Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Τρέχουν τώρα για τη στέγαση των προσφύγων

Στον Ελαιώνα μεταφέρθηκαν 171 πρόσφυγες από το Πεδίον του Άρεως - Στο πλοίο της ΑΝΕΚ οι πρόσφυγες της Κω.Τρέχουν τώρα για τη στέγαση των προσφύγων...


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η επιχείρηση μετεγκατάστασης των Αφγανών προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως σε διαμορφωμένο χώρο στον Ελαιώνα.

Η μεταφορά τους έγινε με οχήματα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στον χώρο που έχει διαμορφωθεί για τη στέγασή τους μεταφέρθηκαν συνολικά 171 άτομα. Τριάντα άτομα αρνήθηκαν να ακολουθήσουν και παραμένουν στο Πεδίον του Άρεως. 

Σημειώνεται ότι ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στον Ελαιώνα μπορεί να φιλοξενήσει από 540 έως 720 άτομα και σε αυτόν έχουν τοποθετηθεί 90 κοντέινερ που κάθε ένα μπορεί να φιλοξενήσει από 6 έως 8 άτομα. Διαθέτει ύδρευση και αποχέτευση ενώ πριν από λίγες ημέρες έγιναν φυτεύσεις και κατασκευάστηκε και χώρος για να υπάρχει σκιά. 

Σε ό,τι αφορά το Πεδίον του Άρεως, ο χώρος όπου είχαν κατασκηνώσει οι πρόσφυγες αναμένεται να καθαριστεί από τις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έτσι ώστε είναι και πάλι επισκέψιμος. Επίσης, θα υπάρχει αστυνόμευση με στόχο να αποτραπεί η προσέλευση άλλων μεταναστών.

Στο μεταξύ, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία και το Λιμενικό της Κω έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής η επιβίβαση 320 προσφύγων από τη Συρία στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Το πλοίο είχε φτάσει στην Κω από την Παρασκευή προκειμένου να φιλοξενήσει τους εκατοντάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί εδώ και ημέρες. Πολλοί απ’ αυτούς ζουν σε σκηνές ή άλλα πρόχειρα καταλύματα, στα πάρκα, τις πλατείες αλλά και τις παραλίες του νησιού στερούμενοι όμως τις στοιχειώδεις παροχές υγιεινής. 

Η Υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα της με τον δήμαρχο της Κω τόνισε σε συνέντευξή της πως η επιλογή της επιβίβασης των προσφύγων στο πλοίο έγινε προσωρινά «ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια». Πρόσθεσε ακόμη πως οι υπηρεσίες είναι σε αναζήτηση χώρου του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να οργανωθεί εκεί χώρος πρώτης υποδοχής. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην βρεθεί στην Κω χώρος πρώτης υποδοχής. Αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει ανάγκη το νησί και αυτό απαιτεί και η λογική» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: