Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Φλας στην επικαιρότητα με την Κατερίνα Τσαλού


Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Το “εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι” είναι μια λαϊκή ρήση που ταιριάζει απόλυτα στα όσα θα διαβάσετε παρακάτω.

Και διάλεξα το γνωμικό για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, χωρίς να παρεξηγηθούμε.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πολύ απλά, όταν υποτιμάς την ενημέρωση των πολιτών και λειτουργείς εν κρυπτώ δεν μπορεί να ζητάς και τα ρέστα μετά, μιλώντας για δημοκρατικά δικαιώματα και άλλες μεγαλοστομίες περί ενημέρωσης.

Εκτός κι αν επιθυμείτε την κατευθυνόμενη ενημέρωση, την υπαγορευμένη. Θέλετε να γίνουμε μήπως συνέταιροι;

Θα μας υπαγορεύει ο εκάστοτε φορέας το τι πρέπει ή όχι να γράψουμε στις εφημερίδες; Δεν νομίζω αυτό να ισχύει σε κανένα μέρος του πλανήτη.

Καθημερινά συμβαίνουν χιλιάδες γεγονότα, εκδηλώσεις, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις. Κρίνει κάθε μέσο ενημέρωσης το τι πρέπει να γραφεί, να ανακοινωθεί, να δημοσιοποιηθεί. Υπάρχει αυτό που ίσως ακούσατε πολλές φορές...αξιολόγηση είδησης.

Και όταν στα μείζονα και σοβαρά, σε θέματα που πρόκειται να επηρεάσουν την καθημερινότητα μιας πόλης, αγνοείς τα μέσα ενημέρωσης, τότε δεν μπορείς να τα εγκαλείς την ίδια στιγμή ότι δεν ενημερώνουν τον κόσμο, ως έχουν υποχρέωση.

Να γίνω όμως πιο σαφής.

Πριν από 15 ημέρες η δημοτική αρχή Κατερίνης αποφάσισε να παρουσιάσει στους φορείς της πόλης τη νέα κυκλοφοριακή μελέτη του δήμου Κατερίνης.

Σ'αυτή τη συνάντηση λοιπόν κρίθηκε, πως δεν έπρεπε να παραστούν οι δημοσιογράφοι. Όπως το ακούσατε.

Κρίθηκε ότι η παρουσία τους δεν ήταν χρήσιμη προφανώς.

Κατ'επέκταση, δεν έπρεπε να ενημερωθούν οι δημότες που άμεσα θα επηρεάζονταν από τις όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και που θα καλούνταν να εφαρμόσουν τις όποιες αλλαγές.

Κρίθηκε επίσης σκόπιμο να ενημερωθεί αναλυτικά το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου. Την ίδια στιγμή κρίθηκε πως δεν έπρεπε καν να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο.

Και μη μου πείτε ότι είχαν κληθεί οι δημοτικοί σύμβουλοι στην σύσκεψη φορέων. Εκεί είχε κληθεί και το επιμελητήριο.

Άρα όποια ανάγκη υπαγόρευε σε μια δεύτερη ενημέρωση, αναλυτική και διεξοδική των μελών του Δ.Σ. του επιμελητηρίου, που καλώς έγινε, θα έπρεπε να υπαγορεύει και την αναλυτική ενημέρωση πρωτίστως των δημοτικών συμβούλων που ερωτώνται καθημερινά, δέχονται τα παράπονα των δημοτών, τους ζητούν ενημέρωση.

Κρίνουμε λοιπόν πως υποτιμήθηκαν τα ΜΜΕ της Κατερίνης, όχι βέβαια όλα, επιλεκτικά και μεροληπτικά.

Και όταν προχωράς σε ιδιότυπους αποκλεισμούς...τότε θα πρέπει να γνωρίζεις πως δεν είναι υπάλληλοι σου όλοι οι δημοσιογράφοι.

Έχουμε κληθεί σε συνέντευξη τύπου για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, για κοπές πίτας, για προαναγγελία έργων, για παρεμβάσεις που επρόκειτο να γίνουν και ποτέ δεν έγιναν (βυθιζόμενες μπάρες για παράδειγμα), και εκτέθηκαν τα ίδια τα μέσα που με βεβαιότητα και μεγάλους τίτλους δήθεν “ενημέρωναν” τους δημότες.

Εδώ και 10 ημέρες χύθηκε πολύ μελάνι για τις αυξήσεις στη ΔΕΥΑΚ, τέθηκαν ερωτήματα. Δεν κρίθηκε ή μάλλον δεν αξιολογήθηκε ως σοβαρό θέμα από τη δημοτική αρχή για να δώσει απαντήσεις.

Χύθηκε πολύ μελάνι και για την αναρχία που επικρατεί στον πεζόδρομο με την κίνηση πάσης φύσεως οχημάτων. Δεν αξιολογήθηκε από τη δημοτική αρχή ως μείζον θέμα για να δώσει απαντήσεις.

Και ξαφνικά εγκαλούνται τα ΜΜΕ; Όχι κύριοι, δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.

Οι εφημερίδες (τουλάχιστον όχι όλες) δεν είναι “μαγαζάκια σας” που θα τις υπαγορεύετε εσείς πότε και τι θα γράψουν. Πότε και πώς θα καλύψουν ένα γεγονός.

Οι εφημερίδες δεν είναι πίνακες ανακοινώσεων. Και δελτία τύπου “σεντόνια” με πηχυαίους τίτλους του δήμου έχουν δημοσιευθεί σ'ολο αυτό το διάστημα. Σελίδες ολόκληρες με “έτοιμα” ρεπορτάζ του δήμου.... φιλοξενήθηκαν στις τοπικές εφημερίδες.

Κι επειδή κι εσείς έχετε κάνει τις επιλογές σας και είναι πια ολοφάνερο ότι μεροληπτείτε, παίξτε μπάλα με αυτές.

Διότι, εκτενές ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα επιλέχθηκε από εσάς να δημοσιοποιηθεί σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης.

Αυτά τα προβλήματα είναι αλήθεια, είχαμε πολλά χρόνια να τα ζήσουμε.

Μα πάρα πολλά χρόνια.

Συνέντευξη τύπου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Κατερίνης Γ.Αμοιρίδης, πλαισιωμένος από τη δημοτική του ομάδα.

Τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης στο επίκεντρο, η μη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για την κυκλοφοριακή μελέτη και κατ'επέκταση η απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τι σύμπτωση αλήθεια....

Κλείνω για σήμερα. Καλή εβδομάδα. Και πού είστε... ένα τηλέφωνο αρκούσε...παιδιά. Ένα συγνώμη λάθος....παρεξήγηση....

Θα μου πείτε ...πότε το κάνατε και σε ποια περίπτωση για να το κάνετε τώρα. Είναι κι αυτό ένα δείγμα γραφής.

ΚΡΑΧΤΗΣ

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: