Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Στη Βουλή με πρωτοβουλία Τσίπρα η διαπραγμάτευση


...

Συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 στη Βουλή, μετά από  πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Χθες, για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε επίσημα η πρόταση των θεσμών που φαίνεται αρκετά δύσκολη, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των συγκεκριμένων μέτρων, οι εταίροι ζητούν μεν από την ελληνική κυβέρνηση πρωτογενή πλεονάσματα χαμηλότερα από αυτά που είχε η Ελλάδα μέχρι τώρα, αλλά τα οποία οδηγούν στην ανάγκη για νέα μέτρα, ύψους 3 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, μέσα στην πρόταση περιλαμβάνονται περικοπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και καμιά ανατροπή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για ασφαλιστικό και εργασιακά, αφήνοντας πολύ μικρά περιθώρια για ελιγμούς. Επίσης, η μη αναφορά στο θέμα του χρέους αφήνει πολύ μικρά περιθώρια παρουσίασης «νίκης» στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σήμερα, Πέμπτη, τα πρώτα «όχι», όσον αφορά τις προτάσεις για τα εργασιακά, την αύξηση του ΦΠΑ ή ακόμα και το σύνολο των προτάσεων που παρουσιάστηκαν χθες στον Ελληνα πρωθυπουργό, ακούστηκαν από κυβερνητικά χείλη.
«Υπάρχει ένας ακήρυκτος, αλλά πραγματικός πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος δεν γίνεται με κανονιοφόρους, δεν γίνεται με στρατεύματα στα σύνορα, αλλά γίνεται με όλους τους σύγχρονους τρόπους που διαθέτει ο επιθετικός καπιταλισμός. Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις ώρες είναι μεγάλος», υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, και μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν θα υπάρξει συμφωνία η οποία θα προσθέτει νέα βάρη, χωρίς να αλλάζει το μνημονιακό καθεστώς, ιδιαίτερα που διέπει τις συνθήκες εργασίας».
«Οι προτάσεις των λεγόμενων «θεσμών» ή των λεγόμενων «εταίρων» που έγιναν χθες, αποδεικνύουν ότι λειτουργούν όχι ως εταίροι, αλλά ως αμείλικτοι και αδυσώπητοι δανειστές της χώρας. Είναι προτάσεις συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών, και που αν γίνονταν αποδεκτές από την Κυβέρνησή μας, θα την οδηγούσαν σε άτακτη υποχώρηση. Θα ήταν μία συμφωνία υποταγής», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Στρατούλης.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η Κυβέρνηση αυτά που προτείνονται από τους θεσμούς για την ενεργειακή μας πολιτική. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τέτοια μέτρα. Δεν πρόκειται να ανεβεί το Φ.Π.Α. στην ενέργεια. Όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, η συμφωνία που τυχόν κάνει η Κυβέρνηση με τους θεσμούς θα είναι μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας και δεν θα είναι μια συμφωνία η οποία θα επιφέρει νέα βάρη στους πολίτες και νέα λεηλασία στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η σαφής απόφαση και κατεύθυνση από την πλευρά της Κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: