Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Τσακαλώτος: «Εχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα»

Σε επώδυνο συμβιβασμό τα ξημερώματα οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ..τρόικα-Προστασία για το 25% από τους πλειστηριασμούς, αυστηρά κριτήρια για επιπλέον 35%

Τσακαλώτος: «Εχουμε συμφωνία σε όλα, και στα 48 προαπαιτούμενα»

Σ' έναν επώδυνο συμβιβασμό, υπό την πίεση του χρόνου και της συγκυρίας, κατέληξαν την Τρίτη τα στις 01.20 τα ξημερώματα κυβέρνηση και κουαρτέτο στο Χίλτον.

«Εχουμε συμφωνία σε όλα και στα 48 προαπαιτούμενα (milestones)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σήμερα Τρίτη η συμφωνία στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη. Τον Δεκέμβριο παραπέμπεται η στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Σήμερα Τρίτη θα ενημερωθεί το Euro Working Group και την Παρασκευή αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση προς τον ESM. 

Η εκταμίευση του ποσού των 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνει αργότερα από τον ESM ανάλογα και με τις ανάγκες των τραπεζών, όπως εξήγησε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία για την προστασία από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αφορά το 25% των δανειοληπτών και επιπλέον έναν στους τρεις οφειλέτες (35%) με βάση αντικειμενικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ θα ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν στη συνεργασία των δανειοληπτών με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο συμβιβασμός αυτός, τον οποίον πέτυχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ την Δευτέρα (εφόσον ψηφιστούν τα μέτρα την Πέμπτη), εξασφαλίζει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς οδυνηρές εκπλήξεις και αποτρέπει ένα νέο κύμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.
 
Τι θα ισχύει

Το νέο πλαίσιο προστασίας από πλειστηριασμούς αναμένεται να προσφέρει βέβαιη προστασία για μεικτά εισοδήματα από 8.180 για τον άγαμο, 13.917 για το ζευγάρι και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και για αντικειμενική αξία ακινήτου ως 170.000 ευρώ. Πρόκειται για το 25% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, περίπου 100.000 δάνεια. Παράλληλα το κράτος ετοιμάζει κουμπαρά 100 εκατ. ευρώ για φτωχούς και άνεργους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε  την ελάχιστη δόση. Την δόση, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα την πληρώνει το κράτος. 

Στη δεύτερη κατηγορία που αφορά ένα επιπλέον 35% των δανειοληπτών προβλέπεται μια αξιολόγηση της θέσης του δανειολήπτη, το λεγόμενο τεστ αποτίμησης περιουσίας που θα ενέχει τον κίνδυνο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις και αν ο δανειολήπτης κριθεί συνεργάσιμος μετά την υπαγωγή του στο νόμο. Αφορά εισοδήματα 13.906 ευρώ για τον άγαμο, 23.659 ευρώ για το ζευγάρι και 35.086 ευρώ για την τετραμελή οικογένεια και αντικειμενική αξία ως 230.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης θα έχει σταθερή δόση για τρία χρόνια.
 
Το σύνολο των κόκκινων δανείων είναι 1.200.000 εκ των οποίων 400.013 έχουν «κοκκινίσει». Περίπου 170.000 έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: