Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Όταν η Μέρκελ συνάντησε τον Τσίπρα - ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

...
Το πολυαναμενόμενο ....Το πολυαναμενόμενο πρώτο τους τετ-α-τετ είχαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής -πριν από την έναρξη των εργασιών- και οι δύο ηγέτες είχαν σύντομο διάλογο.

Αφού έκανε τις συστάσεις ο γάλλος πρόεδρος,Φρανσουά Ολάντ, η κ. Μέρκελ -αφού συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για την εκλογή του- του έστειλε σαφές μήνυμα.


Στο σύντομο διάλογο που είχαν, η καγκελάριος είπε: «Συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Ελπίζω να έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες». Ο κ. Τσίπρας της απάντησε με χαμόγελο: «Το ελπίζω».

Κατόπιν ο Αλέξης Τσίπρας, κατευθύνθηκε προς τη θέση του, δίπλα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον αγκάλιασε και τον φίλησε, ενώ φρόντισε να του εξηγήσει και ορισμένες από τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Διαβάστε: Παράθυρο για λύση μεταξύ Αθήνας και εταίρων

Ξεμπλόκαρε η διαπραγμάτευση


Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να ανοίξουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να φανεί εάν υπάρχει έδαφος για συμφωνία. Σκοπός είναι να υπάρχει ένα πρόπλασμα συμφωνίας το οποίο θα τεθεί τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το δρόμο για το ενδεχόμενο συμβιβασμού είχε ανοίξει νωρίτερα με δηλώσεις της η καγκελάριος, η οποία προσερχόμενη στη Σύνοδο είχε τονίσει: «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες. Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup. «Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε.

«Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση για να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να καταπολεμήσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να επαναφέρουμε την Ευρώπη στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή», είχε επισημάνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Δήλωση στήριξης προς την Ελλάδα έκανε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ζητώντας από την ΕΕ να είναι πρόθυμη για διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η οποία χρειάζεται «μια έντιμη, καλή ευκαιρία».

Θετικό μήνυμα έστειλε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε: «Το κύριο σημείο δεν είναι η ελληνική οικονομική πολιτική. Η κύρια μάχη συνίσταται στο να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη».

«Πρέπει να αλλάξει η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Έγιναν βήματα προόδου, αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη» διευκρίνισε και κατέληξε ότι η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών δεν τον ανησυχεί, «διότι είναι ισχυρές, και στις περιπτώσεις που υφίστανται προβλήματα υπάρχουν Αρχές -οι οποίες λειτουργούν ως εγγύηση- έτοιμες να παρέμβουν».

Από την πλευρά του, «ανήσυχος» δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το Eurogroup της Τετάρτης. «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι οι συναντήσεις για το θέμα της Ελλάδας «μπορεί να τραβήξουν όλη τη νύχτα και να ολοκληρωθούν την επόμενη μέρα».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με τους εταίρους της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Ο κ. Κάμερον έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των συζητήσεων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ πρότεινε την παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
ΦΩΤΟ

.
http://admin.nooz.gr/Uploads/arxhgoisunodos2df3.jpg

ΒΙΝΤΕΟ



 
ΝΟΟΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια: