Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

"Σύννεφα" ...Δύσκολη η τουριστική χρονιά για την Πιερία

"Σύννεφα" στις αφίξεις στη βόρεια Ελλάδα.Δύσκολη η τουριστική χρονιά για την Πιερία.Οι μειωμένες πληρότητες με ένα μονάχα, μέχρι στιγμής,
ικανοποιητικό Αύγουστο, τα κενά στις εθνικότητες αλλά και στις υποδομές, η περιορισμένη κατανάλωση και η αναζήτηση όλο και οικονομικότερων επιλογών για διακοπές έχουν κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών για τον τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων τουριστικών φορέων στη Μακεδονία και τη Θράκη κρατούν "μικρό καλάθι" και προβλέπουν πως, όταν "θα κάνουν ταμείο", θα φανεί πως η χρονιά δε θα είναι και τόσο ικανοποιητική.

"Τα νούμερα ρεκόρ για τα οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό ισχύουν από Αθήνα και κάτω", λένε οι άνθρωποι του τουρισμού και συμπληρώνουν: "Με έναν κακό Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο -μέχρι τα μέσα του μήνα-, η μεγάλη σεζόν "έφυγε". Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης των κενών που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι "κακοί" μήνες.

Ακόμη δυσκολότερα φέτος

Μια δύσκολη χρονιά φαίνεται πως θα είναι η φετινή για την Πιερία. Όταν μέχρι και πέρυσι η κίνηση τόσο από τα οργανωμένα γκρουπ όσο και από τους μεμονωμένους και περαστικούς τουρίστες ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, και φέτος, μόλις πριν μια εβδομάδα άρχισε κάτι να κινείται, αυτό δείχνει ότι η τουριστική κίνηση στην περιοχή της Πιερίας δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές προσδοκίες.

"Η αυξομείωση του τουρισμού στην Πιερία αφορά τους Σέρβους", δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Ηλίας Ηλιάδης, συμπληρώνοντας ότι και αυτοί ψάχνουν απλά ένα δωμάτιο να μείνουν, δίχως να ξοδεύουν στα καταστήματα. Αντίθετα, αυξημένη είναι η κίνηση στα σούπερ μάρκετ.

Πτώση, όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει και στην Πιερία από Ρωσία και Ουκρανία, η γερμανική αγορά κινείται σε σταθερούς ρυθμούς ενώ ελάχιστα τηλέφωνα γίνονται από τους Έλληνες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για διαμονή έως 3 ημέρες.

Τα νούμερα ρεκόρ ισχύουν από Αθήνα και κάτω...

Για πτώση που φτάνει και το 50%, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας (ΟΕΔΔΠΗΠ), Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, τονίζοντας ότι "τα νούμερα ρεκόρ που ακούμε ισχύουν από Αθήνα και κάτω".

"Δεν ισχύουν για εμάς. Επιπλέον, προσμετρούν την κρουαζιέρα στις αφίξεις, όταν κάποιος κατεβαίνει και ανεβαίνει από κάποιο νησί", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση τουριστών στην περιοχή της Πιερίας, προέρχεται από τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στη Σερβία, της υποτίμησης του ρουβλίου αλλά και των πολιτικών εξελίξεων σε Ουκρανία.

Και μπορεί οι πληρότητες, αυτή την εποχή να κυμαίνονται στο 80%-90%, "η μεγάλη σεζόν όμως "έφυγε", επισημαίνει ο κ. Βεϊδαμενίδης υπογραμμίζοντας και τη μεγάλη πτώση από τους Έλληνες.

"Αγκάθια" ασφαλιστικό, ΕΝΦΙΑ, καρτέλες

Στο μεταξύ, τρία "αγκάθια" είναι αυτά που ταλανίζουν τον κλάδο των ενοικιαζόμενων δωματίων στη χώρα μας.

- Πρώτον, το ασφαλιστικό, όπου επιχειρήσεις έως 10 δωμάτια ενώ ήταν ασφαλισμένες στον ΟΓΑ χωρίς να είναι υποχρεωτική η εγγραφή τους στο Μητρώο Αγροτών ή Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, υποχρεώνονται τώρα να εγγραφούν στον ΟΑΕΕ με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 12 μήνες το χρόνο.

"Τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας αποδεδειγμένα λειτουργούν εποχιακά και ο αριθμός των ημερών της λειτουργίας τους δεν ξεπερνά κατά μέσον όρο τις 60 με 70 ετησίως. Γι' αυτούς λοιπόν τους επιχειρηματίες, η εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 12 μήνες το χρόνο, συνιστά δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση", αναφέρει η επιστολή της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ).

- Δεύτερον, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, αυξημένος έως και 2.000%, σε σχέση με τον αντίστοιχο φόρο των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

"Τα μεν ξενοδοχειακά καταλύματα πληρώνουν για τον πρώην ΦΑΠ που ενσωματώθηκε στο νέο ΕΝΦΙΑ 0,33 τοις χιλίοις, ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου μας πληρώνουν από 0,5 έως 2% δηλαδή ο φόρος είναι αυξημένος έως 2.000%. Και μόνο με αυτό καταλαβαίνετε την αδικία που συντελείται για τις επιχειρήσεις μας. Το γνωστό παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο 1.100 τ.μ. σήμερα πληρώνει φόρο 475 ευρώ, ενώ αντίστοιχα ένα τουριστικό κατάλυμα 1.100 τ.μ. πληρώνει 7.650 ευρώ στην ίδια ακριβώς περιοχή, αποδεικνύει του λόγου το αληθές", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΕΔΔΠΗΠ, Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

- Τρίτον, η κατάργηση των τιμοκαταλόγων και των δηλώσεων τιμών πόρτας από 1/1/2015.

"Η καρτέλα και η δήλωση τιμών είναι ένα εργαλείο, που, μεταξύ άλλων, διατηρεί την επικοινωνία ανάμεσα στον επιχειρηματία και το συνδικαλιστικό όργανο", λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, και συμπληρώνει: "Επιπρόσθετα, διασφαλίζει τη νομιμότητα της επιχείρησης".

Για την κατάργηση των τιμοκαταλόγων και δηλώσεων τιμών πόρτας, αντιδράει και ο κ. Βεϊδαμενίδης ο οποίος προβλέπει πως "θα υπάρξει αισχροκέρδεια".
http://www.pierikoiantilaloi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: