Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν» για βοήθεια του NATO στο προσφυγικό


..

Ελλάδα και Τουρκία «συμφώνησαν» για βοήθεια του NATO στο προσφυγικό
Αυτό δήλωσε ανώτερος γερμανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, ενώ η Συμμαχία δεν αποκλείεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της εντός της Πέμπτης.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να ζητήσουν από το NATO να βοηθήσει στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος και στην καταπολέμηση των διακινητών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης.

«Τουρκία και Ελλάδα ζητούν από το NATO να κάνει μία επισκόπηση της κατάστασης με τις εθνικές ακτοφυλακές και την Frontex», δήλωσε η πηγή.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η Άγκυρα συμφώνησε να δέχεται τους πρόσφυγες που θα διασώζονται στη θάλάσσα ή από NATOϊκά σκάφη, κάτι που είχε ζητήσει χθες προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας ο Πάνος Καμμένος.

Ο έλληνας ΥΕΘΑ είχε επίσης ζητήσει η ηγεσία της επιχείρησης να μην ανατεθεί ούτε στην Αθήνα ούτε στην Άγκυρα, και τα τουρκικά σκάφη να παραμένουν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Η πηγή του Reuters δεν αναφέρθηκε σε αυτά τα αιτήματα, αλλά προσέθεσε ότι οι πληροφορίες που θα συλλέγονται από τις NAToϊκές δυνάμεις για τη δράση των διακινητών θα προωθούνται στις τουρκικές Αρχές, ώστε να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη τοποθέτηση από τη Συμμαχία, όμως δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν αποφάσεις σήμερα Πέμπτη, κατά το κλείσιμο της διήμερης υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι κατανοούμε τις ανησυχίες με και όλοι βλέπουμε την ανθρώπινη τραγωδία», δήλωσε κατά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας εργασιών ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας όμως ότι ίσως χρειαστεί χρόνος ώστε να προσδιοριστεί η συμβολή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Το NATO πάντως ήδη διαθέτει αυξημένες δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως στήριξη στην Τουρκία λόγω των ρωσικών επιχειρήσεων στη γειτονική Συρία. Μεταξύ άλλων, η Συμμαχία διαθέτει αεροσκάφη συντονισμού και παρακολούθησης AWACS, πολεμικά πλοία και αεροναυτικές δυνάμεις περιπολίας.


Πηγή: http://www.skai.gr/