Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Λαγκάρντ-Βαρουφάκης: η αβεβαιότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα - θα πληρωθεί η δόση (ΒΙΝΤΕΟ)


...

Λαγκάρντ-Βαρουφάκης: η αβεβαιότητα δεν συμφέρει την Ελλάδα - θα πληρωθεί η δόση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ λίγο μετά τις 3 π.μ. ώρα Ελλάδας ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες.

Δείτε τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια της «Κ» από την Ουάσιγκτον:
 



Μετά την συνάντηση η κ. Λαγκάρντ δήλωσε:

«Ο υπουργός Βαρουφάκης κι εγώ ανταλλάξαμε απόψεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις και συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα την διαβεβαίωση του υπουργού ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει προσεχώς στις 9 Απριλίου».

Η κ. Λαγκάρντ συνέχισε χαιρετίζοντας την δέσμευση του Έλληνα υπουργού για βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να εργαστούν με τις αρχές για την πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων στην Αθήνα και για ενδυνάμωση των συζητήσεων σχετικά με την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν και πάλι τις εργασίες τους την Δευτέρα.

«Επανέλαβα ότι το Ταμείο παραμένει πιστό στην συνεργασία με τις αρχές για να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο δρόμο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας», κατέληξε η κ. Λαγκάρντ.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι η Ελλάδα «προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της».

Ο κ Βαρουφάκης δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να κάνει «βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» και να προσπαθήσει να βελτιώσει την «αποτελεσματικότητα των διαπραγματεύσεων» με τους πιστωτές της.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο άδειο κτήριο μίας άδειας πόλης, υπογραμμίζοντας την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών Νέιθαν Σητς (το υπουργείο σημείωσε ότι ο προϊστάμενός του Τζακ Λου βρίσκεται σε προγραμματισμένες διακοπές) και τη σύμβουλο επί οικονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Ατκινσον. Οσο για την κυρία Λαγκάρντ, σχολίασε πριν την συνάντηση ότι ελπίζει να προλάβει να πάει στην εκκλησία. 

Ο κ. Βαρουφάκης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να έρθει στην Ουάσιγκτον για τις ανοιξιάτικες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, και η αρχική σκέψη ήταν να συναντήσει την κυρία Λαγκάρντ κατά τη διάρκειά τους. Καθώς όμως ήταν νωπό το αρνητικό παράδειγμα της επίσκεψης του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που πραγματοποιήθηκε υπό πίεση την τελευταία ημέρα της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ το φθινόπωρο, η πρόταση των στελεχών του Ταμείου ήταν η συνάντηση να γίνει αφότου ολοκληρωθούν οι συναντήσεις, τη Δευτέρα 20 ή την Τρίτη 21 Απριλίου. (Σε εκείνη τη συνάντηση, η οποία είχε επίσης λάβει χώρα Κυριακή, είχαν διαψευσθεί οι ελπίδες της προηγούμενης κυβέρνησης για μία πρόωρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα).


Τελικά, το ραντεβού επισπεύσθηκε για την Κυριακή υπό την πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας και καθώς το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να συμφωνήσει με τους δανειστές το ύψος και το είδος των μέτρων για να απελευθερώσει ένα μέρος τουλάχιστον της επόμενης δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί πλέον το ΔΝΤ ως τον πλέον σκληρό από τους τρεις θεσμους κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, καθώς φέρεται να επιμένει σε δεσμεύσεις για περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αρνείται την άρση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ενώ δεν πείθεται για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των φορολογικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση.

Το ΔΝΤ εμφανιζόταν επίσης ευέλικτο ως προς τις διαδικαστικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, ωστόσο οι ιδιαιτερότητες της τεχνικής αποστολής στην Αθήνα, που είναι περιορισμένη σε ένα ξενοδοχείο, δοκιμάζουν την υπομονή της ομάδας καθώς καθυστερούν τη συλλογή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», όμως, εκεί που κολλάνε οι διαπραγματεύσεις είναι στο ύψος και τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται στη βάση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και το στόχο για το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αν αυτός παραμείνει στο 3% του ΑΕΠ και η ανάκαμψη καθυστερήσει, όπως δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση θα είναι περισσότερα.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση έχει θέμα τις διαπραγματεύσεις και όχι κάποιο πιθανό αίτημα καθυστέρησης της δόσης περίπου μισού δισ. ευρώ, που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Στη δική του ανακοίνωση, το ΔΝΤ επίσης τόνισε χθες ότι θέμα της συνάντησης θα είναι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Το καταστατικό του ΔΝΤ, άλλωστε, δεν του επιτρέπει να αποδεχθεί τέτοιου είδους καθυστερήσεις.

Σε περίπτωση που μία χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο, το ΔΝΤ μπορεί μόνο να της χορηγήσει ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, εφόσον βέβαια το ζητήσει και εγκριθεί από το εκτελεστικό του συμβούλιο, ενώ συνοδεύεται από νέο μνημόνιο, μέτρα και αξιολογήσεις. Αν και δεν επιφέρει πιστωτικό γεγονός καθώς πρόκειται για επίσημο χρέος, ενδεχόμενη μη πληρωμή του ΔΝΤ εκτιμάται ότι θα προκαλέσει περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, ενώ θα επιδεινώσει πολύ σοβαρά τις σχέσεις με το διεθνή οργανισμό, παγώνοντας κάθε βοήθεια μέχρι την καταβολή των χρωστούμενων.

Η κυρία Λαγκάρντ ήταν η πρώτη που έκανε θετικές δηλώσεις για το οικονομικό επιτελείο κατά τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, δηλώνοντας ότι είναι «έξυπνοι» και ότι «πρέπει να ακούσουμε» τις προτάσεις τους, φέρεται μάλιστα να είχε διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Στη συνέχεια, όμως, με επιστολή της στο Eurogroup κατέστησε σαφές ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν ήταν αρκετές για την εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: