Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Βενιζέλος: Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeAgLeS2tmrij_hJOU_kDm-0uhNj0dASVIKC81jZGatN2AN9Gz 
«Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ..
υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά τη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Σε ερώτηση «για ένα θέμα που θα συζητηθεί σε αυτή τη Σύνοδο, το θέμα της τρομοκρατίας» και ότι «τις τελευταίες 48 ώρες υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει στοιχεία από τη CIA και άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα οποία επτά άτομα ελληνικής καταγωγής έχουν σχέση με τζιχαντιστές και ότι τζιχαντιστές εκπαιδεύτηκαν επί ελληνικού εδάφους» και «ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;», ο κ. Βενιζέλος τόνισε:

«Η Ελλάδα μετέχει στη διεθνή κινητοποίηση κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Η Ελλάδα σέβεται και εκτελεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ στα θέματα αυτά. Δεν έχουμε πρόβλημα τζιχαντιστών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. 'Άρα μετέχουμε στη διεθνή συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών προκειμένου να προστατεύσουμε τις χώρες μας, διότι αυτό είναι πλέον ένα ζήτημα εσωτερικής ασφάλειας. Δεν έχει άμεσο πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι γειτονικές μας χώρες και η ευρύτερη περιοχή.».

«Συζητήσαμε τα εθνικά θέματα»

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «η συνάντησή μου με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-μουν έδωσε την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλο το φάσμα των εθνικών μας θεμάτων, πρωτίστως το Κυπριακό.

Βεβαίως (συζητήσαμε)», όπως τόνισε, «το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων και όλο το φάσμα των μεγάλων ανοιχτών διεθνών κρίσεων, καθώς ο γ.γ. ενδιαφέρεται για την ελληνική θέση και για την ευρωπαϊκή θέση και αποδίδει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στη δική μας συμβολή στη διαμόρφωση μιας καθαρής και ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα αυτά».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «ως προς τα μεγάλα, ανοιχτά, δικά μας θέματα, που είναι κεφάλαια της ατζέντας του ΟΗΕ, η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του κ. 'Αιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μία λύση που να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία λύση που να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μία λύση που να είναι σύμφωνη με το Κοινοτικό κεκτημένο, και πρωτίστως, μία λύση που να μπορεί να γίνει δεκτή από τον Κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης, που ποτέ δεν υπήρξε στην Κύπρο, πριν από την εποχή μας τώρα, κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και κράτος-μέλος της Ε.Ε. και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας, δεν μπορούμε να το θίξουμε. Μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε εξέλιξη, εφόσον τηρεί τις εγγυήσεις που είπα κι εφόσον αυτό το κάνει δεκτό ο Κυπριακός λαός, ο ίδιος με την ψήφο του».

Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «ως προς το ζήτημα του ονόματος, είχα την ευκαιρία, πριν από λίγες εβδομάδες, να συνομιλήσω δια μακρόν με τον κ. Νίμιτς στην Αθήνα. Είμαστε έτοιμοι να μετάσχουμε στις επόμενες συναντήσεις. Στηρίζουμε τη διαδικασία αυτή, αλλά εμείς έχουμε κάνει μεγάλα βήματα, δημιουργικά. Η θέση μας είναι πολύ καθαρή. Η εθνική θέση είναι υπέρ ενός σύνθετου ονόματος, με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά να είναι έναντι πάντων, για εσωτερική και για εξωτερική χρήση. 'Αρα, περιμένουμε από την άλλη πλευρά να κάνει αντίστοιχα βήματα, καλόπιστα και παραγωγικά».

«Με τον κ. Μπαν Κι-μουν συζητήσαμε για όλα τα άλλα θέματα. Για τον Έμπολα, για την κλιματική αλλαγή και φυσικά για το ευρύ φάσμα των ανοιχτών, θερμών κρίσεων και ανατολικά και νότια σε σχέση με την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Ευ. Βενιζέλος.
Πηγή: tro-ma-ktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: