Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πρώτη συνάντηση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ασία

ΠΕΜΠΤΗ 25/06/2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Το NATO πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνάντηση στην κεντρική Ασία με αντικείμενο συζήτησης θέματα που αφορούν κυρίως το Αφγανιστάν και τη συνεργασία στην Κασπία Θάλασσα.
Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν λίγες μέρες μετά την κίνηση του Κιργιστάν, μίας από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της περιοχής, να ανακαλέσει την απόφασή του για το κλείσιμο της αμερικανικής στρατιωτικής αεροπορικής βάσης, η οποία χρησιμοποιείται και για τις επιχειρήσεις στο γειτονικό Αφγανιστάν.
"Η αστάθεια στο Αφγανιστάν επηρεάζει την κεντρική Ασία περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή -- στην τρομοκρατία, στη διακίνηση ναρκωτικών", είπε σήμερα στη διάρκεια ομιλίας του στην Κρατική Ακαδημία του Καζακστάν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ.
"Κατά τον ίδιο τρόπο, καμία περιοχή δεν ωφελείται περισσότερο από τη σταθερότητα στο Αφγανιστάν, όσο η κεντρική Ασία", είπε ενόψει της διάσκεψης του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Σύμπραξης αύριο, Παρασκευή.
Η περιοχή της κεντρικής Ασίας έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική για την Ουάσινγκτον, την ώρα που ενισχύει τις αφγανικές προσπάθειες για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν.
Το Καζακστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν αποτελούν, μαζί με τη Ρωσία, τμήμα ενός διαδρόμου κατά μήκος του οποίου οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εφοδιάζουν τα αφγανικά στρατεύματα μετά τις επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές του ΝΑΤΟ που διέσχιζαν το Πακιστάν.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: