Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Νταβούτογλου προς Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στους Κούρδους της Συρίας

..

Νταβούτογλου προς Μέρκελ: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στους Κούρδους της Συρίας

Η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιδρά στη δράση των κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για αποκλιμάκωση της έντασης, είπε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς η συριακή κρίση αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερα μέτωπα.

 
Η Τουρκία θα συνεχίσει να απαντά στη δράση των κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία και δεν πρόκειται να τους επιτρέψει να συνεχίσουν την επιθετική συμπεριφορά τους, διαμήνυσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, παρά τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας για αποκλιμάκωση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Το μήνυμα Νταβούτογλου δόθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα «δεν θα επιτρέψει στο [κουρδικό] Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) να πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες», και επισήμανε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας «θα συνεχίσουν να δίνουν» την «απαραίτητη απάντηση» σε κάθε ενέργεια.

Περίπου 29 κουρδοι μαχητές πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από δύο ημέρες σφυροκοπήματος από του τουρκικό πυροβολικό, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Η Άγκυρα ανησυχεί ότι οι Κούρδοι επιχειρούν να διευρύνουν την περιοχή ελέγχου τους στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδιστάν, και για το λόγο αυτό έσπευσε να χρησιμοποιήσει ένοπλη βία αφότου οι αντάρτες κατέλαβαν περιοχές βόρεια του Χαλεπίου, συμπεριλαμβανομένης της πρώην αεροπορικής βάσης Μινίγ.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το PYD και ο στρατιωτικός βραχίονάς του, το YPG, είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και σύμμαχοι ή παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Έχει πιέσει επανειλημμένα για τον χαρακτηρισμό τους ως τρομοκρατική οργάνωση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως η Ουάσιγκτον εσκεμμένα έχει αποφύγει τέτοια κίνηση, με δεδομένο ότι αντιλαμβάνεται τους Κούρδους ως πολύτιμο σύμμαχο επί του πεδίου στον αγώνα κατά του Ισλαμικού ΚράτουςΤο μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον βομβαρδισμό των κουρδικών θέσεων φανερώνει για μία ακόμα φορά όχι μόνο τον «Πύργο της Βαβέλ» που επικρατεί όσον αφορά τις επιδιώξεις και τις αντιλήψεις τον διάφορων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να υπάρξει βιώσιμη εκεχειρία.

Η Ουάσιγκτον πάντως προσπαθεί να πιέσει την Τουρκία για άμεση κατάπαυση του πυρός, με την αμερικανική παρέμβαση στην Άγκυρα να γίνεται δια στόματος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε στον κ. Νταβούτογλου τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποθαρρύνει τους κούρδους μαχητές από το να καταλάβουν εδάφη στην παρούσα συγκυρία και κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «ανταποδοτική αυτοσυγκράτηση» σταματώντας τους βομβαρδισμούς.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε χθες Σάββατο, μετά τα πρώτα χτυπήματα του τουρκικού πυροβολικού εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία, όμως δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενώ τα χτυπήματα συνεχίζονταν.

Παρέμβαση για τη διακοπή των τουρκικών πληγμάτων πραγματοποίησε και η Γαλλία, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί για την «άμεση διακοπή των βομβαρδισμών», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την «επιδεινούμενη κατάσταση» στη βόρεια Συρία.

Η επέκταση των κουδρικών δυνάμεων στη Συρία έχει κατέστη δυνατή εν μέρει χάρις ους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χαλεπίου, οι οποίοι απειλούν και την προσπάθεια άτυπης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στο Μόναχο την Παρασκευή.

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί και αυτή η ζημιά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμίρ Πούτιν και του ζήτησε να σταματήσει τα χτυπήματα στο Χαλέπι, ώστε να διαδραματίσει έναν «εποικοδομητικό» ρόλο στην ειρηνευτική προσπάθεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: