Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας

Η πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας.Οι προτεραιότητες του υπουργείου Παιδείας.Κ. Κουκοδήμος: Να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα..

Τις προτεραιότητες, τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές που θα αναπτύξει το υπουργείο Παιδείας, παρουσίασαν χθες στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος και οι υφυπουργοί Κ. Κουκοδήμος και Αλ. Δερμεντζόπουλος.
Ο κ. Κουκοδήμος
Παρουσιάζοντας τους τομείς της αρμοδιότητας του ο κ. Κουκοδήμος, σημείωσε μεταξύ άλλων την πρόθεσή του να εργαστεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των προγραμμάτων σχολικού αθλητισμού, παρουσιάζοντας μάλιστα το πρόγραμμα με τίτλο "Αθλητισμός και Υγεία" που θα υλοποιήσει το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.
Ακόμη σε ο,τι αφορά τις αρμοδιότητές του ο κ. Κουκοδήμος ανακοίνωσε τα εξής:
 
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΣΧΟΛΕΙA ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Για το σχολικό έτος 2014 – 2015 θα λειτουργήσουν 63 ΣΔΕ εκ των οποίων τα 8 λειτουργούν μέσα σε καταστήματα κράτησης (φυλακές) και περίπου 30 εκτός έδρας τμήματα σε όλη τη χώρα.
- Έχει υπογραφεί και έχει σταλεί να δημοσιευθεί ο νέος κανονισμός λειτουργίας των ΣΔΕ.
- Η απόφαση των κριτηρίων μοριοδότησης Διευθυντών ΣΔΕ θα εκδοθεί έως το τέλος της εβδομάδας.
ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ : 15-9-2014
ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Σήμερα λειτουργούν 98 ΙΕΚ, στόχος και επιδίωξή μας για το έτος κατάρτισης 2014 -2015 να λειτουργήσουν 120 ΙΕΚ.
ΕΝΑΡΞΗ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: 1-10-2014
ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Ιδρύθηκαν 95 ΣΕΚ. Ολοκληρώνονται εντός του μήνα οι διαδικασίες θέσπισης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και θα εκδοθούν οι σχετικές ανακοινώσεις. Για τη λειτουργία τους θα ενημερωθείτε και μέσω ειδικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιούλη.
ΕΝΑΡΞΗ ΕΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: 1-10-2014
ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Ιδρύθηκαν δύο (2) ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής και λειτουργούν πιλοτικά ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Προγραμματίζουμε στο τέλος του 2015, να λειτουργήσουν άλλα τρία, σύνολο 5 σε όλη τη χώρα.
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ
Έχει ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων στις 20-6-2014 και είμαστε έτοιμοι για τη διενέργεια των εξετάσεων σε όλη τη χώρα στην προγραμματισμένη ημερομηνία της 5ης Ιουλίου. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθούν οι σχετικές διευκρινιστικές αποφάσεις.
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Η εποπτεία των φορέων δημόσιων και ιδιωτικών και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού πλαισίου ανήκει στη ΓΓΔΒΜ.
Μετά τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων είμαστε έτοιμοι για την υπογραφή αποφάσεων αδειοδοτήσεων Ιδιωτικών ΙΕΚ την επόμενη εβδομάδα.
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
Θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των προγραμμάτων που ήδη τρέχουν. Μέλημά μας είναι να προγραμματίσουμε δράσεις που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο στη Νέα Γενιά.
Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναρτάται η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να αποσπαστούν στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το σχολ. Έτος 2014-2015.
Προκηρύσσουμε τις θέσεις Εκπαιδευτικών Συμβούλων στα Ευρωπαϊκά σχολεία και συνεχίσουμε την διαδικασία για τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών στα Ευρωπαϊκά σχολεία για το σχολικό έτος 2014-2015.
Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)
* Συνεχίζουμε ορθολογικά και έγκαιρα την διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων και μη έργων.
* Eντάσσουμε νέα θεματική με τίτλο "Αθλητισμός και Υγεία" εμπλουτίζοντας και επικαιροποιώντας το αντικείμενο των ΣΧΟΛΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
* Υλοποιούμε νέα Τοπικά Προγράμματα στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και προωθούμε άμεσα την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με 15 νέους δήμους μετά τη λήξη της γ φάσης, που προκηρύξαμε. Μεγιστοποιούμε την διάχυση της εκπαίδευσης ενηλίκων.
Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)
* Πετύχαμε την έγκριση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων
* Διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις (έκδοση κανονιστικού πλαισίου) για την πραγματοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης των αποφοίτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να διενεργηθούν στα τέλη Ιουλίου. Βάσει νόμου, θα ακολουθήσει και δεύτερη εξεταστική περίοδος εντός του τρέχοντος έτους.
Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση
Σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ θα επιχειρήσουμε την αναβίωση της θρυλικής Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.
Κλείνοντας ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα ως Υφυπουργού Παιδείας, με εντολή του Πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά για να εργαστώ σκληρά και να συμβάλλω στην προσπάθεια που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση. Να αλλάξει σελίδα η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: