Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Τσακαλώτος: Οι καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες «ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που απέσυρε από αυτές πριν από τα capital controls κάλεσε σήμερα από τη Βουλή το λαό ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι «αυτές οι εκλογές, που, όπως..ακούω και εγώ, έρχονται, δεν θα είναι το ίδιο με το 2012».
Τσακαλώτος: Οι καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες

Σε μία σειρά από παράγοντες που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα πιο εύκολα από άλλες περιπτώσεις με capital controls, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού, σχετικά με την επαναλειτουργία των ελληνικών τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτές.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι μεν σταδιακή, αλλά σαφώς πιο εύκολη σε σχέση με άλλες περιπτώσεις capital controls, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας τα capital controls εφαρμόστηκαν με αρκετές δυνατότητες (όπως η χρήση πιστωτικών καρτών, το e-banking κ.λπ.), ενώ, ήδη, αυτές οι δυνατότητες διευρύνονται (π.χ. χρήματα για σπουδές στο εξωτερικό). Θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, λειτουργεί και η εξασφάλιση όλων των καταθέσεων από την τελευταία απόφαση του Eurogroup, όπως και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι όλα αυτά συνηγορούν στο να βλέπει ο ελληνικός λαός με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη το χρηματοπιστωτικό σύστημα και κάλεσε τον λαό να εμπιστευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να επιστρέψει τα χρήματα που έχει, είτε «κάτω από το στρώμα», είτε στο εξωτερικό.
«Και αυτή η κυβέρνηση έκανε λάθη, και, προφανώς, κάνει και λάθη κάποιος που διαπραγματεύεται σκληρά, αλλά νομίζω είχε μία αποφασιστικότητα, υπάρχει μία παρακαταθήκη και νομίζω ότι βοήθησε και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να ξυπνήσει και να συνειδητοποιήσει ότι αν είναι να σωθεί η Ευρωζώνη πρέπει να αλλάξουν διάφορα πράγματα» πρόσθεσε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, ο κ. Τσακλώτος υπογράμμισε: «Δεν θα είναι ίδιες με αυτές του 2012, γιατί τώρα υπάρχει και συμφωνία, και υπάρχει και το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: