Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Σκληρή η μάχη της Αθήνας να πείσει τους δανειστές


..

Καυτά αναμένονται τα επόμενα 24ωρα για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αν και ο Μάιος πλησιάζει προς το τέλος του, η συμφωνία με τους δανειστές ακόμη αναζητάται.
Το θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης έχει χτυπήσει κόκκινο, όπως ακριβώς και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία πλησιάζουν επικίνδυνα στο σημείο μηδέν.
Σήμερα ξεκινά στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος συνεδριάσεων σε επίπεδο Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά πως παρά τις διαφορές που την χωρίζουν με τους δανειστές, τα ολοένα και αυξανόμενα σημεία σύγκλισης είναι ικανά να οδηγήσουν στην πολυπόθητη συμφωνία.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να δώσει σκληρή μάχη στο Brussels Group, μετά και τις σχετικές κατευθύνσεις που έλαβε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη σύσκεψη της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεγάλο χάσμα παρατηρείται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές, σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με τους τελευταίους να αξιώνουν τη λήψη μέτρων άνω των 3,5 δισ. ευρώ για την κάλυψή του.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές τοποθετούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ το ύψος του δημοσιονομικού κενού για φέτος, με την Αθήνα ωστόσο να επιμένει πως αυτό δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Η απόσταση των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού αφορά σε λογιστικές διαφοροποιήσεις, καθώς και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο καταγραφής των δαπανών.
Στο φορολογικό μέτωπο, το μεγάλο παζάρι για τον ΦΠΑ καλά κρατεί.
Το τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης αφορά στην καθιέρωση τριών συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα ως εξής: 7%, 14% και 22%.
Ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και το 2015, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αλλαγές - και αντικατάστασή του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας - από το επόμενο έτος, 2016.
Κυβέρνηση και δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει στην επαναφορά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, στα επίπεδα πριν την 1/1/2015.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση για επαναφορά της 13ης σύνταξης μετατίθεται προς τα τέλη του 2015, ενώ αναβολή για το νέο έτος παίρνει και η αύξηση του αφορολόγητου.
Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντική σύγκλιση θέσεων σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Παρά τη διαρκή αύξηση των σημείων σύγκλισης, ασφαλιστικό και εργασιακά εξακολουθούν ωστόσο να χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού παραμένει ακόμη στον αέρα, αφού το μοναδικό σημείο σύγκλισης μεταξύ Αθήνας και δανειστών δεν είναι άλλο από την ανάγκη κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Τον δικό της ρόλο στην πορεία της διαπραγμάτευσης θα αποτελέσει και η απόφαση αύριο Τετάρτη της ΕΚΤ για το ELA των ελληνικών τραπεζών.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία της ΕΚΤ μετά την οριακή αύξηση του ELA - μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ - την περασμένη εβδομάδα.
Κρίσιμη για την πορεία της διαπραγμάτευσης χαρακτηρίζεται και η Πέμπτη, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών αποκαλύπτουν πως θα συνεδριάσει - μέσω τηλεδιάσκεψης - το Euro Working Group, για να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: