Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οδικό χάρτη-μήνυμα στον Ντράγκι αποφάσισαν στην τριμερή


......

Στη διαμόρφωση οδικού χάρτη ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα και να υπάρξει συμφωνία οδηγήθηκε η η τριμερής διάσκεψη με τους ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημο ανακοινωθέν παρά τις πιέσεις της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση ώστε εξεταστεί η τήρησή του σε νέα συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν και οι κκ Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ, ικανοποιώντας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που άσκησε πρόσθετη παρέμβαση. Παρ όλα αυτά ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται ότι επιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή σε ένα κοινό ανακοινωθέν που διασφαλίζει και κεφαλαιοποιεί πολιτικά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προσπαθώντας να προλάβει ενδεχόμενη υπαναχώρηση των εταίρων.
Οδικό χάρτη-μήνυμα στον Ντράγκι αποφασίζουν στην τριμερή
© Sofokleousin.gr Οδικό χάρτη-μήνυμα στον Ντράγκι αποφασίζουν στην τριμερή

Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέτει το θέμα στην ίδια βάση που του ζητείται ως προαπαιτούμενο η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την εκταμίευση των δόσεων.
Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα η τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, διήρκεσε περίπου δυόμιση ώρες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, στην τετραμερή συνάντηση τέθηκαν τεχνικά ζητήματα σε πολιτικό επίπεδο με τον Έλληνα πρωθυπουργό να διεκδικεί πολιτική αυτονομία και χρηματοδοτική κάλυψη ώστε να μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, ενώ Μέρκελ και Ολάντ ζητούσαν επίμονα την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε επί τάπητος έχει δυο κομβικές ημερομηνίες για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι εκταμιεύσεις θα γίνουν επίσης σε δυο δόσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας να στείλουν σαφή μηνύματα στον επικεφαλής της ΕΚΤ ώστε να αποδεσμευτεί και να μπορέσει να χαλαρώσει την πίεση στις ελληνικές τράπεζες και να εκταμιεύσει τα 1,9 δις. κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα καθώς και να συναινέσει στην επιστροφή από τον EFSF των 1,2 δισ. που επιστράφηκαν από το ΤΧΣ εκ παραδρομής.
Ετσι η πρώτη δόση θα είναι αυτά τα 3,1 δισ. και η δεύτερη στις 30 Ιουνίου αφού θα έχουν ψηφιστεί τα δυο πολυνομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τη νέα συμφωνία. Με αυτά τα εχέγγυα οι εταίροι φαίνονται διατεθειμένοι να χαλαρώσουν την πίεση τόσο στις τράπεζες όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη στις 30 Ιουνίου η Κομισιόν –και εφόσον έχουν ψηφιστεί τα πολυνομοσχέδια- θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει τα 7,5 δισ. της τελευταίας δόσης και να θεωρήσει επιτυχώς ολοκληρωθείσα την πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.
Με τον τρόπο αυτό λήγει το ζήτημα του Μνημονίου και ανοίγει ο δρόμος για μια νέα διαπραγμάτευση με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους και αφού θα έχουν μεσολαβήσει οι πορτογαλικές και οι ισπανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: