Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης υποβάλλει η Ελλάδα

..

Αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης υποβάλλει η Ελλάδα

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες θα υποβάλει αύριο Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση στον Πρόεδρο του Εurogroup, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση αλλά θα αφορά μόνο επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο. Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος- μνημονίου, δηλώνουν κατηγορηματικά οι κυβερνητικές πηγές.

Το αίτημα λοιπόν θα αφορά μόνο την δανειακή σύμβαση με βάση την πρόταση Μοσκοβισί που αποσύρθηκε ως γνωστόν από το χθεσινό Εurogroup. 

Το Βερολίνο βέβαια δεν δέχεται αυτόν τον διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν από χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν  θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.
http://www.avgi.gr


Υποβάλλεται το αίτημα της Αθήνας για επέκταση της δανειακής σύμβασης
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει σήμερα αίτημα για επέκταση εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης με όρους και προϋποθέσεις, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που διεξάγονταν χθες το βράδυ. Η ελληνική πλευρά θα τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις και θα δεσμευτεί ότι δεν θα κάνει καμία μονομερή ενέργεια, που θα επηρεάσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έως τον Αύγουστο (που θα ισχύει η παράταση). Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ενδεχόμενο και για περαιτέρω προϋποθέσεις τη βρίσκει ανοιχτή.

Το αίτημα θα αποσταλεί από την ελληνική πλευρά στον πρόεδρο του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ σήμερα το πρωί και ο ίδιος θα αποφασίσει αν υφίστανται οι όροι και προϋποθέσεις ώστε να συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή, που θα δώσει και το τελικό πράσινο φως της επέκτασης.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η ελληνική πλευρά κάνει αίτηση για τη δανειακή σύμβαση και όχι για το πρόγραμμα. Η δανειακή σύμβαση είναι μέρος του προγράμματος και αφορά το χρηματoδοτικό κομμάτι της συμφωνίας χωρίς όμως τους όρους που υπάρχουν ήδη. Τους νέους όρους θα καταθέσει η ελληνική πλευρά μαζί με το αίτημα για επέκταση και αυτούς θα πρέπει να εγκρίνει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε στην «Κ» ότι η επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, πρόβλημα νομικό στη γερμανική Βουλή, καθώς δεν μπορεί να δοθεί επέκταση σε κάτι το οποίο θα έχει αλλάξει μορφή.

Οι όροι που θα δεχτεί το Eurogroup είναι ξεκάθαροι και εκφράστηκαν πολύ αναλυτικά από τον κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη λήξη της άκαρπης συνεδρίασης της Δευτέρας. Αυτοί είναι: Πρώτον, οι εταίροι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν αντικατάσταση μέτρων, αλλά όχι μονομερείς ενέργειες. Δεύτερον, δεν μπορούν να καταργηθούν ήδη εφαρμοσμένα μέτρα χωρίς τη συμφωνία των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρ. Επιτροπή) παρά μόνο αν προταθούν άλλα ισοδύναμα. Τρίτον, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Τέταρτον, να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός προσκρούουν σε αυτούς τους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: