Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Ο 126χρονος γιος μιας φυγάδας σκλάβας διεκδικεί..

Ο 126χρονος γιος μιας φυγάδας σκλάβας διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο Ο 126χρονος γιος μιας φυγάδας σκλάβας διεκδικεί τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ένα γηροκομείο της Βραζιλίας ..
πιστεύει ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο σε ηλικία άνθρωπο του πλανήτη, έναν πρώην εργάτη γης, γιο μιας φυγάδας σκλάβας, ο οποίος αναφέρεται σε δικαστικά έγγραφα ως γεννημένος πριν από 126 χρόνια, την εποχή της αυτοκρατορικής περιόδου.

Το πιστοποιητικό γέννησης και η ταυτότητα που εξέδωσε ένας δικαστής το 2001 δείχνουν ότι ο Ζοζέ Αγκουινέλο ντος Σάντος, ο οποίος σήμερα ζει στον οίκο ευγηρίας Βίλα Βισεντίνα στο Μπαούρου της Βραζιλίας, γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1888, περίπου δύο μήνες μετά την κατάργηση της δουλείας στη χώρα, ανέφερε ο υποδιευθυντής του γηροκομείου, Σέζαρ Σικέιρα.

Ο ντος Σάντος δεν έχει κανένα από τα πρωτότυπα έγγραφα που να αποδεικνύουν την ηλικία του, όμως το ενδιαφέρον γύρω από το πρόσωπό του έχει αυξηθεί μετά τον θάνατο, στις 8 Ιουνίου, του Αλεξάντερ Ίμιτς στη Νέα Υόρκη. Ο Ίμιτς ήταν 111 ετών και θεωρείτο ο γεροντότερος άνδρας του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Σικέιρα, τα έγγραφα του ντος Σάντος εκδόθηκαν από τον δικαστή ο οποίος πήρε μια σειρά από καταθέσεις από τον υπεραιωνόβιο άνδρα πριν από 13 χρόνια. "Λέμε μονάχα ότι αυτή είναι η υποτιθέμενη ηλικία του", πρόσθεσε ο Σικέιρα ο οποίος εργάζεται στο γηροκομείο εδώ και 31 χρόνια. "Είναι διαυγής, μιλάει καλά και αυτοεξυπηρετείται, τα κάνει όλα μόνος του καθημερινά, εκτός από μπάνιο", διευκρίνισε.

Ο ντος Σάντος ζει στη Βίλα Βισεντίνα, ένα γηροκομείο που φροντίζει τους φτωχούς και τους άπορους, από το 1973. Γεννήθηκε από μια πρώην σκλάβα σε ένα "κιλόμπο", μια κοινότητα φυγάδων σκλάβων και έζησε στην πολιτεία του Σάο Πάουλο όπου εργαζόταν σε χωράφια και φυτείες καφέ.

Σύμφωνα με την Ομάδα Έρευνας Γεροντολογίας, στις 25 Ιουνίου ο γηραιότερος άνδρας του πλανήτη ήταν ο Σακάρι Μομόι, ένας Ιάπωνας 111 ετών και 140 ημερών. Η γηραιότερη γυναίκα είναι η Μισάο Οκάβα, επίσης από την Ιαπωνία, που είναι ηλικίας 116 και 112 ημερών.

Εκτός από τον δικαστή, κανείς άλλος δεν έχει πιστοποιήσει την ηλικία του ντος Σάντος. Η Βίλα Βισεντίνα προσπαθεί να βρει στοιχεία από τα αρχεία της πολιτείας Σεαρά όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο καθώς μέχρι και σχετικά πρόσφατα πολλοί Βραζιλιάνοι που είχαν γεννηθεί σε απομονωμένες αγροτικές περιοχές δεν είχαν κανένα επίσημο έγγραφο. Το γηροκομείο έχει έρθει επίσης σε επαφή με γιατρούς και άλλους επιστήμονες ζητώντας διευκρινίσεις για το αν υπάρχει κάποια μέθοδος με την οποία θα μπορούσε να διαπιστωθεί η ηλικία του παππού. "Το μόνο πράγμα που δεν θα επιτρέψω θα είναι κάτι που θα έβλαπτε τον Ζοζέ Αγκουινέλο. Εμείς πάντως, όπως και ο ίδιος, είμαστε σίγουροι ότι είναι πολύ μεγάλος", πρόσθεσε ο Σικέιρα.

Φωτογραφίες του ντος Σάντος και των εγγράφων του δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον ιστότοπο G1 της Βραζιλίας, αφού τον επισκέφθηκαν δημοσιογράφοι στο γηροκομείο.

Εάν επιβεβαιωθεί η ηλικία του αυτό θα σημαίνει ότι ο ντος Σάντος γεννήθηκε περίπου ένα χρόνο πριν από την καθαίρεση του αυτοκράτορα της Βραζιλίας Ντομ Πέντρο Β΄ και την ανακήρυξη της σύγχρονης δημοκρατίας. Την εποχή εκείνη η βασίλισσα Βικτωρία κυβερνούσε τη Βρετανική Αυτοκρατορία και πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: