..
Ο πρωθυπουργός καταγγέλλει τους εταίρους της Ελλάδας, την ώρα που ζητάει νέο Μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο τελευταίο του διάγγελμα για πέντε βασικά πράγματα. Ας δούμε τι είπε και τι πραγματικά ισχύει:
1) Η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης.
Απάντηση: Οι δυνατότητες για διαπραγμάτευση έκλεισαν οριστικά στις 30 Ιουνίου στις 00.00 το βράδυ, όταν εξέπνευσε το δεύτερο πρόγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι η ελληνική πλευρά αποχώρησε ξαφνικά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Παρασκευή 28 Ιουνίου το βράδυ, και στη συνέχεια έλαβε χώρα το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα χωρίς να έχει ενημερωθεί ο Έλληνας διαπραγματευτής Γιώργος Χουλιαράκης και ενώ, πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο της ελληνικής αποστολής από τις Βρυξέλλες, οι εταίροι είχαν ήδη διορθώσει τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Ας σημειωθεί ότι οι κανόνες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση μετά το πέρας ενός προγράμματος. Αυτό έγινε σαφές από χθες σε κάθε τόνο και από τους εταίρους, με την καγκελάριο της Γερμανίας να δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πλέον πρόγραμμα θα ξεκινήσουν μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής. Το νέο αίτημα που εκπρόθεσμα έστειλε η ελληνική κυβέρνηση αφορά νέα δανειακή σύμβαση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που θα συζητηθεί μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως κατέστησαν σαφές οι εταίροι μας.
2) Είναι δημοκρατικό δικαίωμα της κάθε χώρας να κάνει δημοψήφισμα.
Απάντηση: Βεβαίως, αλλά με ποιο ερώτημα και για ποιο σκοπό. Η υποτιθέμενη πρόταση των θεσμών, πάνω στην οποία καλείται να ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ ο Ελληνικός λαός ήταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της ίδιας της κυβέρνησης και δεν ήταν η τελική πρόταση των θεσμών, οι οποίοι ήδη είχαν υποχωρήσει σε δύο σημεία και συνέχιζαν τη συζήτηση. Την πραγματικότητα αποκάλυψε στην πληρότητά της ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σταθερός φίλος της Ελλάδας, και ως Πρόεδρος της Κομισιόν έχει τεράστια αγωνία να κρατήσει την Ευρωζώνη και την Ευρώπη ενωμένη.
Από την στιγμή που δεν επέστρεψε η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εξέπνευσε το πρόγραμμα, δεν υπάρχει καμιά πρόταση σήμερα. Άρα το ερώτημα είναι αίολο και διχαστικό. Σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε ο πρωθυπουργός, κατά τους άλλους 27 Ευρωπαίους πρωθυπουργούς και Υπουργούς Οικονομικών, το ερώτημα στο οποίο καλείται να ψηφίσει ΝΑΙ η ΟΧΙ ο ελληνικός λαός είναι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη και το Ευρώ.
Ήδη ο γενικός γραμματέας του Συμβούλιου της Ευρώπης έγραψε ότι το δημοψήφισμα δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα, ενώ το ΣτΕ αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή για να αποφασίσει σχετικά με τη συνταγματικότητά του, μετά από προσφυγή πολιτών που έγινε σήμερα.
Αλήθεια πόσο δημοκρατικό είναι ο πρωθυπουργός να λαμβάνει θέση ανοιχτά υπέρ του ΟΧΙ όταν τα δημοψηφίσματα τα οποία επικαλέστηκε ο κύριος Τσίπρας – σε Γαλλία, Ιρλανδία, Κύπρο – τηρήθηκαν οι χρόνοι (20-60 μέρες), ο απαραίτητος διάλογος και το ερώτημα ήταν απολύτως σαφές. Πόσο δημοκρατικό είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να ονομάζει τους υπερασπιστές του ΝΑΙ «εσωτερικούς ακραίους κύκλους που θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση»; Επιπλέον, το δημοψήφισμα αναθέτει στον ελληνικό λαό ευθύνες οι οποίες δεν του αναλογούν, ως απόρροια μιας διαπραγμάτευσης που καθομολογία της ίδιας της κυβέρνησης απέτυχε. Γιατί να νομιμοποιήσει ο λαός με την ψήφο του την αδιέξοδη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης;
3) Ακραίοι κύκλοι έκλεισαν τις τράπεζες κι εκβιάζουν τον λαό
Απάντηση: Ο πρωθυπουργός κάθε χώρας έχει καθήκον να παίρνει αποφάσεις, που στόχο έχουν να προστατεύουν τους πολίτες της από κάθε κίνδυνο και να μεριμνούν για την ευημερία της χώρας. Δεν επιτρέπεται να μετακυλύει την ευθύνη των αποφάσεών του στο λαό, ούτε να δημιουργεί εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Ο Εθνικός διχασμός είναι επικίνδυνος και πολύ κοντά, είναι ευθύνη κάθε πρωθυπουργού να είναι ενωτικός και όχι διχαστικός. Είναι πρωθυπουργός κι όχι τερματοφύλακας. Έπρεπε να γνωρίζει τη διαδικασία που θέτουν οι κανόνες της Ε.Ε. και τη διαδικασία των Θεσμών.
Στις τράπεζες επέβαλε η κυβέρνησή του κυρίου Τσίπρα capital controls, γιατί μόνο η κυβέρνηση μιας χώρας μπορεί να αποφασίζει γι’ αυτό και είναι απαράδεκτο να ισχυρίζεται ότι οι «κακοί ξένοι» έκλεισαν την στρόφιγγα χρηματοδότησης. Επιπλέον, πώς είναι δυνατόν, την ίδια ώρα που βαφτίζει τους εταίρους «εκβιαστές» και «εχθρούς», να επανέρχεται και να καταθέτει εκπρόθεσμα νέες προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Πώς είναι δυνατόν να ζητάει χρηματοδότηση, ενώ έχει εκπνεύσει το πρόγραμμα, να αποφασίζει δημοψήφισμα στο παρά πέντε και, ταυτόχρονα, να τους αποκαλεί «ακραίους και συντηρητικούς»; Πώς μπορεί να κουρελιάζει την «αξιοπρέπεια» του ελληνικού έθνους για την οποία τόσο κόπτεται; Επειδή όλα αυτά δεν είναι λοιπόν δυνατά, σήμερα οι εταίροι μας ξεκαθάρισαν πως κάθε συζήτηση θα μπορέσει να ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα.
4) Είπε ότι το ΟΧΙ δεν είναι ρήξη
Απάντηση: Το ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΡΗΞΗ. Είναι γιατί το τι σημαίνει το «ΟΧΙ» δεν έχει σημασία μόνο για εμάς, αλλά και για τους άλλους λαούς, οι οποίοι μέσω των κυβερνήσεων τους έχουν όλοι ξεκαθαρίσει ότι είναι «ΟΧΙ» στο Ευρώ κι «ΟΧΙ» στην ΕΕ. Ο βολονταρισμός δεν είναι διαπραγματευτικό επιχείρημα, είναι αποφυγή της πραγματικότητας και των ευθυνών. Το «ΟΧΙ «σημαίνει ρήξη γιατί είμαστε ήδη εκτός συστήματος, αφού έχει λήξει το πρόγραμμα! Αυτό σημαίνει ότι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, τα ταμεία συνοχής, οι χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής δε μπορούν να έρχονται σε μια χώρα που καταστρατηγεί τους κανόνες που έχει συμφωνήσει και τους «αλλάζει» κάθε φορά που έχει εκλογές και αλλάζει η κυβέρνηση.
5) Ο πρωθυπουργός είπε ότι εγγυάται προσωπικά τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις.
Απάντηση: Ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί τους μισθούς και τις συντάξεις προσωπικά διότι απλά δεν έχει λεφτά. Οι συντάξεις πληρώθηκαν με τα τελευταία ταμειακά διαθέσιμα, κι αυτές όχι ολόκληρες. Οι συνταξιούχοι, στημένοι στις ουρές, πήραν μόνο 120 ευρώ έναντι και ουδείς γνωρίζει εάν θα πάρουν χρήματα τις επόμενες ημέρες, πόσο μάλλον τον επόμενο μήνα. Τι θα κάνει ο κύριος πρωθυπουργός; ΕΥΡΩ δεν θα μπορεί να δανειστεί, μέχρι η Ελλάδα να συνάψει νέα δανειακή σύμβαση. Θα δώσει IOUs (υποσχετικές), αφού δραχμές δε προλαβαίνουν να τυπωθούν; Επίσης, εγγυάται τους μισθούς που πληρώνει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημοσίου τομέα από τους φόρους των μισθωτών και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Χρήματα δεν υπάρχουν για να τους πληρώσει για πραγματικούς και πρακτικούς λόγους. Και πώς θα εγγυηθεί προσωπικά τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα; Ξεχνάει ότι το κράτος έχει κηρύξει καιρό τώρα στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση. Τέλος δε μπορεί να εγγυηθεί προσωπικά τις καταθέσεις γιατί απλά οι τράπεζες δεν έχουν λεφτά και ζουν από τα λεφτά που τους δίνει η ΕΚΤ. Πόσες φορές μίλησε με τον κύριο Ντράγκι και πόσες φορές πήρε αυτό που ήταν τελικά ανέφικτο να πάρει; Δυστυχώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου δεν θα προστατευτούν ούτε οι συντάξεις, ούτε οι καταθέσεις και, δυστυχώς, ούτε η κοινωνική ειρήνη και πρόοδος, ούτε η εσωτερική και εξωτερική μας ασφάλεια.
http://www.fortunegreece.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου