Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Υπό δημόσιο έλεγχο παραμένουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

Υπό δημόσιο έλεγχο θα παραμείνουν οι εταιρείες υδάτων. Αυτό αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο..
Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και του αρμόδιου υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Την πρόθεση δε αυτή επιβεβαίωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σχετικά με την ΕΥΔΑΠ. Η απόφαση αυτή επιβάλλει τη διατήρηση του Δημοσίου ως του βασικού μετόχου στην ΕΥΔΑΠ καθώς «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».

Μειοψηφικά μερίδια

Βεβαίως η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορούν να εκχωρήσουν μειοψηφικά μερίδια των δύο επιχειρήσεων. Ωστόσο είναι εμφανές ότι μια τέτοια πώληση μετοχών θα αποφέρει λιγότερα έσοδα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων απασχόλησε άλλες δύο συσκέψεις που έλαβαν χώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Η πρώτη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννη Εμίρη, και η δεύτερη μεταξύ τρόικας και υπουργού Οικονομικών. Στη δεύτερη σύσκεψη, η τρόικα εμφανίσθηκε δυσαρεστημένη από την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα ενοχλημένη από την απουσία συντονισμού μεταξύ κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ, στον κοινό στόχο της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, επέμειναν ιδιαίτερα στο θέμα της μη εκπλήρωσης των συμφωνηθέντων κατά την τελευταία αξιολόγηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στήριξης της χώρας. Στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη, η κυβέρνηση υποσχέθηκε τη δημιουργία άτυπου διυπουργικού οργάνου που θα συντονίζει τις κυβερνητικές ενέργειες στήριξης των αποκρατικοποιήσεων που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα, η τελευταία αξιολόγηση προέβλεπε τη δημιουργία ενός οργάνου στο οποίο θα συμμετείχαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, του ΥΠΟΙΚ, του ΤΑΙΠΕΔ και άλλων κατά περίπτωση στελεχών αρμόδιων υπουργείων, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρουν θεσμικά (και όχι μόνο) ζητήματα που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων. Το όργανο αυτό, ενώ θα έπρεπε να είχε λάβει σάρκα και οστά μέχρι τέλος Ιουνίου, δεν έχει συσταθεί ακόμα.

Επίσης, στο τελευταίο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί η αλλαγή των μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημοσίων επιχειρήσεων που αντιδρούν στη στρατηγική αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Ομως και εκεί δεν υπήρξαν αλλαγές, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ δίστασε να τις πραγματοποιήσει ή η κυβέρνηση δεν το άφησε να τις υλοποιήσει. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν μετά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τους επικεφαλής της τρόικας, ότι στη χθεσινή συνάντηση το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων. Εμφανίσθηκαν ωστόσο αισιόδοξα, τονίζοντας ότι υπάρχει περίπου η ίδια προσέγγιση επί του θέματος και ότι η τρόικα «θα μας βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων». Πέραν αυτών εκτιμάται πως η τρόικα είναι θετικά διακείμενη και εκτίμησε πως ο επόμενος έλεγχος του Σεπτεμβρίου «θα πάει καλά».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: