Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές,

Δύο πρόσωπα, αν και σε πρώτο πλάνο θα είναι οι πράξεις τους και όχι τόσο οι εικόνες τους, θα πρωταγωνιστήσουν στην καμπάνια του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, ή για τις πολυσυζητημένες πρόωρες εκλογές: «ο αξιόπιστος Γ. Παπανδρέου και ο... αναξιόπιστος Κ. Καραμανλής»!


Καμπάνια για έναν στο ΠΑΣΟΚ
Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοτέχνησαν τα δύο προφίλ Οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοτέχνησαν τα δύο προφίλ χρησιμοποιώντας στιγμές από την πολιτική δραστηριότητα των δύο πολιτικών.

Στο έντυπο, το ηχητικό και, κυρίως, στο οπτικό υλικό που συγκέντρωσαν υπάρχουν όλες οι «μεγάλες στιγμές» της τελευταίας εξαετίας. Τι είπαν και τι έκαναν.

Στόχος τους είναι να δημιουργηθεί ένα κοντράστ που θα ενεργοποιήσει το θυμικό και τη λογική των αποδεκτών της καμπάνιας, οδηγώντας τους στο επιθυμητό συμπέρασμα: «Ο Κ. Καραμανλής άλλα λέει και άλλα κάνει, ενώ ο Γ. Παπανδρέου κρατά τον λόγο του».

«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι αξίζει να εμπιστευθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δώσει λύσεις», σημειώνουν οι συνεργάτες.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα έχει να κάνει με τη στάση των δύο αρχηγών σε θέματα αντιμετώπισης φαινομένων ή καταγγελιών, έστω, για διαφθορά.

- Το 2005 ο Κ. Καραμανλής, με φόντο τότε τις χειροπέδες των κουμπάρων, είχε θέσει το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Το 2008 στη ΔΕΘ «αθώωσε» όλους τους συνεργάτες του που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα. Από τον Ζαχόπουλο και τον Παυλίδη μέχρι τον Βουλγαράκη και τον Ρουσόπουλο.

Το 2009, κατόπιν εορτής, και αφού έχει υποχρεωθεί να τους αποπέμψει για να διασωθεί ο ίδιος, δήλωσε ότι παραπλανήθηκε. «Τα σκάνδαλα έχουν την υπογραφή του», υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ.

- Αντίθετα, το 2004 ο Γ. Παπανδρέου έθεσε εκτός ψηφοδελτίων 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση του Πόρτο Καρράς. Στο τέλος του ίδιου έτους κατέθεσε τις προτάσεις του για τη διαφάνεια και προσέφερε τη συναίνεσή του στην κυβέρνηση.

Και το 2008 αφαίρεσε την κομματική ιδιότητα στα στελέχη του κόμματός του που εμπλέκονται στην υπόθεση της Siemens. «Οι λύσεις έχουν την υπογραφή του Γιώργου», δηλώνουν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια κατηγορία οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ έχουν απομονώσει τις «καυτές» ομιλίες του Κ. Καραμανλή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις στρογγυλεμένες αναφορές του σε θέματα διαφάνειας από τη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός.

Κάτω από την περίφημη αναφορά του στον Μπαϊρακτάρη για τους νταβατζήδες, η Ιπποκράτους έχει καταγράψει και αποτυπώσει σε μία κόλλα χαρτί όλες τις χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης προς το μεγάλο κεφάλαιο.

Από τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, τη φορολογική αμνηστία στο μαύρο χρήμα μέχρι τις φωτογραφικές εξυπηρετήσεις μεγάλων επιχειρηματιών! Απέναντι σε αυτήν τη συμπεριφορά και τις επιλογές του Κ. Καραμανλή έχουν ετοιμάσει τις θέσεις και τις δεσμεύσεις του Γ. Παπανδρέου για την αυτονομία του πολιτικού συστήματος και τις καθαρές σχέσεις με τους ισχυρούς της οικονομίας και των μέσων ενημέρωσης.

Ο Κ. Καραμανλής θα είναι αυτός που είπε ψέματα και στη συνέχεια απέτυχε, ενώ ο Γ. Παπανδρέου θα είναι αυτός που θα αξίζει της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.

Η λογική αυτή ενισχύει τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει η Ιπποκράτους στην αναμέτρηση του Ιουνίου και ταιριάζει γάντι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ταυτόχρονα, απαντά στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων: πλήττει την εικόνα του Κ. Καραμανλή και ενισχύει το ηγετικό προφίλ του Γ. Παπανδρέου. Οι διαφημιστές της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτουν τον όρο αρνητική προπαγάνδα.

«Δεν αλλοιώνουμε πρόσωπα, δεν αλλάζουμε ιστορικά γεγονότα, απλά παραθέτουμε τους πρωταγωνιστές και τις πράξεις τους με έναν δραματοποιημένο τρόπο», εξήγησε στο «Εθνος» εις εκ των βασικών συντελεστών της επικοινωνιακής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση δεν χωρά γαλατική ευγένεια», σημείωσε ο συνομιλητής μας. «Θα παρουσιάσουμε στους πολίτες τη σκληρή αλήθεια, όπως σκληρή έχει γίνει και η ζωή τους».

Ετσι, οι ψηφοφόροι θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να θυμηθούν τα ομόλογα, τις υποκλοπές, τα κρούσματα αστυνομικής βίας (ζαρντινιέρα, κακομεταχείριση μεταναστών κτλ.), την εγκληματικότητα, την... πυρπόληση της Αθήνας τον περασμένο Δεκέμβριο, την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας, το Βατοπέδι, την επιχείρηση νοθείας στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το περίφημο λευκό πραξικόπημα που αλλοίωσε τη σύνθεση της Βουλής για να εκλεγεί ο θείος του πρωθυπουργού και, το κυριότερο, το απίστευτο κύμα ακρίβειας και διάλυσης των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέσυρε την ευημερία και τις προσδοκίες των πολιτών.

Στους κόλπους όσων εργάζονται για την καμπάνια του ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί ένα τσιτάτο: «Υπάρχει καλύτερη Ελλάδα (σ.σ.: που έλεγε η ΝΔ το 2004) και... τη θέλουμε πίσω»! Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, όπως θα τονίζεται, θα εμφανίζεται ο Γ. Παπανδρέου με τις δικές του προτάσεις για την κοινωνική συνοχή, τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία, το επιτελικό κράτος, το κράτος δικαίου, την ενίσχυση του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Τον τελευταίο λόγο θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Τον πρώτο λόγο στην επιλογή των μηνυμάτων που θα εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ έχουν τα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον Γ. Παπανδρέου από το συνέδριο του 2008 και μετά: ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Ν. Αθανασάκης, ο Δ. Ρέππας, ο Φ. Πετσάλνικος, ο Π. Γερουλάνος και ο Γ. Ελενόπουλος.

Τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με την «Οgilvy ΡR» του Β. Δασκαλόπουλου και την «GΕΟ Υ and R», που έχουν τρέξει όλες τις μεγάλες προεκλογικές εκστρατείες του Κινήματος από το 2005 και μετά.

ΕΥΡΩΛΙΣΤΑ
Δύο σενάρια με βάση τον χρόνο των εθνικών εκλογών

Απόλυτα εναρμονισμένες με τα πολιτικά μηνύματα θα είναι και οι επιλογές των προσώπων που θα καταλάβουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου.

Στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου κυκλοφορούν δύο σενάρια: αν έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση η έμφαση θα δοθεί στην ανανέωση, αν πάμε κατευθείαν σε ευρωεκλογές το ψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι βαρύ πολιτικό.

Πέρα από τις πληροφορίες για την επιλογή πρωτοκλασάτου στελέχους (Κ. Σημίτης, Κ. Λαλιώτης, Ευ. Βενιζέλος, Θ. Πάγκαλος, Α. Λοβέρδος είναι μερικά μονάχα από τα ονόματα που έχουν ακουστεί) τις τελευταίες ημέρες, σε έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών, ζυμώνεται ένα εντυπωσιακό σενάριο: να καλέσει ο Γ. Παπανδρέου τον Κ. Καραμανλή σε... «μονομαχία» αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη θέση του επικεφαλής! Οπως καθίσταται προφανές, το «διά ταύτα» θα είναι ότι «όποιος χάσει φεύγει»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: