Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Και τώρα οι δυο τους!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - e-ego
Aufwiedersehen Siena! Aufwiedersehen Madrid! Berlin, wir kommen! Σε απλά ελληνικά... «Αντίο Σιένα! Αντίο Μαδρίτη! Βερολίνο, ερχόμαστε!»

Το ελληνικό μπάσκετ θα δώσει κάτι παραπάνω από δυναμικό παρών στο Βερολίνο, στο Final-4 της Ευρωλίγκας, το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Μαΐου, με τον έναν εκ των δύο ημιτελικών να είναι εξ ολοκλήρου βαμμένος στα γαλανόλευκα, ή καλύτερα στα... πράσινα και τα? ερυθρόλευκα, αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έκλεισαν ραντεβού την Πρωτομαγιά στην «O2 World Arena» του Βερολίνου!
Οι «πράσινοι» νίκησαν με 91-84 τη Σιένα στην Ιταλία κι έκαναν το 3-1, όπως και οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι υπέταξαν τη Ρεάλ μέσα στη Μαδρίτη με 78-75, σφράγισαν την πρόκρισή τους από τα πλέι οφ και θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στον «ελληνικό» ημιτελικό του Final-4, όπου θα διεκδικήσουν την είσοδο στον τελικό!
Η τρίτη φορά...
Σε ένα Final-4, το οποίο ξυπνάει μνήμες Τελ Αβίβ (1994) και Σαραγόσα (1995), όταν οι δύο «αιώνιοι» είχαν τεθεί ξανά αντιμέτωποι σε ημιτελικό, με τον Ολυμπιακό να «χαμογελά» και τις δύο φορές (μετά ηττήθηκε στον τελικό από Μπανταλόνα και Ρεάλ αντίστοιχα) και τη φετινή να είναι η τρίτη σύγκρουσή τους σε ημιτελικό και η έβδομη συνολικά στην Ευρωλίγκα, ή το Κύπελλο Πρωταθλητριών όπως λεγόταν παλιότερα, με τον Ολυμπιακό να έχει το πάνω χέρι στις έξι προηγούμενες αναμετρήσεις, με 5 νίκες, ενώ 1 νίκη έχει ο Παναθηναϊκός.
Εκτός των δύο ημιτελικών, οι «αιώνιοι» είχαν αναμετρηθεί και στη φάση των «8» το 1997, με τον Ολυμπιακό (αν και είχε μειονέκτημα έδρας) να νικά σε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ και κατόπιν να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης στη Ρώμη, ενώ το 2002 αναμετρήθηκαν στον «ελληνικό» όμιλο (στον οποίο συμμετείχε και η ΑΕΚ) και να παίρνουν από μία νίκη. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός είχε πάρει την πρόκριση και μετά σήκωσε το ευρωπαϊκό στην Μπολόνια.
Περιμένουν τον τέταρτο
Τώρα, Παναθηναϊκός (έχει τέσσερα ευρωπαϊκά στη συλλογή του) και Ολυμπιακός (έχει ένα τρόπαιο αντίστοιχα) θα συναντηθούν ξανά, με έπαθλο ένα εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Final-4, στο οποίο βρίσκεται ήδη η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η τέταρτη ομάδα (θα αντιμετωπίσει τους Ρώσους στον άλλο ημιτελικό) θα είναι μία εκ των Μπαρτσελόνα και Ταού, η σειρά των οποίων θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, με το σκορ να είναι στο 2-2.
Οι «πράσινοι» του Ομπράντοβιτς νίκησαν για δεύτερη φορά μέσα στην «Παλασπόρτς Μενς Σάνα» τη Σιένα, με 91-84 και σφράγισαν την πρόκρισή τους στο 9ο Final-4 της ιστορίας τους, με τον Σπανούλη να είναι ο «μαέστρος» της νίκης με νταμπλ-νταμπλ (11 πόντοι-10 ασίστ) και να νικά τον... ΜακΙντάιρ, ο οποίος πάλευε μόνος του για τους Ιταλούς, με 35 πόντους.
Στο «Παλάθιο Βισταλέγκρε», ο Ολυμπιακός, με κορυφαίο (με διαφορά) τον Μπουρούση, που σταμάτησε στους 25 πόντους και παίκτες-κλειδιά στα κρίσιμα τους Έρτσεγκ (5 πόντοι όταν «έκαιγε» η μπάλα κι ένα καθοριστικό τρίποντο) και Βασιλόπουλο (έκλεψε την μπάλα στην τελευταία φάση), πήρε τη νίκη με 78-75, παρά την απουσία του Βούισιτς και σφράγισε από την πλευρά του την παρουσία του για 5η φορά σε Final-4 και πρώτη μετά το 1999 στο Μόναχο.
Αυτές οι δύο ελληνικές νίκες διασφάλισαν τη διπλή παρουσία στο Βερολίνο και τη σίγουρη παρουσία στον τελικό στη νεόκτιστη «O2 World Arena», χωρητικότητας 17.000 θέσεων, η οποία θα φιλοξενήσει οπαδούς και των δύο ομάδων, οι οποίες αναμένεται να παραλάβουν περίπου 1.000 εισιτήρια, με τους προνοητικούς, που έσπευσαν να «κλείσουν» εισιτήρια μέσω της ιστοσελίδας της Ευρωλίγκας τους προηγούμενους μήνες να... πανηγυρίζουν που θα μπορέσουν να δουν δια ζώσης τη μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Ακόμα δεν έχει οριστεί ποιος θα είναι ο πρώτος και ποιος ο δεύτερος ημιτελικός, με τον πρώτο να έχει ώρα έναρξης στις 19:00 και τον δεύτερο στις 22:00 ώρα Ελλάδας, με τον τελικό να είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της 3ης Μαΐου, απ’ όπου θα προκύψει ο νέος Πρωταθλητής Ευρώπης!
Ραντεβού λοιπόν την Πρωτομαγιά στο Βερολίνο κι όποιος (αιώνιος) αντέξει...

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: