Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Μεγάλες ζημιές στις παραγωγές στο δήμο Δίου από τη χαλαζόπτωση




TETARTH 24 IOYNIOY 2009
Κονταριώτισσα, 23.06.2009
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Αρκούσαν 15 λεπτά για να προκληθούν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές παραγωγές στην περιοχή του δήμου Δίου.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα το μεσημέρι, ξέσπασε μπουρίνι συνοδευόμενο από άνεμο μεγάλης έντασης καθώς και έντονης χαλαζόπτωσης. Οι περιοχές που κυρίως επλήγησαν, ήταν της Νέας Εφέσου και της Κονταριώτισσας και λιγότερο των άλλων Δημοτικών Διαμερισμάτων του δήμου Δίου.
Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν κυρίως στις καπνοκαλλιέργειες, στα ακτινίδια και στα ροδάκινα. Επίσης ξεριζώθηκαν και έσπασαν πολλά δέντρα, ενώ στα νεκροταφεία της Νέας Εφέσου έγιναν σημαντικές ζημιές από το ξερίζωμα πολλών κυπαρισσιών.
Στις περιοχές που επλήγησαν βρέθηκαν αμέσως ο δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος με τους συνεργάτες του, όπου διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής. Ο δήμαρχος του Δίου ενημέρωσε επειγόντως τον ΕΛΓΑ, ενώ συγχρόνως έδωσε εντολή στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ να κάνουν αναγγελία ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να δηλώσουν τις παραγωγές τους.
Είναι γεγονός πως το πρωΐ της Τρίτης, η επόπτρια του ΕΛΓΑ κα. Χριστίνα Φουρκιώτη βρέθηκε στο δήμο Δίου, όπου συνοδευόμενη από το δήμαρχο επισκεφτήκαν την πληγείσα περιοχή και διαπίστωσαν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Η κα. Φουρκιώτη έδωσε αμέσως εντολή στους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών.
Ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος σχετικα με τις ζημίες και τη διαδικασία καταγραφής τους, δήλωσε σχετικά: «Παρ’ ότι το καιρικό φαινόμενο ήταν σύντομο, επέφερε σοβαρές ζημιές στις παραγωγές μας, διότι ήταν ιδιαίτερα έντονο. Βρεθήκαμε αμέσως στην περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο της χαλαζόπτωσης και διαπιστώσαμε το μέγεθος της ζημιάς.
Καλέσαμε επειγόντως τον ΕΛΓΑ και ο οποίος, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ανταποκρίθηκε άμεσα. Ήδη γίνονται οι δηλώσεις των ζημιών από τους παραγωγούς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ. Πιστεύουμε πως θα υπάρξει δίκαια αποζημίωση γιατί οι παραγωγοί μας δεν είχαν ξεκινήσει καν τη συλλογή της παραγωγής τους».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: