Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πόκερ Μέρκελ – Λαγκάρντ με φόντο την απομείωση του ελληνικού χρέους Πιέζει το ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα το Βερολίνο

Την σταθερή θέση της στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού από τον ESM επανέλαβε την Κυριακή η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, πετώντας εκ νέου το «μπαλάκι» στην διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ....


Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι υπογραμμίζοντας ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει υποσχεθεί ότι θα ασκήσει πίεση προς την κατεύθυνση αυτή στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ.

Η ρήση αυτή της γερμανίδας Καγκελάριου έρχεται σε απάντηση της δυσφορίας που εκφράζεται από την Ουάσιγκτον για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, με αφορμή το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμμετοχή στο πρόγραμμα, σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, με αιχμή του δόρατος της απόρρητη έκθεση για το χρέος της Ελλάδας, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι πρέπει να υπάρξει γενναία αναδιάρθρωσή του.

Στο Βερολίνο, το ενδεχόμενο ενός «καθαρού» κουρέματος του χρέους αποτελεί... casus belli, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ επιχειρεί να ισορροπήσει τις εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα της από μία τέτοια κίνηση. Την ίδια ώρα πάντως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για απομείωση του χρέους της Ελλάδας μέσα από παράταση των ωριμάνσεων του χρέους και τη μείωση των επιτοκίων.

«Το ΔΝΤ έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις. Υποστηρίζει (τη συμφωνία για την Ελλάδα)», δήλωσε η Μέρκελ στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν έχω αμφιβολία ότι αυτό που είπε η κα Λαγκάρντ θα γίνει πραγματικότητα».
http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: