Δευτέρα 25 Μαΐου 2009

Πυρετός αγωνίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΙΟΥ 2009

Ανεβαίνει το θερμόμετρο, ανάβουν τα λόγια, μεγαλώνει και η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για εκείνους τους ακριβούς ψηφοφόρους, οι οποίοι εξέφρασαν το 2004 την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ, την εξέφρασαν και το 2007, τώρα όμως έχουν πεισμώσει και αρνούνται να γυρίσουν πίσω.
Η διαφορά με την οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ προηγείται του κυβερνώντος κόμματος δεν κλείνει, και η αγωνία για την απόκτηση κάποιων εν δυνάμει ψηφοφόρων φτάνει στο κατακόρυφο. Σ’ αυτή την αγωνία υποτάσσονται οι προσλήψεις μερικών χιλιάδων ανέργων-για ορισμένο όμως χρόνο- σ’ αυτή την αγωνία υποτάσσονται και οι προεκλογικές εκστρατείες, με καμιά φορά και δυο ομιλίες ή συγκεντρώσεις των αρχηγών των δυο μεγάλων κομμάτων.
Στο μεταξύ, τις μετρήσεις για δυο εξελίξεις είναι που περιμένει η κυβέρνηση, για να μπορεί να προσεγγίσει το αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου:
*Το σκέλος της υπόθεσης Siemens, το οποίο έχει να κάνει με τον πρώην υπουργό Μεταφορών (και μετέπειτα Πολιτισμού) Μιχάλη Λιάπη.
*Την αποτελεσματικότητα της πόλωσης που το πρωθυπουργικό επιτελείο επεδίωξε χάριν της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του 2007, με ακραίες τις εκδηλώσεις απέναντι στη «βαρβαρότητα», την οποία τους καταλόγισε ο Γ. Παπανδρέου, και τα τηλεοπτικά «παπαγαλάκια».
Η παγίωση των τάσεων της κοινής γνώμης γνωρίζουν όλοι στο Μαξίμου θα έρθει το βράδυ της Πέμπτης, μόλις πέσουν οι τίτλοι τέλους στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Μέχρι τότε ο Κώστας Καραμανλής θα συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων με περιοδείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες. Ταυτόχρονα, θα επιχειρεί και την επαναπροσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου, μετά την κριτική που δέχτηκε από τον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ. Ευκαιρία αποτελεί το ετήσιο συνέδριο του “Economist”, στο οποίο έχει κληθεί να μιλήσει, όπως έχει κληθεί να μιλήσει και ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς, που δυναμικά πλέον έχει μπει στην κούρσα της διαδοχής.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί σημείο συνάντησης για τους αρχηγούς (και τα κορυφαία στελέχη) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο Γιώργος Παπανδρέου, το βράδυ, θα αναπτύξει τις απόψεις του για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και την «πράσινη ανάπτυξη» ενώπιον των συνέδρων και του Τύπου.
Επιμένοντας, κατά τα άλλα, στη διάκριση μεταξύ σοσιαλισμού (της εκδοχής της σημερινής σοσιαλδημοκρατίας) και της βαρβαρότητας (της ΝΔ και του εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού) κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης. Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω προσέγγισης των λαϊκών στρωμάτων, σήμερα το μεσημέρι, στις 12, επισκέπτεται το ΚΑΠΗ Αργυρούπολης.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ- enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: