Τρίτη 26 Μαΐου 2015

WSJ: Η Ελλάδα μπορεί να συγχωνεύσει τις πληρωμές στο ΔΝΤ για να κερδίσει χρόνο


..

Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να συγχωνεύσει σε μια μονάχα πληρωμή τις τέσσερις δόσεις που θα πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο στο ΔΝΤ, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον άμεσο κίνδυνο πτώχευσης και κερδίζοντας χρόνο ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όπως μεταδίδει η «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, που επικαλείται άγνωστους κανόνες του ΔΝΤ, η Αθήνα έχει το δικαίωμα να συγχωνεύσει και να μεταθέσει τις πληρωμές εντός του Ιουνίου, χωρίς προκύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Ταμείο.
Κατ΄αυτόν τον τρόπο, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να παρατείνει τη διαπραγμάτευση, αποφεύγοντας για ένα διάστημα τον σκόπελο των πληρωμών, η πρώτη εκ των οποίων (ύψους 300 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να γίνει στις 5 Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την WSJ, επί του παρόντος η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, καθώς ανησυχεί για το μήνυμα που θα έστελνε μια τέτοια κίνηση.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η Αθήνα έχει αιτηθεί άσκηση αυτού του δικαιώματος στο ΔΝΤ, ή εάν έχει έστω καταθέσει κάποιο σχετικό ερώτημα.
Το skai.gr επικοινώνησε με το ΔΝΤ, ζητώντας να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της WSJ και ρωτώντας το πότε ακριβώς θα πρέπει να γίνει τυχόν ενοποιημένη πληρωμή και το αν προβλέπεται κάποια ποινή για την άσκηση αυτής της επιλογής. Το Ταμείο δεν έχει δώσει έως τώρα κάποια απάντηση.
Υπενθυμίζεται πως μεταξύ 5 και 19 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο τέσσερις δόσεις, συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στις 13 Ιουλίου ακολουθεί ακόμα μια δόση, που ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Χθες Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA πως η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές, καθώς διαφορετικά δεν υπάρχουν επαρκή ταμειακά διαθέσιμα.
Η τελευταία πληρωμή προς το ΔΝΤ, στις 12 Μαΐου, έγινε με το άδειασμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί η Ελλάδα ως μέλος του Ταμείου. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ επιβάλει τόκο στα κράτη που δεν έχουν το ποσό που τους αναλογεί (ως μέτοχοι) στον ειδικό λογαριασμό τους, η χώρα μας ουσιαστικά δανείστηκε χρήματα από το Ταμείο για να πληρώσει ένα άλλο χρέος της προς τον ίδιο οργανισμό.
ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: