Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ Charlie Hebdo: Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες του μακελειού

 
Σοκαρισμένη βρίσκει τη Γαλλία και η επόμενη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στο..
Παρίσι που στοίχισε τη ζωή σε 12 άτομα, εκ των οποίων οι 8 δημοσιογράφοι. Η Πέμπτη έχει κηρυχθεί από τον πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ ως ημέρα εθνικού πένθους. Την ίδια ώρα παραδόθηκε στην αστυνομία ο νεότερος από τους τρεις δράστες της επίθεσης.
Charlie Hebdo: Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δράστες του μακελειού

Το μεσημέρι θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε ολόκληρη τη χώρα στη μνήμη των θυμάτων, ενώ θα χτυπήσουν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων.

Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ολάντ.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Κατονομάστηκαν οι δράστες - Παραδόθηκε ο 18χρονος
Εν των μεταξύ, η γαλλική αστυνομία γνωστοποίησε τα ονόματα και τα στοιχεία των δύο δραστών και έδωσε στη δημοσιότητα της φωτογραφίες τους, ενώ παραδόθηκε ο τρίτος δράστης, όπως δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου της εισαγγελίας του Παρισιού.

Πρόκειται για έναν 18χρονο, ονόματι Χαμίντ Μουράντ. «Ο Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε στην αστυνομία στις 11 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) αφότου είδε το όνομά του να εμφανίζεται στα social media», δήλωσε πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Συνελήφθη και θα ανακριθεί«, επιβεβαίωσε άλλη πηγή.

Όσον αφορά τους άλλους δύο δράστες της επίθεσης πρόκειται για τα δύο αδέλφια Σερίφ και Σαΐντ Κουασί, οι οποίοι φέρονται ως «οπλισμένοι και επικίνδυνοι», ενώ οι γαλλικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τους και εξέδωσαν εντάλματα σύλληψής τους.

Στον Σερίφ Κουασί είχαν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν την αναχώρησή του για το Ιράκ με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αυτής.

Μία άλλη αστυνομική πηγή δήλωσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία που αναζητά τους υπόπτους έχει προετοιμάσει μια επιχείρηση στο Ρεμς και ότι ήδη πραγματοποιούνται έφοδοι σε τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα στο πλαίσιο των ερευνών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι μέχρι στιγμής οι αρχές δεν έχουν προβεί σε συλλήψεις.

Φώναζαν τα ονόματα πριν τους εκτελέσουν
Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων. Σύμφωνα με τη Figaro οι δράστες δεν ανέβηκαν στους ορόφους, ενώ όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά σχεδιασμένη, αφού έγινε την ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι. Μάλιστα οι δράστες φέρεται να φώναξαν τα θύματα με τα ονόματά τους πριν την εκτέλεση.

Έντρομοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου για να γλιτώσουν.

Έχοντας τραυματίσει θανάσιμα πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών τέσσερις σκιτσογράφους, τους Charb (47 ετών), Tignous (47 ετών), Cabu (76 ετών) Wolinski (80 ετών) και τον 68χρονο οικονομολόγο Μπερνάρ Μαρί, απομακρύνθηκαν με όχημα το οποίο και εγκατέλειψαν στο βόρειο Παρίσι. Στη συνέχεια έκλεψαν και δεύτερο αυτοκίνητο.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: