Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Μεσαίωνας

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 Ιουνίου 2009
Παντελής Καψής , kapsis@dolnet.gr

ΣΤΟΝ Μεσαίωνα οι εκτελέσεις γίνονταν δημόσια για λόγους φρονηματισμού. Είχαν μάλιστα την προσδοκία ο κατάδικος να απευθυνθεί στους θεατές για να εκφράσει τη μετάνοια αλλά και την ικανοποίησή του για την απόδοση δικαιοσύνης. Συνήθως έτσι και γινόταν. Κάποιες φορές όμως οι μελλοθάνατοι δεν συνεργάζονταν και αντί μετάνοιας έκαναν επίθεση στο πλήθος και στους δικαστές.
ΚΑΤΙ παρόμοιο μοιάζει να έγινε αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Κάποιοι είχαν ετοιμάσει ένα ροζ σενάριο για τον κ. Καραμανλή, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορούμενοι θα πήγαιναν στον Κορυδαλλό, η κυβέρνηση θα εμφανιζόταν εγγυητής της κάθαρσης και ο κατήφορος στις δημοσκοπήσεις θα αντιστρεφόταν.
ΕΛΑ όμως που οι κατηγορούμενοι δεν συνεργάστηκαν. Κι έτσι, αντί για τον Κορυδαλλό προτίμησαν να πετάξουν για τη Γερμανία, όπου ελπίζουν ότι θα τύχουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης. Μεταξύ μας, ένα μικρό δίκιο το είχαν.
Μέσα στο κλίμα των ημερών και με τις εκλογές να απέχουν λίγες μόλις ημέρες μπορούσαν βασίμως να φοβούνται ότι θα θυσιαστούν για λόγους προεκλογικών εντυπώσεων. Με τη φυγή τους βέβαια τα έκαναν όλα άνω- κάτω.
Ο ανακριτής βρέθηκε να κατηγορείται για απαράδεκτη ολιγωρία καθώς δεν τους είχε απαγορεύσει εγκαίρως την έξοδο. Σαν σε απάντηση και με μια κίνηση που θεωρήθηκε ως προσπάθεια εκβιασμού έβαλε στη φυλακή τη γυναίκα και την κόρη του και βρέθηκε να κατηγορεί τις άλλες δύο κόρες και τον 17χρονο γιο του για ξέπλυμα χρήματος.
ΑΝ νομικά έχει το δικαίωμα, από πλευράς εντυπώσεων η πρωτοβουλία του ήταν σκέτη καταστροφή. Ποιος πατέρας στην Ελλάδα δεν κάνει συνδικαιούχους τα παιδιά του και μάλιστα χωρίς να τα ρωτήσει;
ΔΕΝ τα πήγε βέβαια καλύτερα η κυβέρνηση. Μετά την αποκάλυψη του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη που έκανε σχεδόν μία εβδομάδα για μια διαδρομή λίγων λεπτών, βρέθηκε κατηγορούμενη ότι φυγάδευσε τους υπόπτους για να μη μιλήσουν!
ΑΛΗΘΕΙΑ ή ψέματα, δύσκολο να το πει κανείς.
Πιο πιθανό μοιάζει να έπαιξε ρόλο η απουσία πολιτικών ανακλαστικών κυρίως από την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και λιγότερο από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
ΣΕ τέτοιες περιπτώσεις ωστόσο η αλήθεια είναι το δευτερεύον. Μετράνε οι εντυπώσεις κι αυτές έχουν χαθεί κατά κράτος.
ΚΑΤΑ έναν παράδοξο τρόπο αυτό είναι και το σωστό. Στη Γερμανία όπου απουσιάζουν οι σημαιοφόροι της κάθαρσης το σκάνδαλο αντιμετωπίστηκε γρήγορα με τη συνεργασία των ενόχων και με ποινές φυλάκισης λίγων χρόνων. ΕΔΩ μας αρέσουν τα λόγια. Έχουμε αναγάγει τα οικονομικά εγκλήματα σε βαρύτερα από τον φόνο- με ισόβια παρακαλώ- αλλά βέβαια χωρίς κανείς να τιμωρείται. Κι έχουν αναδειχθεί τα σκάνδαλα κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ.στη λυδία λίθο της πολιτικής.
ΗΤΑΝ καιρός να τους εκδικηθεί η ρητορεία τους!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)



Δεν υπάρχουν σχόλια: