«Ο Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα»


«Πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση», λένε προς την εφημερίδα κύκλοι της Κομισιόν. Με τη μεταρρύθμιση αυτή της τρόικας φέρεται μάλιστα να συμφωνεί επί της αρχής ..
και η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, οι επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα μπορούν να καταργηθούν και αντ΄ αυτού να τίθενται στο εξής μόνον κάποιοι γενικοί οικονομικοί στόχοι. Το Βερολίνο όμως φέρεται να θέτει ως προϋπόθεση να σεβαστεί η ελληνική κυβέρνηση επί της αρχής το συμπεφωνημένο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.
Πέραν αυτού ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να αποδέχεται ένα ακόμη ελληνικό αίτημα. Σύμφωνα με την Handelsblatt ο πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει κατανόηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα περί αύξησης του κατώτατου μισθού. Ο ίδιος εξακολουθεί ωστόσο να απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.
Ο συμφιλιωτικός τόνος της Α. Μέρκελ
Το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με τον κ. Γιούνκερ. Παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εξελίξεις και τις πρώτες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενημερώνεται διαρκώς. Συνεχίζει όμως να τηρεί στάση αναμονής περιμένοντας να δει τα πρώτα δείγματα γραφής του Αλέξη Τσίπρα.
Το επανέλαβε χθες η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ η οποία είπε ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν να ακούσουν συγκριμένες προτάσεις από τη νέα κυβέρνηση. Ο συμφιλιωτικός αυτός τόνος της οδηγεί τους γερμανούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι υπάρχει γενικότερα συμβιβαστική διάθεση η οποία απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή οποιαδήποτε άλλα εφιαλτικά σενάρια.
Κώστας Συμεωνίδης (dpa, Handelsblatt)
© Provided by Deutsche Welle