Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

FT: Οι εταίροι θέλουν Τσίπρα με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ

...........

FT: Οι εταίροι θέλουν Τσίπρα με Ποτάμι-ΠΑΣΟΚ

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε δημοσίευμα των Financial Times, που επικαλείται συζητήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων, αναφέρεται στην ανάγκη "ανασχηματισμού" της κυβέρνησης και απαλλαγής της από την άκρα Αριστερά, με συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού.

Οι FT κάνουν λόγο για απελπισία των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι -όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα- προκρίνουν την ιδέα την αλλαγής στην ελληνική κυβέρνηση, παρότι το σενάριο μοιάζει τραβηγμένο.

Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ακόμα και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν υποστηρίξει σε ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι η μόνη πιθανότητα για τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τη συμφωνία είναι να αφήσει πίσω του το τμήμα της άκρας Αριστεράς της κυβέρνησης του.

Η ιδέα που διακινείται είναι η συγκρότηση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή κεντροαριστερών κομμάτων, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως σημειώνουν οι FT, φέρεται να είπε: "Ο Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ".

Έτερος κορυφαίος υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης υποστηρίζει ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει".

Το ρεπορτάζ των FT συνεχίζει επισημαίνοντας ότι "μέλη της μετριοπαθούς πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωκομματική αντιπολίτευση που εκπροσωπεί περίπου το 1/3 του κόμματος και διαθέτει αρκετούς βουλευτές ώστε να ρίξει την κυβέρνηση σε μία κοινοβουλευτική ψηφοφορία".

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονομάζει: "Ήμασταν περισσότερο μία λέσχη συζητήσεων, παρά πολιτικό κόμμα. Συνεπώς είναι δύσκολο να πετύχεις μία λειτουργική κομματική πειθαρχεία. Πρέπει ωστόσο να θυμάστε ότι είμαστε στην εξουσία για λιγότερο από 100 ημέρες".

Οι FT συνεχίζουν αναφέροντας το όνομα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τον οποίο επισημαίνουν ότι είναι εξίσου δημοφιλής -εντός του κόμματος- με τον Αλ. Τσίπρα, συμπληρώνοντας ότι ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας, μέλη της οποία έχουν απειλήσει με βέτο σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

http://admin.nooz.gr/Uploads/tsiprasypourgiko272153.jpgΜολονότι ο πρωθυπουργός υιοθέτησε ένα πιο μετριοπαθές προφίλ στις επαφές του με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πολύ νωρίς να αναμένει κάποιος ότι θα ρισκάρει μία ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Προστίθεται, ότι προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να αφήσει πίσω του την κυβερνητική συμμαχία με τους ΑΝΕΛ.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν εμφατικά ότι δεν επιδιώκουν την επιβολή αλλαγών στην κυβέρνηση, καθώς ελλοχεύει ο φόβος να κατηγορηθούν για παρέμβαση, όπως στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου και του Σ. Μπερλουσκόνι.

Ωστόσο δεν διστάζουν να παραδεχθούν την οργή τους με την αδυναμία Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στην απαίτηση της Αριστερής Πλατφόρμας για πλήρη απαλλαγή από τα Μνημόνια και μίας πιο πραγματιστικής προσέγγισης που θα περιελάμβανε δυνητικά τη συμμετοχή κεντρώων συμμάχων.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχει ενόχληση με τον Γ. Βαρουφάκη, "τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών ο οποίος εκτιμάται ότι αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη. Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά επιλέγει να δίνει διαλέξεις στους ομολόγους του, στις συναντήσεις τους, μία τάση που τον έχει αποξενώσει από πιθανούς συμμάχους".
ΝΟΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: