποχρεώσεις"

Το 4% απαντά ότι "θέλουν να αποδοκιμάσουν το κόμμα που ψήφισαν" και

Το 5,7% απάντά "τίποτα από τα παραπάνω".

Η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA διενεργήθηκε στο διάστημα από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, σε δείγμα 3.200 ατόμων, σε πανελλαδική κλίμακα, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης.

Άλλες δημοσκοπήσεις

Η πιο μικρή διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταγράφεται στη δημοσκπόπηση της MRB για τον "Ελεύθερο Τύπο". Στο σύνολο των ερωτηθέντων, η ψαλίδα βρίσκεται στις 3,1 μονάδες, ενώ σε ό,τι αφορά εκείνους που θα πάνε να ψηφίσουν, ανοίγει κι άλλο και αγγίζει τις 3,6 μονάδες.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 33,7%, η ΝΔ 30,1%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΛΑΟΣ περνά στην τέταρτη θέση με 6,4%, πέμπτοι είναι οι Οικολόγοι με 5,2% και τελευταίος ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.

Στη δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή", η διαφορά αυξάνεται και φτάνει τις 5 μονάδες. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 37%, η ΝΔ 32% στην τρίτη θέση ισοψηφούν, το ΚΚΕ και οι Οικολογοι βρίσκονται με 7% στην τέταρτη θέση, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 6% και ο ΛΑΟΣ 5%.

Η διαφορά μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στη δημοσκπόπηση της VPRC για το tvxs.gr και φτάνει τις 6 μονάδες, που είναι και η μεγαλύτερη διαφορά που καταγράφεται.

Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 38%, η ΝΔ 32%, το ΚΚΕ 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, οι Οικολόγοι 5,5% και ο ΛΑΟΣ 5%.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αντιδράσεις

Στη ΝΔ και στην κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί που αμφισβητούν τα στοιχεία των μετρήσεων. Στο press room, ο Ευάγγελος Αντώναρος επικαλέστηκε την Παρασκευή ακόμα και παλαιότερες δημοσκοπήσεις στο εξωτερικό, που τελικά έπεσαν εξω.

"Πολλές δημοσκοπήσεις, στο πρόσφατο μάλιστα παρελθόν, ειδικά όταν διεξάγονται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αποδείχτηκαν άστοχες" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Ουδέποτε μέχρι σήμερα στη χώρα ζήσαμε τέτοιο εχθρικό και επιθετικό επικοινωνιακό περιβάλλον σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα και οι εναρμονισμένες πρακτικές των δημοσκόπων θα συντριβούν την Κυριακή με την ψήφο του ελληνικού λαού" σχολίασε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Στο ΠΑΣΟΚ, κρατούν χαμηλούς τόνους για την πρωτιά στις δημοσκοπήσεις και ως στόχο για τις δυο τελευταιες μέρες εχουν βάλει τη μείωση της αποχής και την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, έτσι ώστε η διαφορά από τη ΝΔ να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη.

"Δεν έχω ενδώσει έως τώρα σε καμία συζήτηση αριθμητικού και ποσοτικού χαρακτήρα. Για 'μένα, ο πήχυς των ευρωεκλογών, όπως και ο πήχυς των εθνικών βουλευτικών εκλογών, είναι ένας πήχυς ποιοτικός και αφορά συνολικά τη χώρα, την ανάγκη που έχουμε να ανασυγκροτήσουμε το κράτος" δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. "Τίποτα δεν θα έχει κριθεί μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης. Γι' αυτό, ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να αφήσουμε να επικρατήσει" δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την οργή των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική κατρακύλα. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι το πιο αποτελεσματικό μάθημα για την κυβέρνηση και η πιο σίγουρη επένδυση για το μέλλον του τόπου" σχολίασε η Μαρία Δαμανάκη.

Αγώνα να προσελκύσουν απογοητευμένους ψηφοφορους δίνουν και τα κόμματα της Αριστεράς, διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι η ψήφος των ευρωεκλογών είναι πιο χαλαρή και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τιμωρήσουν τα δύο μεγάλα κομματα για τις πολιτικές που έχουν ασκήσει μέχρι τώρα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: