Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Παυλόπουλου

..

Οι εσωκομματικές ισορροπίες Τσίπρα και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Παυλόπουλου

Σε επιλογή, με ευρεία αποδοχή, που ξεπερνάει τα στενά κομματικά όρια, κατέληξε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Πρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό, πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και στενό συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ως το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια, κάνοντας την «έκπληξη» της τελευταίας στιγμής. 
«Η επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί - και δεν πρέπει- να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και τις επιτακτικές ανάγκες της. Ολο αυτό το διάστημα άκουσα πολλές προτάσεις. Ακόμα και τις τελευταίες ημέρες. Ακουσα, επίσης, με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς όχι από την πρώτη διαδικασία. Και όχι με τον αριθμό τον οποίο το Σύνταγμα απαιτεί για την εκλογή κανονικά, αν δεν είχε διαλυθεί η Βουλή. Η Αριστερά δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντι στην Ιστορία. Σήμερα χρειαζόμαστε έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία. Με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης. Και κυρίως έναν Πρόεδρο που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής, τόσο στην κοινωνία όσο όμως και στη Βουλή των Ελλήνων, που αύριο θα κληθεί να τον εκλέξει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο κ. Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος «που με το κύρος, τη δημοκρατική του συνείδηση και το υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης» θα βοηθήσει αποφασιστικά το λαό και τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. «Υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, με το κύρος αλλά και με το ειδικό βάρος του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής, που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της συγκυρίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε μία πρώτη ανάγνωση της επιλογής, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως προχώρησε στον πρώτο μεγάλο συμβιβασμό σε εσωκομματικό επίπεδο. Ουσιαστικά, η υποψηφιότητα του επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, «κάηκε» το απόγευμα της Κυριακής, όταν στο Μέγαρο Μαξίμου εισήλθε, για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, ο υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης. Η συζήτηση, καθώς και η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της ίδιας ημέρας έδειξαν ότι οι συσχετισμοί εντός της Κουμουνδούρου δεν ήταν υπέρ της επιλογής Αβραμόπουλου.
Αντιρρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πτέρυγα εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις για την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και στην κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, επιβεβαίωσε τη διαφωνία του. «Εγώ διαφώνησα. Δεν είναι μόνο πολιτικό το ζήτημα. Θεωρώ ότι δεν έχει απήχηση στην κοινωνία», ανέφερε και ερωτηθείς εάν εντοπίζει διαφορές μεταξύ των κυρίων Παυλόπουλου και Αβραμόπουλου, σημείωσε: «Καμία διαφορά. Εκφράζουν την ίδια πολιτική».
Ο κ. Λαφαζάνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση καταψήφισης του κ. Παυλόπουλου, λέγοντας ότι οι αποφάσεις του Προέδρου δεν αμφισβητούνται, ιδιαίτερα όταν εκφράζονται δημόσια. «Στην ψηφοφορία θα πω “ναι”, γιατί δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να καταγραφεί η διαφωνία μου».
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, από την προηγούμενη εβδομάδα υπήρχε επιστολή πέντε μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή, grosso modo, έβαζαν βέτο στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή:
-Πραγματοποιεί άνοιγμα στην kαραμανλική δεξιά.
-Αφήνει περιθώριο για θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, καθώς ήταν γνωστό ότι το όνομα του κ. Αβραμόπουλου είχε… σκαλώσει στις αντιδράσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Ο «καραμανλικός» Πρόεδρος

Κάτι που μπορεί να προβλέψει κανείς οπωσδήποτε για την Προεδρία Παυλόπουλου είναι ότι θα τηρήσει με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Οχι μόνο γιατί είναι ένας από τους καλύτερους συνταγματολόγους της χώρας, αλλά επίσης επειδή σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στη δημόσια ζωή έχει δείξει ότι ο σεβασμός στη θεσμική τάξη βρίσκεται στον πυρήνα του αξιακού του κώδικα.
Κάτι άλλο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι ότι στο πλαίσιο της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας θα προβάλει μαχητικά τις εκκρεμότητες της Γερμανίας σε σχέση με τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το έχει κάνει ήδη με την αρθρογραφία του, αναπτύσσοντας νομικά επιχειρήματα και ένα αρθρωμένο πολιτικό σκεπτικό το οποίο είναι βέβαιο ότι θα επαναλάβει συναντώντας ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο ή σε δικά του ταξίδια εκτός συνόρων.

Για το παραταξιακό υποσυνείδητο της Ν.Δ. ο Προκόπης Παυλόπουλος αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία του «καραμανλισμού». Διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή την περίοδο 1990-1995, στενός συνεργάτης και συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. μέχρι και σήμερα. Από το 2004 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.
Τον αποκαλούσαν «υπερ-υπουργό», ενώ τον Δεκέμβρη του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όταν η Αθήνα είχε παραδοθεί στις φλόγες από το αντάρτικο πόλεων, ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ακολούθησε τις εισηγήσεις συναδέλφων του υπουργών που ζητούσαν σκληρή γραμμή, ακόμη και παρέμβαση τους στρατού, αλλά ο ίδιος προέταξε το δρόμο της ήπιας αστυνομικής παρέμβασης για να μην υπάρξουν νεκροί. Για τη στάση του αυτή απέκτησε υψηλή δημοτικότητα στο χώρο της Αριστεράς.

Ακόμη και μετά την παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Ν.Δ., ο Προκόπης Παυλόπουλος παρέμεινε και παραμένει ένας από τους λίγους καθημερινούς συνομιλητές του και πρόσωπο που εμπιστεύεται απόλυτα ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ίδιος δεν έχει προβάλει ποτέ τη σχέση του με τον Κώστα Καραμανλή και δεν έχει κάνει καμία διαρροή από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, αν και συνομιλεί καθημερινά μαζί του. 
Γι’ αυτό, στελέχη της Ν.Δ. ψιθυρίζουν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα επειδή είναι ένα πρόσωπο ταυτισμένο με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν δέχθηκε να είναι ο ίδιος υποψήφιος. Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά προσπαθεί να διεμβολίσει το χώρο της Κεντροδεξιάς και σε αυτή τη στρατηγική οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η επιλογή υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας από την άλλη όχθη.
http://www.e-typos.com/
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: