Διάγγελμα Σαμαρά: Πρόεδρος, ανασχηματισμός και εκλογές μέσα στο 2015.ΒΙΝΤΕΟ


http://www.kentrinews.gr/wp-content/uploads/2014/09/samaras2-kentrinews1.png 
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά το έκτακτο διάγγελμα του Αντ. Σαμαρά και την συναινετική πρόταση που κατέθεσε για εκλογή ..Προέδρου άμεσα και εκλογές μέσα στο 2015. Η πρόταση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να άρει το αδιέξοδο που είχε φανεί γύρω από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου και να υπάρξει λύση στις 29 Δεκεμβρίου.

Εκτιμάται ότι αφήνει πολλά περιθώρια για να ψηφίσουν υπέρ του Στ. Δήμα τόσο οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ όσο και πολλοί ανεξάρτητοι βουλευτές καθώς από όλες τις πλευρές ήταν καθολικό το αίτημα να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές αλλά να προσδιοριστεί η εκλογική διαδικασία εντός του έτους. Μετά τις δηλώσεις Σαμαρά αφήνεται ανοικτό οι εκλογές να γίνουν μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μπορεί τον Ιούνιο αλλά μπορεί και προς το τέλος της χρονιάς ώστε να μην βρίσκεται η Ελλάδα σε μια διαρκή προεκλογική περίοδο που θα διέλυε την οικονομία.

Παράλληλα θα μπορεί να προχωρήσει και η Συνταγματική Αναθεώρηση που ήταν κι αυτό ένα επιτακτικό αίτημα πολλών βουλευτών.

Το διάγγελμα πιθανότατα επισπεύστηκε μετά και τις εξελίξεις γύρω από τις καταγγελίες των ΑΝΕΛ για χρηματισμό βουλευτών που είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα σαπίλας και αποσάρθρωσης του πολιτικού συστήματος.

"Μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα (...) Πρώτα εκλογή προέδρου και συνταγματική αναθεώρηση (...) Μετά εθνικές εκλογές, ακόμη και στο τέλος του 2015", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο έκτακτο διάγγελμά του. Το διάγγελμα έγινε μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος και θα κάνει επίσης δηλώσεις, στις 3 το μεσημέρι.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλλέξη Τσίπρα, δήλωσε: "Πρέπει να μην γίνουν εκλογές, να τελειώσει η περίοδος αβεβαιότητας (...) Δεν μπορεί να συνεχίζεται το όργιο αστήρικτων καταγγελιών για εξαγορά βουλευτών" και πρόσθεσε: "Καλώ όλους σε συναίνεση για εκλογή του Σταύρου Δήμα στην προεδρία". "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαπραγματευτούμε την επόμενη μέρα μετά το τέλος του μνημονίου", πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την συναινετική πρόταση και ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Ανέφερε στην δήλωσή του ο πρωθυπουργός: «Ο Ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Και έχει δίκιο. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι επιβάλλει το Σύνταγμα και το συμφέρον της Χώρας, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή. Πρέπει να μη γίνουν εκλογές. Πρέπει να τερματισθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα στην επόμενη μέρα.

Δεν μπορούμε να τελειώσουμε μια περίοδο αβεβαιότητας και να μπούμε αμέσως σε μιαν άλλη. Τα προβλήματα της Χώρας δεν μπορούν να βαλτώνουν σε μια μόνιμη προεκλογική περίοδο.

Ούτε και μπορεί να συνεχίζεται αυτό το όργιο αστήρικτων και άθλιων κατηγοριών για δήθεν προσπάθεια εξαγοράς βουλευτών, που πάντα διαψεύδεται, αφού όμως στο μεταξύ έχει δηλητηριάσει τη Δημοκρατία μας. Κατηγοριών, στις οποίες δυστυχώς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κορυφαία στελέχη του και ο γνωστός συνεργάτης του, αρχηγός τρίτου κόμματος.

Θυμίζω ότι ο κύριος Τσίπρας, ήδη από την πρόταση εμπιστοσύνης στη Βουλή, δυο μήνες πριν, είχε πει το απίστευτο, ότι δηλαδή, όποιος βουλευτής τολμήσει να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι και εξαγορασμένος! Ενώ προχθές, συνεργαζόμενοι μαζί του βουλευτές, τόλμησαν να πουν το ίδιο για εκείνους τους πέντε συναδέλφους που στην πρώτη ψηφοφορία ψήφισαν σύμφωνα με τη συνείδησή τους τον Σταύρο Δήμα!

Όμως οι βουλευτές δεν υποκύπτουν σε τέτοια εκστρατεία σπίλωσης.

Ο φόβος και η τρομοκρατία δεν πρέπει να περάσουν! Και αυτό είναι το στοίχημα της Δημοκρατίας σήμερα!

Τους καλώ λοιπόν όλους, να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, την ψυχή τους, τη φωνή του εθνικού συμφέροντος αλλά και της κοινής λογικής. Τους καλώ σε συναίνεση για την εκλογή του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε προβλέπει η συνταγματική επιταγή.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πορεία της χώρας να διαπραγματευθούμε στη συνέχεια την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του Μνημονίου, και την νέα συμφωνία θωράκισης της Ελλάδας.

Ακόμα προσδοκώ τη στήριξη όλων των βουλευτών για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη Συνταγματική αναθεώρηση, ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να έχει το νέο Σύνταγμα που χρειάζεται. Να μη μπει σε περιπέτειες και να μην αναβάλει τη Συνταγματική αλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια.

Επίσης, μετά την προεδρική εκλογή, μπορούμε να διευρύνουμε το κυβερνητικό σχήμα, με τη συμμετοχή και άλλων προσώπων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Χώρας, ώστε η επόμενη φάση να μας βρει πιο ενωμένους.

Είναι λοιπόν Εθνική υποχρέωση, αλλά το λέει και η κοινή λογική, πρώτα να τελειώσουμε τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να ολοκληρώσουμε τη συνταγματική αναθεώρηση σε συνθήκες ηρεμίας και ασφάλειας. Και μετά, θωρακισμένοι οικονομικά και πολιτικά, μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα για Εθνικές εκλογές ακόμα και στο τέλος του 2015.

Γιατί κάτω από συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, μόνον αφελείς θα πίστευαν ότι μπορεί κανείς να διαπραγματεύεται για την οικονομία μας ή να αλλάζει το Σύνταγμά μας. Αυτό λέει η φωνή της ευθύνης απέναντι στον Ελληνικό Λαό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, από την Καβάλα όπου βρίσκεται: «Σταθερή θέση μας είναι η ανάγκη να επικρατήσει εθνική σύνεση, αν δεν μπορεί να επικρατήσει η συναίνεση ώστε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης που θα ανοίξει την συζήτηση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους». «Χαίρομαι λοιπόν γιατί η σημερινή δήλωση του πρωθυπουργού κινείται στο πλαίσιο αυτό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, για να προσθέσει ότι «η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές όχι στο τέλος της τετραετίας αλλά νωρίτερα εφόσον διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο συμπεριλαμβανομένου και του νέου εκλογικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της νέας εποχής».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε επίσης τους «πολίτες να κάνουν την επιλογή τους με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο» καθώς, όπως είπε, οι Έλληνες «πρέπει να προσδοκούν το καλύτερο χωρίς να διακινδυνεύουν το χειρότερο». Τέλος, κάλεσε την «αντιπολίτευση να μην ασχολείται με τα μικρά και μίζερα αλλά με τα μεγάλα εθνικά προτάγματα».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ